maandag 19 januari 2009

Alarmbel


Dat we volgzame schapen zijn, kun je in de hersenen zien. Als ons oordeel afwijkt van het gangbare, rinkelen bovenin de alarmbellen. Onze neiging om in het gareel te lopen, zo schrijft Trouw, zit diep in het brein gekerfd. Nederlandse hersenwetenschappers hebben in het vakblad Neuron aangetoond dat de hersenen een ’foutsignaal’ afgeven als we een afwijkend standpunt innemen.

Je kon er vergif op innemen dat hierop gereageerd zou worden door onze bovenintelligente Truthers. "Ik denk dat de onderzoekers tot nu toe alleen sheeple hebben getest. Bij die test lieten ze gezichten zien. De mensen moesten kiezen welk gezicht ze het mooiste vonden. Achteraf kregen ze dan te zien wat het gemiddelde was. Na de test, kreeg een proefpersoon te horen dat de test niet goed gegaan was. De test moet nogmaals gedaan worden. Omdat de persoon de gemiddelde score nu weet, gaat hij met zijn cijfer, dichterbij dat gemiddelde zitten. Hij wil dus eigenlijk scoren zoals iedereen scoort. Want dat is de norm. Ik vraag me af wat er gebeurt als de wetenschappers 'truthers' gaan testen."

Precies hetzelfde. Truthers praten elkaar ook na. Als een gek roept dat 9/11 een inside job is, roepen honderden andere gekken hetzelfde. Zelfs zonder zich fatsoenlijk in de materie te verdiepen.

Een Trouw-reaguurder schijnt het beter te begrijpen: "En daarom waren enorme beloningen voor bankiers een half jaar geleden nog de norm en zijn ze nu weer verwerpelijk. Fijn dat we onszelf nu begrijpen. En eigenlijk maakt dit minderheidsstandpunten nog fouter dan ze nu meestal al ervaren worden. Leve de massa!"

2 opmerkingen:

 1. ja nee maar die landing op de hudson was ook een iside job met een controleld pull en de daaropvolgende emergency state van een NWO en de ulliminatie met Alex jones.

  kijk zelf http://www.youtube.com/watch?v=nS9k3WWKRvs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tim Dog zei...

  @ Anoniem:

  Je filmpje deed me een beetje denken aan de aanslagen van 11 september en de JFK assassination van Lucky TV (van De Wereld Draait Door, DWDD).

  Leuke afsluiter in dit artikel trouwens, dat normatief relativisme in zo'n korte tijdspanne.

  BeantwoordenVerwijderen