vrijdag 7 februari 2014

Poederkam

Er is opnieuw topoverleg geweest van het kabinet over de problemen die zijn ontstaan doordat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vorig jaar verkeerde informatie heeft gegeven over afluisterpraktijken. Barracuda (= AIVD) mocht de minister gisteravond als eerste persoonlijk aan de tand voelen.

Wat bedoelde u precies toen u in oktober bij Nieuwsuur zat?
'Ach, allemaal misverstanden. Het ging bij Nieuwsuur over de gekke kippenziekte. Er zijn in Nederland 1,8 miljoen kippen met favus of poederkam. Door middel van mestonderzoek is een correcte diagnose aan te tonen. De live-uitzending is zo geknipt dat het leek alsof het over de inlichtingendiensten ging. MIVD betekent Meervoudige Inlichtingen Veterinaire Dienst, dat weet een kind.'

Maar u las toch voor uit een brief van de NSA topman?
'Nee, dat was de FDA, de Food & Drug Administration. In de VS hebben ze ook last van Boviene spongiforme encefalopathie. Nederland en de VS werken op dat gebied samen.'

Dat zijn koeien, mijnheer Plasterk.
'Dat zeg ik, we hebben 1,8 miljoen koeien met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, hetgeen wordt veroorzaakt doordat het prioneiwit PrP (prion protein) verkeerd gevouwen is.'

Maar u bent toch niet van landbouw?
'Wat denkt u? Ik ben bioloog gespecialiseerd in de moleculaire genetica, ik deed onderzoek naar de Caenorhabditis elegans, een nematode die als modelorganisme wordt gebruikt. Dan kom je toch niet bij Binnenlandse Zaken terecht? Dacht u nu echt dat ik vrijwillig een hoed draag? Dat is werkkleding.'

Maar het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zit aan de Plesmanweg, en u loopt elke keer de torens van de Haagse Turfmarkt binnen?
'We doen aan flexkantoren. In werkelijkheid houd ik mij bezig met de ingrijpende hervorming van het Europees landbouwbeleid. Gecertificeerde biologische bedrijven komen ook in aanmerking voor de premie voor vergroening. Daarmee is een grote stap gezet op weg naar een groenere, innovatievere en duurzamere landbouw.'

U mag gewoon niks zeggen hè, over die Amerikaanse inlichtingendienst?
'Ik draaide gisteren een boutje aan een nippeltje van een transistortje en toen kreeg ik een steek in m’n pijnappelklier en toen zag ik sterretjes en hup, daar lag ik…'

26 opmerkingen:

 1. Prachtig stukje, Barra. Ik vind het wel een lastige. Aan de ene kant heb ik veel respect voor Plasterk en denk dat het een briljante, aimabele man is. Aan de andere kant lijkt hij me veel te licht om de AIVD aan te sturen. Een beetje zoals Voorhoeve op defensie vroeger. Lieve man, maar ja.

  Daarnaast moet er denk ik beter gekeken worden naar de gedeelde verantwoordelijkheden tussen Defensie en BiZa. Als ik het goed begrijp waren die van de satelliet getapte metadata vooral afkomstig uit landen waar we militaire operaties uitvoeren en hadden geen betrekking op Nederlandse burgers. Dat maakte het waarschijnlijk eerder een taak van de MIVD in plaats van de AIVD, die allebei samenwerken binnen de NSO. Lijkt mij dat in het kader van militaire operaties verzamelde signalen van defensie afkomstig zijn en Plasterk daar niet van op de hoogte was. Wel hadd moete zijn misschien, maar dat is niet alleen hem aan te rekenen.

  Wat hier denk ik ter discussie staat is de commissie die de onderlinge afstemming tussen binnenlandse en militaire veilligheidsdiensten organiseert. Daarnaast kan de kamer ook naar zichzelf en het eigen begrip van staatsinrichting kijken, want al in een vroeg stadium werden de verkeerde vragen aan de verkeerde bewindspersoon gesteld.

  Het zijn allebei populaire ministers. volgens mij gaat het met een sisser aflopen, hoewel ik Plasterk toch echt liever op onderwijs zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. IMO allemaal politiek gezeur, en politieke agenda's. Zet Plasterk maar op wachtgeld, want die doet duidelijk onvoldoende zijn huiswerk.

  Het nu richting verhoudingen tussen de MIVD en de AIVD, staatsrechterlijke verhoudingen, of afstemmingen en controle instrumenten duwen is gewoon proberen je eigen auto met chauffeur te behouden, of een paar extra media-minuutjes scoren.

  De Nederlandse veiligheids- en inlichtingendiensten maken een onlosmakelijk deel uit van internationale samenwerkingsverbanden. Het is naief en arrogant om te bedenken dat de details daarvan gedeeld kunnen worden met de 'Politician of the Day'.

  Vergeet niet dat óók militairen of steden van bevriende natie's afhankelijk zijn van het werk van Nederlandse inlichtingendiensten, en vice versa. Persoonlijk zou ik mijn leven niet laten afhangen van de drive om politiek te scoren voor de gemeenteraad-verkiezing van Leeuwarden of Stadskanaal. En dat is wel een beetje wat er nu verlangd wordt van een 'beneden de maat presterende minister' en door Kamerleden.

  De discussie zou dus helemaal niet moeten gaan over 'het werk' van de inlichtingendiensten. Sterker nog, die zouden juist complimenten moeten krijgen. Het is hun taak om voor de zaken vooruit te blijven lopen. Hier een voorbeeld van hoe het in Israel gaat; classified informatie op je mobiele telefoon, en het versturen? Fine, 5 dagen in de bak.. Vervelend, maar wel hoe het werkt.

  Een luie, huiswerk vermijdende Minister met een hoedje in zijn baantje houden door de inlichtingendiensten onder de koude douche te zetten is daarentegen niet hoe het werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Ziva

  Ik denk dat je de vraag of hij af moet treden wat breder moet bekijken: Weekers moest al aftreden en zo kort daarop zou de exit van Plasterk verwoestend zijn voor het politiek kapitaal van dit kabinet, dat sowieso al wankel staat zonder meerderheid in de eerste kamer. Het is gewoon niet opportuun dat hij aftreedt, want dit kabinet moet de rit uitzitten.

  Overigens vind ik het geen zwak verhaal dat hij niet op de hoogte was van die taps. Als de NSO dat in opdracht van defensie uitvoerde kan ik me zeer goed voorstellen dat kennis daarvan alleen op "need to know" basis was en het Plasterk nog niet eens verteld mocht worden.

  Er zal wel wat overlap zijn tussen AIVD en MIVD activiteiten, bijvoorbeeld als een Nederlander naar een Jihad trainingskamp in Afghanistan zou gaan. Maar als er vooral getapt werd om de missie in Uruzgan bijvoorbeeld veilig te stellen, was dat totaal niet Plasterk's zaak. De kamervragen werden dan ook aan het verkeerde loket gesteld.

  Bovendien hoeven de diensten helemaal niet de zwarte Piet te krijgen, die kunnen hooguit verweten worden dat ze te goed zijn in hun werk. Het is het werk van een oversight comitéom de afstemming tussen MIVD en AIVD goed te verzorgen, dus volgens mij kunnen we de voorzitter daarvan het best ontslaan. Dat is een topambtenaar van Algemene Zaken, zoals GeenStijl terecht opmerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind je opmerkingen hierboven vooral naïef. Omdat ik je zo niet ken, laat ik het er maar bij: OK?!

   Verwijderen
  2. Ik denk dat je de vraag of hij af moet treden wat breder moet bekijken: Weekers moest al aftreden en zo kort daarop zou de exit van Plasterk verwoestend zijn voor het politiek kapitaal van dit kabinet, dat sowieso al wankel staat zonder meerderheid in de eerste kamer. Het is gewoon niet opportuun dat hij aftreedt, want dit kabinet moet de rit uitzitten.

   Deze opmerking maakt precies waarom sommige inlichtingenwerkzaamheden niet gedeeld moeten worden met politici of burgers.

   Je leven zal maar afhangen van jullie minister president annex geschiedenis docent.

   Happy hunting..

   Verwijderen
  3. @Jeroen,

   De MIVD is niet een N-Lgestuurde-organisatie. Grow up.

   Verwijderen
  4. Wat denk je @Jeroen? Ze zijn aan het vakantie vieren met een paar Patriots in hun zwembandjes verstopt voor meer dan een jaar?

   Verwijderen
  5. Wie levert de INTEL iedere dag? De AIVD? de CIA? de NSA? de Mossad?

   Verwijderen
  6. Waar komt al dat loze gescheld zo midden in de nacht ineens vandaan, Ziva? ik zeg ook helemaal niet dat het ideaal is in Nederland, maar wel dat het hier dus zo werkt. Wat stel je voor? Een staatsgreep?

   * Jouw beeld van een inlichtingendienst die boven burgers en politici staat, die zich aan iedere controle onttrekt, is totalitair. Zo werkt het zeker niet in Nederland en dat is maar goed ook. In een democratische rechtsstaat zijn die diensten controleerbaar en dienstbaar. Als jij redeneert vanuit een soort bizar primaat van de veiligheidsdiensten denk ik eigenlijk dat jij naïef bent. want die heeft hier geen primaat en moet net als de gemeentereiniging en de plantsoenendienst dealen met een bredere politieke constellatie dan alleen het eigenbelang en zelfs het veiligheidsbelang. Dat is de realiteit. Dus ja, sorry. Als Plasterk valt kan het hele kabinet vallen en dat is nu niet opportuun. Vette pech voor de veiligheidsdiensten, maar die regeren dit land nou eenmaal niet. Dat doen burgers en politici.

   * De MIVD werkt samen met buitenlandse partners, maar valt wel degelijk onder Nederlandse controle. Uitwisselen en uitruilen van informatie met andere diensten vindt zeker plaats, maar dat betekent niet dat politici dat helemaal niet zouden sturen. Sterker nog, wij hebben een zeer sterke informatiepositie en worden daarom door de five eyes gezien als onmisbare "third party". Krijgen we veel voor terug.

   * Ik was ervan op de hoogte dat wij onze NAVO partner Turkije bijstaan met Patriots en daar zullen inderdaad in goede samenwerking met de Turkse diensten behoorlijk wat digitale gegevens verzameld worden, zodat onze jongens en meisjes veilig op hun basis kunnen zitten. Lijkt me niet dat die gegevens in dat geval persé bij de Amerikanen terechtkomen, want die hebben daar geen direct belang bij, zoals ze dat wel bij die 1,8 miljoen gegevens hadden in Afghanistan.

   * Wat wil je precies zeggen met de vraag wie de intel iedere dag levert? Die is afkomstig uit verschillende bronnen en de afhankelijkheid van SigINT wordt steeds groter. Je noemt er al een paar, hoewel er soms vragen zijn over de betrouwbaarheid van de Mossad als partner. Gekke cowboys.

   Maar goed. Het is duidelijk dat Plasterk zich hier uit kan lullen en niet af zal treden. De taps waren in opdracht van minDef in het kader van militaire operaties en Plasterk had er geen direct belang bij om dat te weten. Alles volgens het boekje. Daarnaast kan hij meteen doorpakken met de veranderde structuur van de NSO, want inmiddels is Project Symbolon rond en werd er allang wat gedaan aan een betere scheiding van verantwoordelijkheden tussen defensie en biza.

   Verwijderen
  7. Lees overigens ook het rapport Dessens, de evaluatie van de wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002, waarin de dringende aanbeveling wordt gedaan om de SG's van biza, defensie en algemene zaken als de bestuursraad van de nieuwe JSCU (Symbolon) aan te wijzen. Die aanbeveling werd trouwens op schrift gesteld ná Plasterk's "onvoorzichtige" uitspraken in de pers. Binnen de huidige structuren had Plasterk het niet kunnen weten, maar met de JSCU zou dat anders liggen. Volgens mij werd het probleem intern allang opgelost.

   Verwijderen
  8. Eigenlijk speulde ome Roon een RAGFIJN POLLETIEK SPEL toen hij dat briefje tevoorschijn toverde, waarmee hij vooral een positie voor biza afdwong. Want dat hele Symbolon gebeurt wel vooral in Biza huivesting. Dus.

   Ondanks het feit dat alle vragen pas in de kamer beantwoord gaan worden, kon hij het toch niet laten om alvast naar het rapport Dessens te verwijzen. "Getormenteerde minister" my ass. Allemaal voorgekookt.

   Verwijderen
  9. p.s. Het fijne van de maatschappelijke discussie nu is dat we het hebben over een betrekkelijk schadeloze en legitieme dataset, waarvan het belang volstrekt evident is en die als casus alleen maar onderlijnt waarom de organisatieveranderingen bij de veligheidsdiensten (en als een dief in de nacht, een sterk uitgebreid mandaat) zo nodig is. De discussie gaat nu over hoeveel die argeloze ome roon eigenlijk weet in plaats van dat mandaat.

   dus ehh..naïviteit? Loopt wel los. Eerder Realpolitik.

   Verwijderen
  10. Je brengt nogal wat irrelevante info te berde @Jeroen. Het heeft eerder te maken met de ketting en de zwakste schakel, in dit geval m.b.t sleutelfiguren die van toeten noch blazen weten waar het gaat om de digitale wereld! Inderdaad is Plasterk niet de enige, maar hoe fucking
   simpel was dit zielige woordspelletje te voorkomen geweest? Een plukje data gaat naar de overkant, om wat belmomentjes te checken. Jezus, terwijl iedere seconde miljarden datagebruikers de hele wereld bestieren met zeer lastige controleerbare metadata. Dat debat kan m.i. in 30 minuten klaar zijn, met het advies om de hele politiek in een klooster op te sluiten netzolang totdat ze snappen hoe een telefoonoperator zijn data verwerkt. Basta.

   Verwijderen
  11. Zeer simplistisch, @geen. Dit woordspelletje was nou juist de bedoeling. Blijkbaar kan je geen hoofd- van bijzaken onderscheiden als je bovenstaande irrelevant noemt en er geen lichtje bij je gaat branden als ik het over een uitgebreider mandaat ga hebben.

   Verwijderen
  12. Wacht het kamerdebat af en lees mijn commentaren dan nog eens terug, @geen. Misschien gaat het je dan dagen.

   Verwijderen
  13. Twee dagdelen met Plasterk, en hij gaat daarna easy peasy het debat in en uit. Verder ben je incompleet als je melding maakt van bepaalde initiatieven die nog een behoorlijke leercurve moeten doorgaan. In de ICT beveiligingswereld is er bijna daags sprake van ambitieuze oprichtingen. Probeer overigens mijn voorstelling eens te begrijpen, alvorens een hoofd en bijzaak diagnose te droppen. Je zult het zien, en gaan geloven let maar op.

   Verwijderen
  14. Symbolon is staand beleid, @geen. Ik vind je niveau niet interessant, sorry. Het houdt mijn aandacht niet vast, je wartaal.

   Verwijderen
  15. Reageer dan niet, via allerhande bijzaken die je van het web plukt. Hoofdzaak is dat randfiguren zoals jij (en ik ) niet op de verkeerde preekstoel gaan zitten, daar heb jij nogal een handje van. Sorry.

   Verwijderen
  16. Ik reageerde op Ziva, @geen. Een leuke dag verder en bedankt voor je waardevolle bijdrage.

   Verwijderen
  17. Ik reageerde eveneens op @ziva die aangaf hoe inconsequent we omgaan met veiligheid. Voor de rest ontbreekt het je aan voldoende kennis om specialisten weg te zetten onder de noemer wartaal. Doe er wat mee, zou ik zeggen. Fijne dag nog, en mooi dat we laten zien dat onenigheid even goede vrienden kan bewijzen.

   Verwijderen
  18. Hahaha, grappenmaker. Jij ook een fijne dag.

   Verwijderen
  19. De Britse inlichtingendienst Government Communications Headquarters (GCHQ) tapt dagelijks tweehonderd glasvezelkabels af die tussen Europa en de Verenigde Staten lopen door de Atlantische Oceaan, waar dagelijks 21petabyte aan informatie doorheen gaat. Daarnaast tapt de dienst elke dag 600 miljoen telefoongesprekken af.

   Het doel van het programma van de dienst is om zoveel mogelijk telefoon- en internetverkeer te onderscheppen. GCHQ kan de afgetapte data dertig dagen bewaren om te analyseren.

   Die 1,8 milj. gespreksdata kunnen overigen met groots gemak op een usb stickie van de Kijkshop.

   Ter illustratie : (bron Elsevier)

   Verwijderen
 4. @ziva
  Ik ben het unaniem met je eens, punt uit.

  @Jeroen
  Is Plasterk niet gewoon de verkeerde persoon op de verkeerde plek, met alle het risico van dien?

  BeantwoordenVerwijderen