vrijdag 20 april 2012

Tegel

Of er een online Tegel moest komen, vroeg Bert Brussen zich een dezer dagen af, verwijzend naar de Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek. Want die gaat telkens weer naar - gaaaaaap - Volkskrant, Groene Amsterdammer of de televisie en niet naar het legertje ijverige toetsenridders. 'Je kunt ook journalistieke scoop na scoop scoren en online zetten, het is pas echt als het ook op papier wordt afgedrukt.'

Nu was de journalist van het jaar toevallig wel mooi Wobber en online only-penner Brenno de Winter, maar die ligt eigenlijk vooral wakker van datalekken, en dat vond de Tegel-jury ongetwijfeld wat al te beperkend (Barra kreeg trouwens stampende hoofdpijn van Lektober). En dat Micha Kat eerder in aanmerking komt voor De Baksteen dan voor De Tegel, mag duidelijk zijn. Zeker als je weken maar niet op het idee komt om eens een redactrice van Elsevier via de centrale te bellen, in plaats van een rechtstreeks nummer dat helemaal niet (meer) hoeft te kloppen. Barracuda kan de Tegel trouwens ook wel op zijn buik schrijven sinds hij de bekende dwarsfluitist van Within Temptation bas liet spelen en diens veertigjarig huwelijk dood verklaarde. 

Toch weet Barracuda wel een kandidaat: GeenStijl (door intimi verbasterd tot SteenGeil). Niet door het jolige toontje, het kontschoppen tegen alles en iedereen, het Wilders de ene dag leuk vinden en de andere dagen toch maar weer willen uitspugen, maar vanwege de journalistieke crowdsourcing. Er komen op een dag heel wat juweeltjes van primeurtjes bij de Roze Khmer voorbij, domweg omdat lezers GS tippen. Kom daar maar eens om bij de dode bomen-media. Kortom, de toekomstige Tegel gaat gewoon naar luiaards die hun lezers het zware werk laten doen.

7 opmerkingen:

 1. Ja, Bert, vertel eens over die geweldige scoop van jouw. Je weet wel, met Fatima Elatik. Man, dat je daar nooit een prijs voor hebt gekregen. Een schande is het. Geven de babyboomers die in Nederland aan de macht zijn, wéér een prijs aan iemand anders. En dat terwijl jouw kwetsbare ego erkenning zó hard nodig heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ===
  Barracuda kan de Tegel trouwens ook wel op zijn buik schrijven sinds hij de bekende saxofonist van Within Temptation [...]
  /===

  Zelfs dát kan hij niet goed googelen! (;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Smakelijk gelachen en helemaal eens met de conclusie aangaande de Roze Khmer. Zo werd de 420-viering van dit jaar nog feestelijker. Dank en allen een aangenaam weekend gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Harmsen: er staat dwarsfluitist....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @John

  Dat is Ruud die laat weten dat hij weet dat Barracuda weet dat hij weet dat Barracuda weet dat Michiel de toetsenist was.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Tegel gaat gewoon naar luiaards die hun na-embrionale lezertjes het zware werk laten doen."

  BeantwoordenVerwijderen
 7. > de toetsenist was.

  De gitarist dus. Of was het nou toch de bassist? Nou ja, een instrumentalist in elk geval, laten we het daarop houden. Nou maar hopen dat hij niet ook nog zong.

  BeantwoordenVerwijderen