maandag 26 januari 2009

Lijst 14


Het is echt waar: Lijst 14 eist zijn geld terug. Bij de Tweede Kamer-verkiezingen van 2006 deed Lijst 14 mee namens een groot aantal splinterpartijtjes die het noemen niet eens waard waren. Nou ja, een sprong er uit: Partij voor de Waarheid. Opgericht om het zogenaamde bedrog rond 9/11 onder de aandacht te brengen. Met moeite wist die partij nog wat andere onderwerpen te verzinnen. Door een domme procedurefout kon de partij niet zelf aan de verkiezingen deelnemen, en vervolgens sloot men zich aan bij Lijst 14. De blanco lijst was genoemd naar het rugnummer van Johan Cruijff. Lijst 14 vertegenwoordigde de zwijgende minderheid, en 80.000 stemmen, daar had men toch minimaal op gerekend.

Daarna werd het helemaal een Jacobse & Van Es-verhaal. In het district Zwolle mocht Lijst 14 niet meedoen omdat de lijst met handtekeningen van steunbetuigers te laat was ingeleverd. Initiatiefnemer Robert Verlinden ging met rijdende geluidsinstallatie fulmineren tegen de Nederlandse gesubsisieerde pers en een beveiligingsbeamte van het Mediapark in Hilversum, kennelijk dat hij op deze manier sympathie te vergaren. Op een even bizarre persconferentie in Den Haag kwam dan ook geen kip opdagen. "Maar ja, dat verbaast ons niks," schamperde Verlinden. "Dit kunnen de oren van de media natuurlijk niet aan."

Het samenwerkingsverband van splinter- en one issue partijen heeft uiteindelijk geen enkele zetel opgeleverd. De uitslag was nog slechter dan waarop de nummer 1 op de lijst Huib Poortman minimaal had gerekend: 0,0 in plaats van 0,1 procent. "Ik reken nergens op, maar meer dan die schamele 0,1 % wordt het zeker. Als we dat niet halen, eet ik mijn schoen op," schreef hij nog.

En dus wil Verlinden - twee jaar later - alsnog de 11.150 euro waarborgsom terug van de Kiesraad. Verlinden meende dat hij voor dat geld politieke zendtijd had gekocht. Weer bedrogen. Vandaar hij afgelopen week weer voor de Raad van State verscheen. De uitslag laat zich nu al voorspellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten