maandag 23 april 2012

Moddervlieg

Mocht je een heel dikke luidruchtige moddervlieg op de plafondlamp zien zitten, houd er dan rekening mee dat het Martien Pennings (AmsterdamPost) kan zijn. Martien kan zich namelijk in een vlieg veranderen die in elke vergaderruimte onopvallend op een muur kan gaan zitten. Zo zat Martien ook de afgelopen weken bovenop de antieke Friese staartklok in het Catshuis.

En dus wéét hij dat het zo gegaan is: Geurt heeft een aantal dagen geleden carte blanche gevraagd aan zijn fractie om de onderhandelingen af te ronden. Daartoe gaf de fractie toestemming in de veronderstelling dat het Catshuis-akkoord door Geurt ondertekend zou gaan worden. 'Ik heb, zelfs als vlieg op de muur, niet kunnen vaststellen of op dat moment Wilders al van plan was de stekker eruit te trekken. Maar wat ik wel zeker weet is het volgende: Geert heeft in overleg met die vijf parlementariërs, de inner circle – waarvan zeker Fleur Agema, Martin Bosma, Louis Bontes en Teun van Dijck deel uitmaakten – de stekker eruit getrokken, zonder de rest van de fractie in het overleg te betrekken.'

Want het zal toch niet zo zijn dat Geurt werd teruggefloten door zijn fractie. Maar dat is dus wel zo. Zo zat Barracuda als een langpoot spin dagenlang stil tegen het dubbelglas achter het gordijn geplakt en heeft hij kunnen constateren dat Geurt helemaal werd ingepakt door Stef Blok en Sybrand van Haersma Buma. Meedoen met de grote jongens, fantastisch vond Geurt het. Sigaartje hier, schouderklopje daar, de deelhandtekeningen waren reeds gezet en die 3 procent, nou die konden ze krijgen, hoor. In ruil dan voor nog meer bezuinigingen bij de linkse omroep, dat wel. Voor de schijn liep Geurt nog een keer uit het overleg - het moest niet te soepeltjes lijken allemaal - maar voor de rest ouwe jongens krentenbrood.

Tot vrijdag toen het definitieve ja-woord er moest komen. Geurt onderbrak het schatergelach, werd serieus en schraapte zijn keel. 'Ik moet dit nog wel even in de fractie bespreken'. Of hij dat nog niet eerder had gedaan. De witte kuif kleurde rood. De volgende dag had Geert zich hersteld: 'Ik bid nie veur bruune boon'n,' sprak hij gedecideerd en hij was er trots op.

15 opmerkingen:

 1. Het is zorgwekkend dat Wilders klaarblijkelijk dit soort kritieke beslissingen buiten zijn fractie om neemt. Het is angstwekkend te lezen dat - aldus De Mos - "Het niet erg is dat Wilders solo beslist, want we vertrouwen hem.."

  Nederlandse kiezers zouden over die opmerking van De Mos eens heel diep moeten nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het probleem is dat de meeste pratende apen niet over welke zelfstandige capaciteit op dat gebied beschikken. Het feit alleen al dat ze in de verondestelling zijn iets te kunnen kiezen zegt meer dan genoeg. Ben trouwens erg benieuwd hoe jij tijdens het doornemen van dat zionistische manifest van je achter het beeldscherm bivakeert...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Ziva

  Volgens De Dagelijkse Sufkop is het juist andersom en heeft de fractie Wilders voor het blok gezet.

  Ik vind Pennings' verhaal - met wat bekend is over de wijze waarop die fractie intern functioneert - geloofwaardiger.

  Een oproep aan PVV-kiezers eens diep na te denken is zinloos. Dat soort proleten is per definitie niet in staat na te denken. Kun je ze net zo goed oproepen eens een boek te lezen. Zouden ze niet eens kunnen, ook al zouden ze het willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Ziva:

  De Mos: "Het niet erg is dat Wilders solo beslist, want we vertrouwen hem."

  Waarom vind je dat het Nederlands volk daar eens heel diep over moet nadenken? Wilders heeft zijn partij opgericht met zijn eigen gedachtengoed, hemzelf als stralend middelpunt en de zon waar andere planeetjes omheen mogen draaien. Net als Lijst Pim Fortuyn, Pim gaf ook toe dat de rest van namen op zijn lijst bijeengeraapt grut was terwijl hijzelf de enige zou zijn die de lijnen uiteen zou zetten en de beslissingen zou maken.

  Ik vind het voor de PVV dan ook niet zo verwonderlijk dat Wilders de kar trekt, duwt en stuurt naar eigen inzicht. Daar is ook weinig geheimzinnigheid over volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het kabinet-Rutte is gevallen. De premier gaat zijn ontslag en dat van zijn ministers aanbieden aan koningin Beatrix.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een rond één persoon geconcentreerde politieke partij zoals Tim Dog die beschrijft heeft per definitie slechte toekomstverwachtingen op de wat langere termijn, omdat zo'n partij niet volwaardig kan deelnemen in alle aspecten van het politieke leven. Ook als Fortuyn meer voorbereidingstijd had gehad, ook als hij niet was afgeknald door een overenthousiaste milieu-activist, zou de LPF al gauw tegen zijn eigen grenzen zijn aangelopen. Daarom is de PVV in de huidige vorm uiteindelijk geen goed idee. (Het zal Pyt misschien verbazen dat de "domrechtse proleet" Lezer dit schrijft, maar Pyt, die zich er in dit draadje indirect op beroemt veel boeken te lezen (hetgeen Lezer uiteraard goed doet), gaf er in zijn scheldreactie blijk van niet te kunnen of willen lezen. Pyt moet wat minder domlinks schelden en godwinnen en wat beter nadenken.)

  De kiezers hebben niet massaal op de PVV gestemd vanwege de afwijkende partijorganisatie, maar omdat Wilders enkele ernstige problemen die het nu nog min of meer westerse en soevereine en democratische Nederland bedreigen duidelijk aan de orde stelt. (Degenen die hem voor racist, fascist, islamofoob enz. uitmaken zijn vooral te vinden in de oude partijen voor wier machtspositie hij een bedreiging vormt.)

  We gaan nu denkelijk de teloorgang van de PVV beleven (maar langzamer dan bij de LPF het geval was), tenzij "Geurt" terugtreedt en zijn opvolger erin slaagt van de PVV een "normale" partij te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Lezer:

  "(...) omdat Wilders enkele ernstige problemen die het nu nog min of meer westerse en soevereine en democratische Nederland bedreigen duidelijk aan de orde stelt."

  Hmmm... en hoe zie je dat precies? Welke problemen signaleert Wilders en welke oplossingen draag hij aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Tim Dog

  Natuurlijk is het geen geheim dat de PVV rondom Wilders is georganiseerd. Menigeen vindt dat ook terecht een ongezonde situatie.

  Maar er is een groot verschil tussen een partij/fractie die door haar leider wordt gedomineerd, en een partij/fractie waarvan de leider niet eens de moeite neemt zeer zwaarwegende beslissingen voor te leggen en daar dan door de fractie voor te worden geprezen. Dan begin je toch wel heel erg op een dictator te lijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @lezer

  De kiezers hebben niet massaal op de PVV gestemd vanwege de afwijkende partijorganisatie, maar omdat Wilders enkele ernstige problemen die het nu nog min of meer westerse en soevereine en democratische Nederland bedreigen duidelijk aan de orde stelt.

  Hmm, volgens mij heeft het gros op Wilders gestemd omdat ze via hem konden schelden en tieren.

  Jij doet voorkomen alsof er nog een soort van intelligentie achter die stem zit, terwijl het gewoon pure onontwikkelde en primitieve frustratie is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hé, Ziva, ben je de islamitische horden die op het punt staan bij Lobith het land binnen te vallen en slechts door de Heldhaftige Gestalte van Den Leider worden tegengehouden, nú al weer vergeten?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kijk ze met modder gooien naar elkaar! Wees blij dat Wilders de stekker eruit heeft getrokken! Weg met al die boeven! Kunnen we aankomende verkiezingen al die leugenaars afstraffen... Ik zie het als een geschenk uit de hemel, en ik heb geen verstand van politiek maar wanneer ik bedondert wordt, dat merk ik wel. En met de actie van Wilders is dat een stuk minder geworden!
  Ik ben blij dat we een nieuwe nachtmerrie gaan kiezen, al zijn het geen keuze's, nooit trouwens wanneer het allemaal vooraf al bepaald is!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Pyt

  Wat mij betreft is dat een mooi klusje Dion Graus. Laat die vrouwenmepper daar maar met paard, helm en zwaard persoonlijk zijn wachtgeld gaan verposten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @ Ziva:

  "Dan begin je toch wel heel erg op een dictator te lijken."

  Tja, de Grote Blonde Roerganger he. Hij laat in ieder geval duidelijk zien dat hij de enige is die echt achter het stuur (en het gaspedaal, en naar we nu weten ook de rem) zit. Begrijpelijk autoritair of dictatoriaal met minachting voor zijn eigen werknemers? Hero Brinkman is wel redelijk tekenend denk ik, zijn roep om meer inspraak in en 'democratisering van' de PVV is niet bepaald in goede aarde gevallen.

  Fortuyn heeft wel een verklaring (bijv. 02min 19sec) voor de noodzaak om zelf volledig het roer in hand te willen houden. Natuurlijk niet te flauw werd door van Gogh geriposteerd met "paternalistische minachting voor het volk" enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Tim Dog

  Nogmaals. Het roer zelf in eigen hand willen houden is NIET hetzelfde als je eigen fractie/team niet inlichten over zeer bepalende beslissingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @ Ziva:

  Tja, je hebt ook wel gelijk hoor. Tis alleen dat ik bij Wilders dit soort gedrag gewoon zo verwacht dat ik het bij hem normaal ben gaan vinden. Eigenheimer die al jaren in zijn eigen cocon met security leeft, zich nergens wat van aantrekt en babbelt over Nederland en Henk en Ingrid alsof hij een diepe band met beiden heeft.

  BeantwoordenVerwijderen