woensdag 4 april 2012

Biedermannetjes

Niet eerder is de ridderburcht van Prof. Drs. G.B.J. VanFrikschoten, oftewel Amsterdam Post, zo snel in verval geraakt. Met het vertrek van twee voorname 'kopstukken' moest VanFrikschoten zich begin deze week tot zijn lezers wenden met als smeekbede: 'Krant (...) zoekt verbaal onderlegde ridders en ridderesjes'.

De wereld van AP'ers - overwegend gepensioneerde zure mannen - is over het algemeen toch al niet veel groter dan een postzegel, dus sloeg de vlam weer eens in de pan. Aanleiding tot de ruzies die in de loopgraven weer open en bloot werden uitgevochten, en het vertrek van krabbelaars Filantroop en D.G. Neree alias Dégénéré, was wederom Martien Pennings: de Jack Torrance onder de AP'ers, met een ego zo groot dat hij door geen enkele deur past. 'Ik vrees eerder dat we ons vervreemden van de grote middenmoot van twijfelaars die ambivalent heen-en-weergeslingerd wordt tussen hoop en wanhoop, maar op de loop gaat voor de agressie in bepaalde geschriften,' formuleerde Filantroop.

Woedend was Pennings op de vredig bezadigde beleefheids-kwezels en kluitje holier-than-thou-ers, die Biedermannetjes zonder zelfkennis dan wel hypocriete kleinburgers, die allemaal braaf pijpje rokend, in een leunstoel, met zo’n patriarchale blik van eindeloze bezadigdheid en als Opa Colijn met de duim achter het vest, commentaar op hem durfde te leveren. 'Filantroop weet best zijn handen te gebruiken als het nodig is. Maar alleen als stoute jongens krassen maken op zijn auto? Dan wordt het nooit tijd voor de wapens? Zelfs niet voor waarschuwend schelden? Zelfs niet voor waarschuwen dat ook in hem de neiging tot geweld groeit? Of groeit dat niet in hem? Heeft-ie dat alleen als ze zijn auto bekrassen?'

Inmiddels is Pennings naar eigen zeggen een zenuwinzinking nabij. Barracuda had al veel langer de indruk dat het stoom bij Pennings uit beide oren kwam. Het liefst schiet Martien namelijk met een buks dwars door het glas van zijn Oost-Amsterdamse etage op iedere 'nazi-islamitische hoer' die over zijn keien trippeltrappelt. En als Martien de NRC van de bovenvuurvrouw-op-vakantie uit de brievenbus vist, staat het schuim hem al op de lippen als hij een hoofddoekmeisje midden-boven op de voorpagina ziet. Zo iemand is zelfs met een familiefles Melisana niet tot bedaren te brengen.

En het wordt natuurlijk niks meer met die verbaal onderlegde ridders en ridderesjes, want die komen niet om het ego cq het fileermes van Pennings heen. Al eerder beklaagde Pennings, die zelf vreselijke zinnen kleit als 'En sinds de Val van de Berlijnse Muur zelf-epateert de bourgeois zich via de flirt met een nóg evidentere vorm van totalitarisme'', zich over het gebrek aan schrijftalent van zijn medestrijders. Kortom: Martien gaat de komende maanden Amsterdam Post slopen. Enjoy the ride.

4 opmerkingen:

 1. Lol! Hilarisch stukje, Barra. Goed geschreven, man. Complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Persoonljk heb ik ik niets met dat 'ienie-mieni- gedoe, en volg ik liever de 'grotere lijnen' van Adamas, maar idd dit is een zeer aangenaam stuk.

  Very good, Yes; Nederlanders en hun gebrek aan geschiedkundige trots <- altijd fun.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo daar oorlogshitseres/prinses, hoe gaat het ermee?

  Luister hier eens naar. Je vindt het vast niets, maar het is toch wel geniaal gewoon.

  Stoner Kebab

  BeantwoordenVerwijderen