woensdag 17 december 2008

Bureau Goebbels


Het voornemen van de overheid om de Nederlandse kranten financieel te steunen nu door de recessie de stormbal is gehesen, maakt vele tongen los. Je kunt je immers afvragen of de kranten hun oplagedaling niet volledig te wijten hebben aan gebrek aan vernieuwing. En moet de overheid dan maar bijspringen?

Bij de alternatieve media wordt ook gereageerd. Daar heten de mainstream media uiteraard Bureau Goebbels. Vraag niet wat Goebbels met de traditionele media van doen heeft, maar verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog zijn een beetje als de ziekte van Gilles de la Tourette onder complotters. Niveau snottebellen en drollenvangers. En wat de kranten schrijven is op een of andere duisterse manier weer 'propaganda'. "Voor het instandhouden van een corporatistische slavenstaat zijn de media, de propaganda-arm van de corporaties, namelijk van vitaal belang!" 

Zapruder's Patman in een luiig stukje: "Klinkt logisch allemaal, op een bepaalde manier. Veel logischer in ieder geval dan toegeven dat meer en meer mensen het domme gekleurde, propagandistische gelul van kranten en bladen als Trouw, NRC, Elsevier en Volkskrant gewoon niet meer serieus nemen. Krijg je ervan als je tientallen jaren lang bezig bent geweest een ecosysteem te creëren waarin echte journalistiek systematisch wordt gesmoord. Oude media is op sterven na dood, en niet zonder reden. Misschien dat alle Zappers de oude media eens kunnen wijzen op hun leugens, ik zou zeggen brand maar los (hints: Al gore, Iran, Georgië, enfin, ik zie het wel verschijnen in de comments...)"

Maar Godzijdank hebben we Zapruder, Neerlands Vrees In Bange Dagen. Het blog dat denkt dat het journalistiek bedrijft door achter de pc naar dubieuze sites te linken. Het blog dat gretig de MSN citeert als het daarmee zijn gelijk denkt te kunnen aantonen, maar die MSN tegelijk als onbetrouwbaar wegzet. Dat blind achter dwarse 'wetenschappers' aanloopt. Met droge ogen beweert dat AIDS een groot complot is van de farmaceutische industrie. En zelfs de grootste apenkool nog serieus neemt. Nee, daar zitten we pas echt op te wachten.

En alsof een Zapruder al niet erg genoeg is, is de achterban ook nog een website begonnen onder de Marcel Messing-achtige titel Wij Willen Verandering: "Wij zijn niet “georganiseerd”, als individuele sites / blogs brengen wij onze inzichten en boodschap waarbij veel elkaar overlapt. Indien wij als site / blog eigenaren een collectief zouden vormen, zonder onze identiteit te verliezen, zouden wij een macht vormen die een enorme impact zou hebben op het gebied van informatieverstrekking en daadwerkelijke invloed. O ja, en extremistische standpunten zijn taboe. "Wij zoeken de grootste gemene deler binnen de alternatieve weblog gemeenschap". 

Een Zapruder Lite dus? Nou nee, maar wat het dan wel moet worden is ook niet duidelijk. Initiatiefnemer Sxeptix slaat de plank al meteen mis door over 9/11 te beginnen: "9-11 wordt ongetwijfeld een speerpunt van de beweging (...), omdat hieraan zoveel andere zaken uit voortvloeien. Wij gaan niet beweren dat wij weten hoe het wel zit, daarover worden we het nooit eens (...). Stel 7 of 10 punten op die je tot vervelens toe naar boven brengt: "Hoe kan het dat van de 19 kapers volgens de BBC heden ten dage nog 7 gewoon rondlopen". 

Inderdaad, kom vooral met reeds lang achterhaalde onzin aanzetten en je wordt ongetwijfeld erg serieus genomen. Maar de achterban laat weten dat het niet over 9/11 moet gaan. "Voor je het weet zit je in een discussie over plofwolkjes, de debunkers zitten erop te wachten te infiltreren. Er moet een degelijke onderbouwing komen, geen complotgezeur wat op elk moment onderuit te halen is." 

Maar wat dan wel? Iets over "oorlog, uitbuiting, dood, verderf, onderdrukking in plaats-bepaalde vormen, slavernij in verschillende verschijningsvormen (van fysieke slavernij tot doorgeslagen consumentisme), armoede voor velen, rijkdom en macht voor enkelen" soms? Al enkele dagen loopt het overleg bij Wij Willen Verandering compleet vast

Hadden ze bij Wij Willen Verandering nou echt niet door dat ze gewoon een zoveelste complottershol hebben opgericht waar het gebruikelijke groepje op afkomt en niet "Jan met de pet"? En dat wie echt verandering wil beter een politieke partij kan beginnen? 

Maar kijk: ook Jeroen de Kreek alias JDK (Mijn Partij) duikt weer op bij Wij Willen Verandering. Die had Balkenende achter het behang willen plakken, en moest zich voor die bedreiging voor de rechter verantwoorden. Een blik op De Kreek en je weet meteen of hij de volgende minister-president wordt.

8 opmerkingen:

 1. Wij zullen de confrontatie met de mainstream media aan moeten gaan om serieus genomen te worden. Ik heb al eerder voorgesteld dat 5 'undergrounders' zoals Daan de Wit, Patrick (Zapruder), Frank van Barkel (Grenswetenschappen), Willem Middelkoop, ondergetekende en wellicht nog een paar (Bou en ???) een lagerhuisdebat aangaan met de gevestigde 'bovengrounders' zoals Harm Ede Botje, Stan de Jong, Arnold Karskens, Koen Voskuil enz. De jury is bv Erik de Vlieger, Sophie in't Velt en Steven Brown. De 'undergrounders' dagen de bovengrounders uit om over een topic te discussieren. Een goede is Michael Parenti's uitspraak 'de media is niet om te informeren, maar om te desinformeren'.
  Beide groepen hebben hun fans achter zich op de tribune. Fans met parate kennis.

  heheheh That'll be the day....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij Willen Verandering weet niet welke verandering. Grappig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is allemaal zulke grootse apenkool dat zelfs een Nobelprijs winnaar er een film over heeft gemaakt in 2008: Zero 911

  Nee, de 9/11 Commissie heeft alles echt grondig onderzocht *kuch*.

  Dat Bin Laden NIET wordt gezocht voor 9/11 misdaden is natuurlijk ook slechts een detail. Ik bedoel, wij hebben slechts ons halve militaire apparatus daar zitten door deze toestand, dus who cares, right?

  Allemaal complotgezeur natuurlijk

  Welterusten Barracuda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou eens wat beter lezen. Apenkool slaat op Cathy O'Brien en dat Bin Laden niet gezocht wordt voor 9/11 is een misverstand. Hij werd al gezocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "Dat Bin Laden NIET wordt gezocht voor 9/11 misdaden is natuurlijk ook slechts een detail."

  Stel dat er sprake zou zijn van een '9/11 inside-job' megacomplot, dan zou dus de FBI '9/11' niet op het misdrijvenlijstje van Bin Laden zetten, omdat de FBI uit principe iemand geen misdrijf in de schoenen wil schuiven die deze persoon niet begaan heeft of zoiets. Waar slaat dat nou op?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bin Laden wordt gewoon gezocht: http://www.fbi.gov/wanted/topten/fugitives/laden.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 7. klopt 'Crap', maar Bart vindt het feit dat '9/11' niet direct genoemd wordt op die 'Bin Laden wanted' site verdacht (complotdenker als hij is). En ik zou van hem willen weten wat voor conclusies hij daaraan verbindt en waarom.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zero 911: da's toch die Europese complotfilm die ergens in februari totaal geflopt is?

  BeantwoordenVerwijderen