donderdag 4 december 2008

Kleppende Rechter


Weer een krankzinnig hoofdstuk in de soap rond de Meppende Rechter Wicher Wedzinga. Voorgeschiedenis: Eind 2004 deed een vriendin uit de Oekraïne aangifte tegen hem wegens mishandeling. Eerst probeerde hij de politie over te halen om de aangifte in de papierversnipperaar te deponeren, maar die was niet te vermurwen. In april 2005 werd hij gearresteerd en als rechter geschorst. Ook zijn ex-vrouw had al eens aangifte tegen hem gedaan vanwege zijn wat al te losse handjes. Uiteindelijk werd Wedzinga veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf wegens tweevoudige mishandeling.

Kennelijk is Wedzinga zo verbolgen over het feit dat zijn collega's hem niet de hand boven het hoofd wilden houden, dat hij zich opwerpt als (wel erg verbolgen) kritikaster van justitie. De man duikt op in allerlei forums om het justitieapparaat van alles en nog wat te beschuldigen en ook kondigde hij aan een boek te zullen schrijven over "een door machtsmisbruik, onkunde en bedrog verziekt openbaar ministerie." Alsof Wicher zo'n schoon verleden heeft.

Sterker nog: vorig jaar regende het plotseling klachten over valsheid in geschifte, malversaties en oplichting door Wedzinga. Zo stuurde Wedzinga onder meer een spooknota voor niet geleverde diensten naar advocatenkantoor De Haan in Groningen. Tevens bracht hij een cliënt buitensporige bedragen in rekening voor verricht werk. En ook dat leverde hem weer een fikse veroordeling op. En recentelijk lekte Wedzinga informatie richting Micha Kat, die dat natuurlijk meteen weer openbaar maakte op zijn site, wat niet de bedoeling was. 

En nu weer wil justitie de oud-rechter vervolgen wegens schending van het ambtsgeheim. Juristen spreken van een unieke zaak in de Nederlandse rechtsgeschiedenis. En nee, het gaat niet om de informatie die hij aan Kat heeft gelekt. Wicher heeft tegen een veroordeelde - de van een ramkraak verdachte Danny K. en zijn advocaat uit de school geklapt over de geheime beraadslagingen die hij en twee andere raadsheren voerden bij de vaststelling van het vonnis. Over het gewicht van deze zaak wordt inmiddeld hevig gediscussieerd. Maar het zal zeker niet het laatste akefietje rond de Kleppende Rechter Wicher zijn.

1 opmerking:

  1. Enge kop, die foto. Ben nog van de oude stempel, vrouwen sla je niet.

    BeantwoordenVerwijderen