maandag 25 oktober 2010

Eskaders met stroomstokken

En hoe is de Vrijheidsparade zaterdag verlopen? U weet, de vrijheidstrijders zochten - hoewel ze zich eigenlijk niet in de boodschap konden vinden - aansluiting bij het protest van het nieuwe platform Rekening Retour, waarin studentenorganisaties en politieke en maatschappelijke organisaties zijn verenigd. Volgens de berichten verliep de demo met enkele honderden mensen tamelijk rustig, en dat is ook het beeld dat Barracuda kreeg bij het zien van enkele video's en foto's.

De Vrijheidsparaders pikte je er inderdaad zo uit, en er was aardig wat politie op de been, maar dat laatste werd door de betrokkenen blijkbaar heel anders ervaren. Sombermans Johnito kreeg al de kriebels bij het zien van een laaghangende heli, en 'ik kan nu alvast vertellen dat de ME tot zeker 30min na afloop provocatief stonden te wachten op een rel'. Zou het?

U weet: Vrijheidsparaders schilderen Nederland het liefst af als een totalitaire staat - wellicht weer geïnspireerd door hun eeuwige roeptoeter Alex Jones - en dan is het zaak om dat beeld zoveel mogelijk overeind te houden. Geen wonder dat Jim Beame bij Anarchiel de demo afschilderde als een 'overweldigende intimidatie tegen vreedzaam protest': 'Pantserwagens van de mobiele eenheid, waarvan één met waterkanonnen, wachten op orders bij de Franse Ambassade, op het Korte Voorhout en in de straten rond het Malieveld. Eskaders met stroomstokken gewapende ME’ers paraderen in hun blauwe pakken het publiek tegemoet. Een vijftiental supersnelle, wendbare jeeps staat voor het Ministerie van Financiën in opperste paraatheid voor het uitvoeren van charges als het uiteenjagen of insluiten van de menigte. Arrestantenbusjes, ME-voertuigen en politiewagens vormen een lange haag voor de kunstacademie en de gebouwen ernaast'.

Waarna we van alles-aan-elkaar-knoper Beame een hele geschiedenis voorgeschoteld krijgen over politieke intimidatie in 'Vernederland'. 'Ongewild doemen de beelden op van de dertiger jaren en de lange historie van politieke intimidatie die de Nederlandse politie heeft vanaf Colijn. Hun geweld en burgermoorden tijdens de Jordaanoproer, toen kinderen de hongerdood stierven en mevrouw Colijn vissenkoppen als voedsel propageerde.' Arend 'Argusoog' Zeevat kan er anders ook wat van: 'Dit was de grootste intimidatieshow van de politie, die ik heb meegemaakt. De toon is gezet en het is duidelijk dat Nederland nu een fullblown politiestaat is, waarin kritische geluiden onderdrukt worden door een geldverspillende politiemacht.'

Vreemd dat de complottertjes deze fullblown politiestaat op een of andere manier niet op de gevoelige plaat hebben kunnen vastleggen, of eh....zouden ze dit bedoelen? Trouwens, de politie had gerekend op duizenden bezoekers, dat is wat Rekening Retour zelf had opgegeven. 'Dat er zoveel grafbakken rondliepen kwam enkel door de promotie en de heftigheid hoe daar op werd geanticipeerd,' merkt iemand terecht op. En ook die nuance lees je natuurlijk weer eens nergens.

7 opmerkingen:

 1. Pff, die mensen die almaar lopen te zaniken dat ze in Nederland geen vrijheid hebben, dat ze een slaaf van de overheid zijn, en blablabla, vind ik maar een stelletje verwende zeurpieten hoor :-D!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze hebben daar in alle vrijheid kunnen zeggen wat ze wilden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Zou het?"

  Antwoord: Ja.

  Billy, ga volgende keer eens met me mee naar zo'n demo. Dan mag jij daarna op mijn blog een artikeltje over je bevindingen plaatsen, over de vraag: wie stelt zich het meest agressief op: de ME of de demonstranten.

  Ik wed dat je het niet durft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoezo ja? Dat lijkt me eerlijk gezegd niks anders dan een interpretatie. Net als die laaghangende heli.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja Jos, daarom nodig ik Billy de volgende keer dat ik naar een demo ga dus uit.Of liever nog, naar meerdere in de komende maanden. Om mijn interpretatie te verifiëren.


  Ik beloof dat ik op geen enkele wijze zijn meningsvorming zal proberen te manipuleren ter plekke.

  Billy, ik meen dit serieus.Uitnodiging staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 'Ik beloof dat ik op geen enkele wijze zijn meningsvorming zal proberen te manipuleren ter plekke.'

  Alsof de ME dat wel kan. Opvallend is dat je van de kant van Rekening Retour dit soort geluiden niet hoort. Dus toch een perceptie.

  BeantwoordenVerwijderen