woensdag 27 oktober 2010

Hans Anders

Verkeert de Nederlandse gemeenschap van 'andersdenkenden' in een crisis? Volgens het satirische blog De Speld - 'Jouw Vaste Prik voor Betrouwbaar Nieuws' - wel. Daar wordt een hilarisch beeld geschetst van andersdenkenden die het onmogelijk met elkaar eens kunnen zijn, want anders ben je immers een 'gelijkdenkende'. 'Om een andersdenkende te kunnen volgen, moet je per definitie gaan denken zoals hij. Als je dat werkelijk doet, houdt het voor de andersdenkende meteen op. Er zijn - redeneert die andersdenkende – nu ook anderen die denken zoals hij en dus moet hij op zoek naar een nieuwe denktrant om andersdenkend te kunnen blijven. Heel frustrerend.'

Satire of werkelijkheid? Deze zomer nog ontvouwden onze 'andersdenkenden' het ene mooie plan na het andere. WAC Holland hield zijn lezers een complete retooling voor, inclusief webtelevisie, op voorwaarde dat de bezoekertjes wat centjes zouden sturen, maar nog geen paar maanden later twittert initiatiefnemer Julian Stengers dat 'het eind van WeAreChangeHolland in zicht lijkt'. 'Tijd voor een nieuw project en opzoek naar een baan als (onderzoeks)journalist.' WAC Holland draait nog, maar het ziet er niet naar uit dat die retooling er ooit nog komt.

Anarchiel, ook al zo'n Hans Anders, zette afgelopen week een punt achter nagenoeg al zijn activiteiten. Anarchiel constateert 'dat er simpelweg geen echt draagvlak is voor grote en uiterst noodzakelijke verandering'. Hij had nog niet zijn hielen gelicht of op zijn (inmiddels vrijgegeven) blog verscheen - het had helemaal door De Speld bedacht kunnen zijn - een klacht over intolerantie onder andersdenkenden. Kritiek op andere andersdenkenden zou onder Anarchiel niet worden getolereerd, en dat nog wel op een blog dat 'andersdenkenden' propageerde. Dezelfde auteur had ook al bonje gehad bij WAC Holland, dat zou worden gekenmerkt door 'verdeel en heers'.

De kloof tussen mooie dromen en de harde praktijk, daar loopt het iedere keer weer spaak bij andersdenkenden, die geloven dat je als je je helemaal suf tikt op een blogje of eindeloos veel YouTube filmpjes plaatst, de wereld morgen zomaar verandert. In hun microwereld hitsen andersdenkenden elkaar voortdurend op, zodanig dat zelfs het omhoog klikken van een simpel berichtje bij NuJIJ nog een strijd van leven op dood wordt.

Maar zelfs voor een andersdenkende komt er een moment dat hij zich realiseert al die gebakken lucht buiten de eigen stadsmuren geen rimpel in het water, laat staan een zuchtje wind veroorzaakt. Of, nog erger, dat zelfs 'andersdenkenden' niet denken zoals jij. En dan is het hoog tijd voor weer wat anders.

21 opmerkingen:

 1. Anders denkend is net z'n woord als links en rechts in de politiek. Eigenlijk zegt het niks maar mensen hebben er allemaal een idee of gevoel bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op nujij is het wel lachen; zodra een complotitem weer van de voorpagina verdwijnt roepen ze, met Savalle voorop, moord en brand over de censuur van nujij...

  Evangeliseren is kennelijk ook erg belangrijk voor de andersdenkenden..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En op dit blog wordt niet geevangeliseerd? Nee inderdaad, op dit blog wordt haatgezaaid jegens een bevolkingsgroep die op dit blog met de spooknaam 'complotters' bestempeld worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @anoniem: toon maar een aan dat dit blog aan evangeliseren doet (volgens mij weet je geeneens wat het betekent...)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik stelde een vraag. Dat dit blog haatzaait jegens een bevolkingsgroep die op dit blog met de spooknaam 'complotters' bestempeld worden is een feit.

  Toon jij maar eens aan dat 'andersdenkenden' zouden evangeliseren (volgens mij weet je geeneens wat het betekent...)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een bevolkingsgroep? Een handjevol idioten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een handjevol? Heb je getallen, of verzin je dat ter plekke?

  En mooi dat je het woord 'idioten' gebruikt, je bevestigt precies wat ik aangaf, daarvoor dank.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hahaha .. die jos, heb je last van gilles de la tourette?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mensen voor luk zetten met hun eigen stomiteiten is volgens mij geen haatzaaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @anoniem:

  je stelde enkel een retorische vraag, gevolgd door een conclusie.

  Verder slaag je er niet in om aan te tonen dat dit blog aan evangelisering doet, dus je kletst ook nog eens uit je nek.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De volksmenners lachen zich een hoedje.
  De schapen worden onderling tegen elkaar opgezet, verdeel en heers !
  En heersen doen de volksmenners !

  En u ? Behhhhhhhhhhhhh en belasting betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Truth hurts, als het een retorische vraag zou betreffen zoals je beweert dan was de conlusie; 'Nee inderdaad, op dit blog wordt haatgezaaid jegens een bevolkingsgroep die op dit blog met de spooknaam 'complotters' bestempeld worden.', en dan zie ik toch duidelijk het woord 'nee' staan, dus waar heb je het dan over? Welk deel van het woord 'nee' begrijp je niet?

  Maar als het je weer om het laatse woord gaat dan moet je het gewoon zeggen want die mag je van me hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. 'Nee inderdaad' bevat een ontkenning gevolgd door een bevestiging. Dat is verwarrend.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vanmiddag zou ik in Lichtenvoorde een lezing verzorgen die bovendien zou worden opgenomen door het kersverse camerateam van Pateo Media. Echter op het moment dat de lezing zou beginnen zat ik vast in een politiecel. Hoewel ik gelijk bij mijn staande houding halverwege de ochtend heb aangegeven een optreden te hebben in de middag, heeft de politie me pas rond 18:00 uur weer vrij gelaten. De reden van mijn staande houding heeft te maken met de diefstal zoals eerder gemeld op deze site. Ik dacht dat ik dit zelf wel kon oplossen, maar dat liep geheel anders dan ik me daarbij had voorgesteld. Wat mag ik hiervan leren? Allereerst dat ik niet voor eigen inspecteur, aanklager en rechter mag spelen. Verder dat ik me nu toch echt niet langer druk moet maken om dat geld, wat ik dus blijkbaar nog steeds veel en veel te veel doe. En als derde mag ik hiervan leren dat ik nu weer midden in de samenleving met al haar systemen mag gaan staan, en niet langer er deels buiten.

  Kortom, ik schrijf veel over de sprong van macht naar kracht, maar in de praktijk breng ik er nog steeds bitter weinig van terecht. Tot op heden gaf ik gratis lezingen, en moest ik er zelfs soms eigen geld bijdoen voor de zaalhuur. Mijn boeken verkocht ik tijdens lezingen altijd voor de kostprijs. Door de doelbewuste diefstal, wellicht bedoeld om mijn werk via Pateo een halt toe te roepen, kan ik me helaas niet langer veroorloven om diensten en producten te leveren zonder daar geld aan over te houden. Bent u van mening dat mijn werk belangrijk is en dat deze diefstal ongedaan gemaakt dient te worden, dan maakt u me erg blij met uw donaties, omgeacht hoe groot het bedrag is dat u kunt missen. Wellicht komt er door uw ruimhartigheid weer ongeveer evenveel geld binnen als er doelbewust is gestolen, waardoor ik gewoon weer door kan gaan met mijn bewuste, winstvrije aanpak tot nu toe. Mag ik op uw steun rekenen?
  U kunt uw donaties overmaken op rekeningnummer 1561.55.753 ten name van J.H. Oldenkamp (te Emmen, want daar loopt deze rekening nog). Voor internationale donaties: IBAN = NL94 RABO 0156 1557 53 en BIC = RABONL2U...
  Lees verder om via demo's voor hun politiebureaus onze strijders weer los te eisen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind het echt heel erg sneu voor je Johan. Ik heb met je te doen. Maar geeft dit verhaal over wat je overkomen is, ook gelijk niet aan dat de adviezen die je tot nog toe hebt gegeven m.b.t. het zonder geld leven niet helemaal realistisch waren, en misschien zelfs als een soort misleiding bestempeld mag worden. Niet iedereen beschikt tenslotte over een mooi gevuld doosje met veel geld er in. Hoop wel dat je hier van leert en dat je nieuwe wegen aanboord om zelfstandig dat te kunnen blijven doen wat je anderen, zoals mijzelf, aangeraden hebt. Op zich vind ik “Het hele verhaal” op wat puntjes na heel boeiend en heeft mij aan het denken gezet. Na je vraag om mij hier via je pateo-emailadres hierover te contacten, heb ik niets meer vernomen van je naar aanleiding van mijn vervolg vragen. Ik hoop dat je me serieus neemt en van me aan wilt nemen dat ik jou ook heel serieus neem, en graag wat antwoorden van je zou willen horen.
  Groeten en sterkte, Robin Wood...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. 27 oktober 2010 20:56

  Anoniem zei...
  Ik vind het echt heel erg sneu voor je Johan. Ik heb met je te doen. Maar geeft dit verhaal over wat je overkomen is, ook gelijk niet aan dat de adviezen die je tot nog toe hebt gegeven m.b.t. het zonder geld leven niet helemaal realistisch waren, ... ETC


  SCHRIJFT ANONIEM. IN DIT GEVAL IS HET WEL MIJN TEKST ELDERS GEPLAATST NAMELIJK OP ARGUSOOG DOOR MIJ ALS lORDoNEHooP, MAAR
  NIET HIER ALS ANONIEM, WAT DUS ALS EEN SOORT PLAGIAAT DOOR IEMAND ANDERS IS GEPLAATS. PLAGIAAT DUS VAN IEMAND DIE ZELF GEEN TEKSTEN KAN VERZINNEN OF ZO OF MIJ HIERMEE WIL BESCHADIGEN OF ANDERSZINS.

  LOH DISTANCIEERD ZICH VOOR WAT ANONIEM SCHRIJFT ONDANKS DUS WEL ZELF OP aRGUSOOG GEZET.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Citeren mag ook al niet meer?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. "Citeren mag ook al niet meer?"

  Niet als het aan Lord-Wanhoop gaat Joosje. Dus in het vervolg eerst om toestemming vragen of anders sturen we als complottersgilde de octrooimaffia op jullie af...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. "
  Anoniem zei...
  "Citeren mag ook al niet meer?"

  "

  Uiteraard mag citeren, maar dan ook volledig en van wie en waarvan. En hoe weet je of diegene die het op Argusoog heeft geschreven daadwerkelijk Lordonehoop is?

  Zonder al die verwijzingen is het een vorm van plagiaat en anders misschien wel geestelijke werkeloosheid en daardoor andermans werk inpikken en tentoonstellen.

  Daarbij vraag ik me af wat voor zin het heeft om in dit geval dit stukje te citeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. http://www.youtube.com/watch?v=0jVOx-41WcE

  BeantwoordenVerwijderen