donderdag 24 september 2009

Wij zappen wel door


Amerikaans bail-out wonder president Obama wil nu ook de kranten van de ondergang redden. Kranten overal ter wereld, maar vooral in het westen, gaan namelijk dood. Marktwerking heet dat. "In een onnavolgbaar staaltje projectie (...) stelde Obama dat hij bezorgd was dat als de blogosphere (...) de toekomst van het nieuws zou zijn, met alleen maar meningen, zonder serieuze fact-checking, zonder dat nieuws in context wordt geplaatst, dat het resultaat zal zijn dat mensen over een grote leegte naar elkaar schreeuwen zonder dat er veel wederzijds begrip is."

Aldus Patman, uitbater van twee blogjes (Zapruder en Zaplog) die in elk geval een ding consequent nalaten: serieuze fact-checking. Maar ho, als we het over fact-checking hebben bedoelt Patman natuurlijk weer iets heel anders: "Hij (Obama) bedoelt natuurlijk fact-checking van het soort dat de mainstreammedia aan de dag legde in de aanloop naar de Irak-oorlog. En met context iets dat de Palestijnse onderdrukking ineens hun eigen schuld doet lijken. Of de context die moeten zorgen dat ordinaire rooftochten gaan lijken op het brengen van vrijheid en democratie. De context die van onschuldige griepjes winstgevende pandemieën kan maken. En met die mening bedoelt hij natuurlijk niet het feit dat de gemiddelde krant meer de mening van een redactie betreft dan een objectief 360 graden beeld van wat er in de wereld gebeurt. Meer een mening die zich niet conformeert aan de wensen van the powers that be. Dat zijn namelijk hele fout meningen. Kranten brengen feiten, weblogs meningen."

Zoiets ja, want bloggertjes halen dat elke keer weer door elkaar. Vooral bloggertjes die geobsedeerd zijn door de "powers that be" (whatever that might be) en met droge ogen beweren dat kranten - het staat er weer eens echt - "het favoriete mind-control speeltje van de elite" zijn. Welkom in NitWit Land.

Toegegeven: het gaat niet goed met kranten en tijdschriften. Ze begrijpen niks van internet, zijn slordig, te onderdanig of te goedgelovig en te weinig onderzoekend. En ja, krimpende budgetten hebben daar ook mee te maken. Maar het ontstijgt nog altijd het deerniswekkende niveau van zolderkamerblogjes die serieus denken dat ze een alternatief bieden, die feiten niet van onzin kunnen scheiden, die hersenkronkels onderbouwen met de eerste de beste dubieuze bron die ze op internet tegenkomen of die gemaakt worden door schuimbekkende dorpsgekken (lees: mislukte Alex Jones-klonen) "die zonder bewijs de één na de ander in de gierput mikken" en nooit meer uit hun Reality Distortion Field lijken te kunnen ontsnappen.

En dan denkt die Patman ook nog dat dit soort weblogs de kranten uit de markt gaan drukken: "Ik zeg opzouten met die kranten. Wij Zappen wel door". Wij Lachen ook nog wel even door.

15 opmerkingen:

 1. De De Brauw-filmpjes gaan als een speer op YouTube..
  We staan al prominent in de categorie Nieuws boven de persconferemtie van Marco Borsato!! Dat kunnen jullie van barackjewda ons toch echt niet meer nadoen!!! Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zaplog bestaat uit het vergaren van nieuwsberichten afkomstig van de 'mainstream' bronnen (o.a. kranten) en de commentaren daarop. Zonder deze reguliere bronnen heeft Zaplog geen bestaansrecht meer, want zonder nieuwsgaring blijft er niet veel meer over om commentaar op te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik neem aan dat Barra de eigen bijdragen bedoelt van Zaplog

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @24 september 2009 8uur08:

  Ik geloof dat dit filmpje het al veel langer en exentrieker mag doen. Dus WTFU dude?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die eigen bijdragen zijn vaak ook interpretaties op nieuws dat in verschillende media verschenen is.

  Datzelfde geldt voor menig complotfilm: eerst stellen ze dat ze een beeld laten zien dat de main stream media probeert te verzwijgen, en vervolgens storten ze alleen maar beelden over je heen die juist afkomstig zijn uit de main stream media..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Barra, je bent vanaf heden toegetreden tot het domein van de meest waardeloze bloggers op aarde.

  Doe zelf een keer aan fact-finding, querulant.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mja, jeroen: daar doe je zelf al niet aan, getuige eerdere reacties alhier waarin je oa beweerde dat wtc7 op exact dezelfde manier is ingestort als wtc1.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "fact-finding"

  Je zou ook een Nederlands woord kunnen gebruiken. Afschuwelijk dat onnodig doorspekken van de Nederlandse taal met Engelse woorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ach, De Kreek, als er iemand is die er niks van bakt ben jij het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zelf bak ik overigens alleen maar lucht.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. fact-finding American media domination is becoming a fact these days.

  Nu iedereen overal nieuws vandaan haalt - vraag ik me af wat "mainstream" is? Bestaat dat nog wel? En kranten zijn doorspekt met meningen....en feitjes. Het blijft altijd nog de "point of view" van de dagboek-analist.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. "Nu iedereen overal nieuws vandaan haalt - vraag ik me af wat "mainstream" is? Bestaat dat nog wel? En kranten zijn doorspekt met meningen....en feitjes."

  Klopt geheel. Indien een politicus een speech voor de VN houdt ofzo, dan leveren kranten of TV zenders enkele quotes, waarbij ze hun eigen mening eraan vast plakken.

  Indien je de volledige speech wilt zien, dan zal je toch vaak moeten zoeken op blogs, waaronder Zaplog, of op video websites. Op die wijze zijn blogs soms vollediger, ook al zal je Barracuda daar niet over horen.

  Hier wordt enkel gezocht naar de artikelen op Zaplog waarover je een zeikverhaal kunt schrijven, en de rest wordt genegeerd, want iets positiefs schrijven over Zaplog is hier natuurlijk nimmer aan de orde.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. "Die eigen bijdragen zijn vaak ook interpretaties op nieuws dat in verschillende media verschenen is."

  Artikelen in de media zijn ook vaak interpretaties op zaken die in de wereld plaats vinden, en bieden slechts zelden volledig objectieve verslaggeving.

  Waarbij ik niet wil zeggen dat de media geen uitstekende bron zijn om aan een hoop relevante informatie te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Indien je de volledige speech wilt zien, dan zal je toch vaak moeten zoeken op blogs, waaronder Zaplog, of op video websites.

  En die halen het weer uit de media?

  BeantwoordenVerwijderen