dinsdag 8 september 2009

DeJoop

Zelden zo'n merkwaardige dorpsrel meegemaakt als die rond de debatsite DeJoop, die nog niet eens in de lucht is ook nog. DeJoop moet het GeenStijl van de VARA worden, althans zo werd het een jaar geleden aangekondigd. Inmiddels praat de VARA over een progressieve debatsite die een tegenwicht moet bieden aan het rechtse geluid op internet. De redactie zit nog maar amper op het pluus, of de pleuris is al uitgebroken. Dat GeenStijl zich nu al verkneukelt om DeJoop, dat kunnen we ons nog wel voorstellen, zeker gezien van bemoeienis van anti-Geen Stijler Francisco van Jole, maar wat al die andere bloggers beweegt om zich op te winden over een site die er nog niet is, ontgaat Barracuda totaal.

Nou goed, het ging mis omdat de kersverse redacteur Jeroen Mirck zo trots was op zijn nieuwe VARA-baan, dat hij zelfs zijn personeelspas op zijn eigen blogje afdrukte. En dat werd sommigen net iets te veel. "Het gaat er om dat het wederom een dwingend vingertje is vanuit de zichzelf almachtig voelende progressieve hoek is die krampachtig wil proberen invloed te blijven behouden," toeterde Bert Brussen, die van de weeromstuit DeJaap in het leven riep. Want zo gaat dat. Pas als een ander het initiatief neemt, kom je met een soortgelijk idee.

In tien jaar webloggen had je volgens Brussen twee dingen moeten leren: 1) weblogactiviteiten van logge organisaties zijn gedoemd om te mislukken (PCM, Sanoma, eigenlijk iedereen), al helemaal als daar een 'visie' (SPUUG!) achter zit en 2) als je lekker arrogant en pretentieus van te voren al gaat roepen hoe ge-wel-dig je gaat worden kan het volk je bloed wel drinken (Talpa), al helemaal als het ook nog eens uit een socialistische hoek komt (Jack Spijkerman).

Daar zit een kern van waarheid in, ware het niet dat DeJoop tot nu toe niks arrogant en pretentieus heeft geroepen, en het juist Brussen is die allerlei pretenties aan de dag legt waarvan je nu al weet dat hij die niet gaat waarmaken, zelfs al kom je van GeenStijl.

DeJoop.nl heeft volgens zijn verse tegenstanders meer dan een jaar lang voorbereiding, tonnen belastinggeld aan duurbetaalde redacteur en Francisco van Jole (nu ook al van de buis bezuinigd) gekost. Zou het? Volgens Mirck is de redactie pas sinds 1 september actief, en niet al een jaar lang. En dan dit: een debatprogramma op radio of tv mag wel, maar internet mag weer niet?

Voor Jeroen de Kreek, de slechtste blogger van Nederland, is DeJoop kennelijk al begonnen. Binnen de kortste keren ging het bij Mirck weer over Balkenende die schuldig is aan de genocide, en na nog wat gekibbel daarover, kreeg hij een verse ban. Waarna De Kreek op zijn eigen ongelezen blogje Mirck maar weer eens in de ban deed. "Jeroen Mirck is niet de enige, de hele VARA laat na inhoudelijk te reageren op het terrorisme van Balkenende & co, al bijna zeven jaar lang. Dat is Jeroen Mirck kwalijk te nemen, daardoor krijgt Jeroen Mirck schuld aan die misdaden in de politiek. In ieder geval moreel."

En inmiddels is bereikt wat al deze dombo's nou juist niet wilden: aandacht voor DeJoop. Wie het laatst lacht?

8 opmerkingen:

 1. Les 3: artikelen niet met een vraagteken eindigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. " Jeroen de Kreek, de slechtste blogger van nederland."

  Hiermee suggereert Barracuda alle bloggers van nederland bestudeerd te hebben, en dat is natuurlijk lariekoek, het is dus enkel zijn mening die op niets gebaseerd is.

  Voor zover ik weet ken ik die hele Jeroen de Kreek niet maar naar aanleiding van de opmerking van Barracuda vind ik Jeroen de Kreek de beste blogger van nederland.

  Dat klopt, ook die stelling is op niets gebaseerd, jahaa dat kan ik ook :-()

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb persoonlijk alle bloggers van Nederland bestudeerd (echt waar!), en ik kan eerlijk zeggen dat Jeroen de Kreek verreweg de slechtste is. Ik heb Barracuda mijn onderzoeksresultaten doen toekomen, dus hij heeft wel degelijk - in tegenstelling tot wat Anoniem suggereert - een solide basis voor zijn uitspraak.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind Barracuda verreweg de slechtste blogger .. hahaha..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, er is nu al meer opinie geschreven over die opinieblogs dan die opinieblogs zelf zullen schrijven...

  Ik juich trouwens deJoop & de Jaap beiden toe, een beetje evenwicht.

  BeantwoordenVerwijderen