donderdag 20 februari 2014

Zuster Klivia

Radiomaakster Myra de Weerdt is de Zuster Klivia van de complotdenkers. In haar virtuele rusthuis aan de Primulastraat mogen plotters die onrecht is aangedaan of zijn gedemoniseerd uithuilen. Zolang ze maar niet met de deuren slaan.

En wat worden ze in de watten gelegd, de plotters. Een plotter hoeft maar ergens te huilebalken, of Myra stuurt haar radio-ambulance. Waarna zij een en al oor & empathie is. 'Wat ben ik blij dat ik je aan de lijn heb', 'Ik vind het verschrikkelijk wat ze je hebben aangedaan'. Waarbij met 'ze' vaak de boze buitenwereld wordt bedoeld, waaronder lelijke antiplotter-blogjes als Barracuda. Het valt ook niet mee, het leven in een virtuele loopgraaf.

Barracuda weet eerlijk gezegd niet wat hij aan Myra heeft. Ze klinkt niet onsympathiek. De empathie klinkt gemeend, haar boosheid over van alles en nog wat ook, maar die wordt vermengd met een raar soort naïviteit. Myra gelooft op voorhand bijna in alle complotten, behalve dan het Joodse.

Toen ze een jaar geleden begon ze met haar radio-uitzendingen, ging het nog om een bonte verzameling maatschappelijke onderwerpen, maar de aandacht versmalde zich steeds meer tot complotdenken en de afgelopen weken heeft ze zelfs Martin Vrijland een vast podium gegeven. Terwijl Barracuda zich niet kan voorstellen dat Myra ook maar iets heeft met hogere dimensies, doorgeschoten homofobie of mallotige analyses over bankruns.

Het schijnt allemaal een oorzaak te hebben. Myra voerde een lange strijd tegen haar benedenburen die crack rookten en voor veel overlast zorgden. Haar vijfjarige dochter kreeg als gevolg daarvan, althans die overtuiging heeft Myra, een hersenbloeding. De gemeente, instanties en de rechtelijke macht wilden of konden haar niet helpen. 'Een stinkend doolhof van tegengestelde belangen, dubieuze zaakjes en praatjesmakers met als inzet de gezondheid van de kinderen', noemt Myra deze affaire, die zij noteerde in een boekje.

Nu wil Barracuda best aannemen dat je na deze ervaringen geen enkel vertrouwen meer hebt in overheden en autoriteiten, maar hoe dat wantrouwen kan omslaan in een blinde adoratie voor volslagen kulverhalen in de alternatieve media moeten psychologen nog maar eens uitleggen.

En daar is geen beter voorbeeld van dan het zoveelste interview met Frides Laméris, vers opgezadeld met een vonnis van Yehudi Moszkowicz. Frides ziet zichzelf graag als klokkenluider, maar in de drie kwartier dat hij aan het woord komt blijkt dat klokkenluiden in zijn geval niet meer is dan het lezen van wat artikelen op het internet. Laméris zoekt zelf helemaal niks uit, maar heeft wel overal een mening over. Om die reden had hij het verboden dagboek van Maaike Terpstra naar eigen zeggen in een 'spontane opwelling' op het web gezet. Drie kwartier ging dat hele gesprek nergens over.

Barracuda heeft ook nog geluisterd naar een enkele dagen geleden gemaakt interview met ene Karel B., soeverein mens, die gisteren zou zijn opgepakt (en weer vrijgelaten) omdat hij een anti-Demmink poster achter zijn raam zou hebben hangen.

Het interview maakte al gauw duidelijk dat er iets heel anders speelde. Mensen worden doorgaans spontaan soeverein als er geen rekeningen meer kunnen worden betaald of er grote schulden zijn, en Karel is geen uitzondering. Ongeveer halverwege het gesprek kwam de aap uit de mouw: zijn (media)bedrijf was door een scheiding naar de knoppen geholpen en Karel zocht een manier om van zijn torenhoge schulden af te komen. En dan bieden donkere krochten op internet blijkbaar uitkomst.

Via onnavolgbare verhalen over truststructuren en het koningshuis is Karel ervan overtuigd dat hij de belastingen dwangbevelen kan opleggen. Dan moet je inderdaad niet gek opkijken als je een keer de GGD aan de deur krijgt. Een beetje meer doorvragen over die belastingschuld had het hele interview in de juiste context geplaatst. Maar daarvoor moet je helaas niet bij Zuster Klivia zijn.

9 opmerkingen:

 1. Karel Bagchus is om een veel suffere reden gearresteerd: http://klokhorenluiden.blogspot.nl/2014/02/de-kenteken-dwaasheid-van-een-soeverein.html

  Ze kwamen zijn auto en motor in beslag nemen, overigens niet eens vanwege niet betaalde wegenbelasting (die was via automatische incasso al 'gestolen' ; ) maar vanwege zijn Soevereine kentekenplaten.

  Hiervoor was Bagchus al tot tweemaal toe voor gewaarschuwd door een wijkagent ( http://www.youtube.com/watch?v=0DYjdokFU9s die inderdaad eerst samen met twee mannen van de woningstichting kwam aanbellen uit nieuwsgierigheid over de posters en vervolgens de kentekens constateerde), die in eerste instantie best meegaand was en hem slechts waarschuwde. Dit eerste gesprek liep echter zo bizar dat ik het heel begrijpelijk vindt dat de wijkagent later met een GGD medewerker: http://www.youtube.com/watch?v=KsmOOYSzsbQ waar hem nogmaals duidelijk is gemaakt dat dan zijn voertuigen in beslag zouden worden genomen.

  Hetgeen niet lang daarna ook is gebeurt: http://www.youtube.com/watch?v=2JIFsZMMLv0
  Echter zoals in dat filmpje te zien is wordt hij niet eens meteen opgepakt, dat gebeurde pas ( http://www.youtube.com/watch?v=n6f79mo2uo4 ) nadat hij de agenten geruime tijd voor nazi en ander gespuis uitschold, ja logisch dat je dan opgepakt wordt.

  Met name dat laatste filmpje is veelzeggend voor de mate waarin zo'n Karel Bagchus de weg kwijt is, hij is naar mijn idee echt oprecht doodsbang dat de politie hem gaat vermoorden.... Maar goed hij is dus inderdaad niet vanwege zijn posters gearresteerd, niet eens vanwege zijn kentekenplaten, maar simpelweg vanwege het beledigen van die politieagenten. En terecht naar mijn mening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank, ik heb het filmpje toegevoegd. Bij Myra kon hij nog enigszins normaal formuleren, maar dit klinkt als iemand die geholpen moet worden.

   Verwijderen
  2. Ja ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin er nog best om moest lachen om de gekkigheid van dit soort soevereine rebellen... En de manier waarop ze zich in de nesten werken is helemaal in dit soort gevallen nog makkelijk te voorkomen ook... Maar de hysterie van het denken dat je vermoord gaat worden door een agent gaat wel heel ver in combinatie met het blinde geloof in zijn soeverein zijn, het begint dan cultachtige trekjes te krijgen.

   Het zal dus nog wel lastig worden om hem de hulp te geven die hij nodig heeft

   Verwijderen
  3. Bij Klokkenluideronline wordt zijn naam nog voluit geschreven, maar ik heb de achternaam weggehaald.

   Verwijderen
  4. Misschien kan-ie een soeverein staatje in Karelië ofzo beginnen, en van daaruit de rest van de wereld commercieel aansprakelijk stellen. Dan komt de rest vanzelf in orde zonder dat mensen die wel hun hoofd kunnen gebruiken er last van hebben. Hij mag van mij natuurlijk ook geholpen worden, maar dat vindt hij zelf kennelijk onnodig.

   Verwijderen
 2. Diep treurig dit, zie filmpje Klokkenluideronline, komt geen zinnig woord uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Laméris zoekt zelf helemaal niks uit, maar heeft wel overal een mening over."
  Is dat niet gewoon typisch Nederlands ipv Typisch Laméris oid?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beetje jammer dat nu overal te lezen is dat hij wegens een Demmink poster is opgepakt. Dat is gewoon niet de waarheid!

  Volgens mij wordt deze man niet alleen door de overheid misbruikt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die suggestie deed deze Karel zelf, eigen schuld dikke bult.

   Verwijderen