maandag 5 januari 2009

Oogkleppenhaat


Het is oorlog in Gaza, maar tegelijk is het oorlog in de (alternatieve) media. Oftewel: Oorlog in de polder. Daarbij is een objectieve blik vrijwel onmogelijk. Zelfs GeenStijl geeft stemadvies.

Bij de Volkskrant valt Rob Vreeken de situatie middels doorgeschoten citaten van oud premier Van Agt en columnist Nausicaa Marbe aardig samen: De dood en verderf zaaiende luchtaanvallen van Israël zijn het gevolg van provocaties van Hamas. Maar het was Israël dat begin november het bestand schond met een militaire operatie in Gaza. Aan de andere kant drijft Hamas het conflict weer op de spits met rakettenregens. Hamasleiders knopen de bomgordels om zwangere buiken. Joelende moeders kerven met slachtmessen in de schedels van hun als jihadist verklede peuter tot het bloed voor de camera vloeit. Vreeken: "In retorische bombast slaat Marbe haar tegenstander met gemak. Van Agt vuurt verbale Qassam-raketten af. Bij Marbe is het echt een all out luchtaanval, met veel collateral damage."

En elders is het niet veel anders. Bij Zapruder is alles wat Israël heet al bij voorbaat fout. En voordat je het weet hebben de conspiracynuts daar weer de overhand: "Hoeveel van deze raketaanvallen waren valse vlag en afgeschoten door Israël zelf?" "Het is verbijsterend, de beestachtige barbaarsheid van de zionistische agressor. Zijn schanddaden tarten elk menselijk voorstellingsvermogen. Israëliërs zijn erger dan Duitsers in de oorlog, het is geen Blitskrieg maar gruwelijk sadisme -onder een slachtoffershow van masochisme."

Tja, maar bij de Volkskrant wijst Amanda Kluveld nog maar eens fijntjes op de schending van mensenrechten door Palestijnen. "Er wordt gemarteld en er worden willekeurige arrestaties en schijnexecuties uitgevoerd. Lichaamsdelen van gevangenen worden geamputeerd en de menselijke waardigheid wordt aangetast. De vrijheid van meningsuiting en het recht op vereniging worden geschonden."

Bij het Vrije Volk wordt de oogkleppenhaat richting Israël "desastreus eenzijdig" genoemd. Maar de achterliggende gedachte daar is - en let nu op - dat "de kern van het M.O. probleem de islam is, die immers oproept tot het veroveren van de wereld en iedereen moet moslim worden of verdwijnen uiteindelijk. Als je maar moslim bent geworden, dan kom je uit de islamhel op een door Allah nader te bepalen moment, nadat je daarin lang genoeg bent gemarteld in de meest extreme vorm."

Ook weer oogkleppenhaat.

Of zoals iemand bij Zapruder formuleerde: "Alles een kwestie van een beetje verbaal photoshoppen".

2 opmerkingen:

 1. Bij Zapruder:

  Rectificatie

  Hier stond aanvankelijk het afschuwelijke beeldverslag van wat wij dachten een recentelijk incident in Gaza te zijn. Zo staat het ook op vele andere blogs vermeld.

  In werkelijkheid was het een filmpje van een incident in September 23, 2005, waarbij een voertuig dat deelnam aan een parade van Hamas ontplofte.

  Het filmpje is inmiddels 140.000 maal bekeken en niemand had kennelijk de moeite genomen de tekst erbij te lezen. Ook wij niet. Excuses. Laat het een les zijn. Waarom het filmpje juist nu pas op Liveleak geplaatst werd, is onduidelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heh? ZapLog is toch niet Zapruder? Zelfs ik heb in de gaten dat ZapLog door iedereen wordt gevuld. Is de rest van dit blog net zo slordig? Heb geen zin om het te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen