maandag 8 december 2008

Boogey Man


Zapruder verblijdt ons dezer dagen op de verzamelde werken van Peter Stuivenberg, wiens jongste boek gaat over de Boogey Man, de heersende elite die met hongersnood, oorlog en terreur de wereldmacht naar zich toe trekt. De Geschiedenis Als Complot, luidt de ondertitel dan ook. 

Nou, dat gaat er bij de Zappies weer in als amandelkoek. Lees even mee: 'De elite bestaat uit een groep bankiers en industriëlen, die is georganiseerd in wat president Bush een nieuwe wereldorde noemt. De elite schept chaos en manipuleert de media, omdat u niet mag weten hoe zij de Russische Revolutie organiseert, Hitler aan de macht brengt, de Japanse aanval op Pearl Harbor bedenkt en de Tweede Wereldoorlog financiert. Of hoe zij op 11 september 2001 twee boeiings in de Twin Towers parkeert en zo de Derde Wereldoorlog tegen het terrorisme start. U mag er niet achterkomen dat de holocaust is gefraudeerd, hetgeen de Poolse president Lech Walesa in 1995 zo boos maakt dat hij het dodental van Auschwitz met 2,5 miljoen omlaag brengt.'

Enfin, een beetje lezer met gezond verstand kan nu al weer raden dat het boek (uiteraard ook gepropageerd door het Salonfahige Grenswetenschap.nl) vol links en rechts bij elkaar geraapte complotonzin staat en al helemaal wanneer de auteur beweert dat "de nieuwe wereldorde bepaalt wanneer, hoe en waarover mag worden gepubliceerd en strak de touwtjes in handen houdt." Of: "We staan aan de vooravond van een wereldorde met overal dezelfde wetten, met in de hele wereld dezelfde scholen en eenzelfde geloof – kerken en religies zullen verdwijnen –, met een wereldpers en een wereldcensuur en niet te vergeten een centraal gestuurde wereldeconomie." Stuivenberg lijkt waarempel wel het zwakkere broertje van Robin de Ruiter, die iets meer afgestofte filosofen citeert, maar minstens even krankzinnig is. 

Stuivenberg is natuurlijk ook 9/11 complotter en schudt ze zo uit de mouw: "Het TU-onderzoek naar 9/11 heeft in plaats van antwoorden, onrust opgeleverd. Actiegroepen verspreiden pamfletten met als tekst ‘In Nederland weigeren politici en media de ware toedracht van 9/11 te achterhalen’. Er gebeurt niets." Welke actiegroepen? Welke onrust?

De wereld van Peter Stuyvesant...pardon Stuivenberg bestaat sinds 1989 trouwens voornamelijk uit oceanen, schipbreuk in de Golf van Aden, mensetende tijgers in India, te paard door de Andes, enzoverder. Dan heb je wel tijd om de wereldgeschiedenis te 'herschrijven' als complot. Zeker als je veel te veel tijd doorbrengt op complotsites of in De Slegte wel eens een vergeten complotboekje opduikelt. 

Dat was Sxeptix bij Zapruder trouwens ook al opgevallen. Stuivenberg blijkt flink te hebben zitten koppiepeesten van internet, iets waar de meeste complotpapagaaien erg goed in zijn. Stuivenberg is dan wel zo slim om de bronnen te verzwijgen, zodat het lijkt alsof hij het allemaal zelf bedacht heeft, maar de bronnen blijken makkelijk te achterhalen. Stuivenberg publiceert bijvoorbeeld een lijstje met vermeende eigenaren van de FED, maar voert banken op die op het kerkhof liggen, nooit hebben bestaan dan wel enige tijd failliet zijn. Of hij noemt in een schema president Marcos (al jaren dood) als machthebber in de Filippijnen. Stond op internet.

In zijn meest recente bijdrage beweert Stuivenberg doodleuk dat Duitse industriëlen in augustus 1944 via een onderzeeboot (die volgens sommigen nooit kan hebben bestaan) ettelijke wetenschappers en industriëlen met tonnen aan documenten, blauwdrukken en uitvindingen op Amerikaanse bodem zouden hebben gezet als cadeautje om met rust te worden gelaten. En low and behold, een jaar later is er de atoomboom. "Ik vrees dat de zogenaamde officiële versie is verzonnen om de herkomst van de atoombommen die op Japan werden gegooid te verdonkeremanen. En om te voorkomen dat u en ik gaan graven naar de werkelijke belangen die in de Tweede Wereldoorlog een rol speelden. Vandaar dat we allerlei vervalste websites zien als we proberen de vorderingen van het CA-35 project te achterhalen." 

Zo makkelijk als Stuivenberg websites gelooft die zijn visie ondersteunen, zo hardnekkig ontkent hij informatiebronnen die hem even niet uitkomen. Maar kom dan niet met complete onzin aanzetten: Duivenberg vindt het bijvoorbeeld nogal kort dag "(tussen de zogenaamde ontdekking van het uranium op 17 mei 1945 en het uiteindelijk gooien van de bom op 6 augustus) om van 560 kilogram 77 procent uraniumoxide Uranium-234 te maken en dat in een bom te stoppen." Oeps. Uranium werd al in 1789 ontdekt en Uranium 234 heeft nooit een rol bij de ontwikkeling van de atoombom gespeeld. En het waren niet zozeer Duitsers als wel Engelsen die voor doorbraken in het Project Manhattan-onderzoek hebben gezorgd. 

En als grote Duitse bedrijven bescherming moesten genieten in ruil voor cruciale kennis, hoe komt het dan na de oorlog 23 leidinggevenden van IG Farben (door Stuivenberg met name genoemd) door de Amerikanen werden vervolgd en twaalf personen werden veroordeeld? Maar ach, er is altijd wel een uitgever die dit soort hap-snap complotten ongeredigeerd op de markt smijt.
De betekenis van het boek wordt in de commentaren bij Zapruder door ene Ajalis trouwens treffend samengevat: "Zet een een hoop 'feiten' op een rij en je hebt genoeg voor een theorie. Verdraai die feiten en je kunt die theorie ontkrachten en met een nieuwe op de proppen komen. (...) Zo komt het ook dat wat men voor waar aanneemt het meeste bestaansrecht heeft in een zo klein mogelijke kring, zo mogelijk slechts beperkt tot één enkel persoon omdat men dan zonder al te veel gekissebis vorm kan geven aan de werkelijkheid."

3 opmerkingen:

 1. Ik heb mij weer kostelijk vermaakt met die discussie. Stuivenberg kan geen enkele kritiek verdragen, en er zijn altijd wel een paar mafkezen die dan bepleiten dat de details er niet toe doen en "we voor hetzelfde staan". Dat is dan iets vaags over machtsvorming, want of het nu illuminatie, NWO of Boogeyman betreft, ze kunnen het niet eens uitleggen. En dan moet er ook nog 'actie' komen tegen iets wat ze met geen mogelijkheid kunnen duiden. Wat een tijdverspilling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "iets waar de meeste complotpapagaaien erg goed in zijn."

  http://airvd.wordpress.com/2008/12/06/goebbels-film-van-jami/#comments

  Ja hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik voorspel dat ze elkaar de koppen gaan inslaan net als bij de planers/no planers

  BeantwoordenVerwijderen