Brekend nieuws! Internet stopt Hitler! Nobelprijs winnaar Jean-Marie Gustave Le Clezio brak deze week een lans voor het internet. Volgens Le Clezio werkt de toegang tot informatie via het internet preventief tegen het uitbreken van conflicten. Indien deze informatietechnologie eerder was geïntroduceerd had het zelfs de Tweede Wereldoorlog kunnen voorkomen aldus de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur.
Had de Weimar Republiek de kloof met de Duitse burger al bloggend kunnen dichten? Had een weblog de negatieve beeldvorming rondom joden kunnen terugdraaien en de propaganda van de NSDAP succesvol ontrafeld? Wie had op 1 september 1939 de Polen gewaarschuwd via Twitter? Wanneer zou de eerste Wikipedia pagina over concentratiekampen zijn aangemaakt?
Bij Sargasso.nl wordt het enthousiasme hierover al gauw getemperd, maar om een andere reden: "Ondanks alle mooie dingen die het internet ons brengt, is het ook een perfect middel om radicalisatie, maatschappelijke verkokering en daarop volgend geweld te bevorderen. De aanhang van Fortuyn was nooit zo opgehitst geweest als ze niet het roemruchte Fortuyn-forum had gehad. De digitale hangplek waar men elkaar probeerde te overtreffen in het formuleren van sadistische straffen voor aanhangers van de Linkse Kerk."
Waarop ene Piet reageert: "Als je ziet hoeveel moeite er wordt gedaan om 9/11 complotten, illuminati, bilderberg etc. aan de kaak te stellen, en hoe ondanks de schamele weerwoorden die gedachten belachelijk gemaakt worden, dan ben ik bang (zonder een oordeel over die complottheorien te vellen) dat in de tijd van hitler ook de meeste mensen de gevolgen van zijn ideologie pas zouden hebben ingezien als het te laat was."
Een sloot vol kwakende kikkers of een boom vol tjilpende huismussen had Hitler nooit kunnen stoppen, net zomin als radio en kranten dat destijds hebben kunnen doen. Duizenden complotsites van maffe eenlingen leidt niet tot een hernieuwd onderzoek naar 9/11. En met 4000 Hyves leden komt er toch heus geen vervolging van Joris D. En ja, nieuws op internet verspreidt zich inderdaad snel, maar dat geldt ook voor de ruis die er bij hoort. Wat misschien verklaart waarom al die honderden websites en YouTube-filmpjes geen enkele indruk op het collectieve verstand maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten