maandag 12 april 2010

Geenstijlerij

De journalistiek verbloggelt.Vindt Erik van Schaik. 'Bloggende journalisten hebben de kip met de gouden eieren nog niet gevonden op hun zelfverklaarde nieuwssites. Tot overmaat van ramp maakt de explosief groeiende invloed van de social media de traditionele controllers van het nieuws onzeker'.

Voor zover ze al niet verbonden zijn met de kranten, doen nieuwssites volgens Van Schaik (verbonden aan een van de scholen voor journalistiek) niets anders dan met zoekspiders het web afstruinen op zoek naar reeds door anderen gebracht nieuws, of zetten ze simpelweg de persbureaus door. De bloggers die proberen ongekarnd nieuws te genereren, komen nauwelijks verder dan opiniërende journalistiek of geenstijlerij.

Dat het internet een grote kopieermachine is, hoeft geen betoog meer. Dat de traditionele media geen antwoord op de nieuwe media hebben ook niet. Lezers verlaten bijvoorbeeld massaal de website van HP/DeTijd als gevolg van een aantal 'onuitroeibare trollen', die kennelijk maar niet gebanned kunnen worden. Blogger Contradicere, medewerker van Het Vrije Volk (wenst Obama te vermoorden, journalist Arnold Karskens te executeren en Femke Halsema als ‘moffenhoer’ kaal te scheren) riep op Volkskrant-columniste Malou van Hintum te bedreigen. Dat de opinieredacteur van de Volkskrant vervolgens denkt dat zo'n Vrije Volker na een vriendelijk verzoek de oproep wel zal verwijderen is op zijn minst naïef te noemen.

Het is namelijk niet zozeer dat de journalistiek verbloggelt, maar het interweb zelf, waar iedereen die kan typen meent dat je met schreeuwen, janken of bedreigen tegels kunt lichten. En ja, van de weeromstuit ondergaan sommige media een verpletterende verplatting of verruwing om toch vooral aansluiting te vinden bij die ongrijpbare interwebjeugd. Of gaan politici en hun spindocters lekker zelf nieuws maken. Met Twitter en blogjes heb je geen journalist meer nodig. En dat mag van Barracuda allemaal kunnen. Herstel: moet kunnen. Internet is immers een speeltuin, al dan niet met slecht geschreven blogjes, journalistieke juweeltjes en geenstijlerij. Alleen tussen het onkruid groeien de mooiste bloemen. Dus laten die zeurende oude media nou eindelijk eens iets verzinnen waardoor dat vermaledijde papier weer waarde krijgt. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn.

4 opmerkingen:

  1. De oude media heeft wat mij betreft waarde doordat er verdieping in zit. Internet zijn informatie-snacks. Geen diepgravend gedoe. En dáár hebben we dan de kranten weer voor.

    Overigens waren de kranten er eerder mee dat er een nieuwe versie van Metropolis was dan welke webzine in Nederland ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Deweb

    Internet informatie-snacks? Hoe komt u daar zo bij? Het internet kan inderdaad een informatie-snack zijn maar biedt naar mijn mening juist de mogelijkheid om veel dieper op materie in te gaan en om veel meer perspectieven te bekijken dan wanneer één journalist in een krant dieper ingaat op bepaalde problematiek. Daar zit je direct weer vast aan de mening van die journalist of de intentie van de hem betalende krant.

    Ik zou zeggen: gewoon kappen met die kranten. Scheelt weer een hele zooi dode bomen en met de alsmaar toenemende computerbelasting (energievreten) van de aarde, is het volgens mij best een leuk gebaar om de bomen dan voortaan in ieder geval vast met rust te kunnen laten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Anarchiel: Inderdaad, je kunt het via internet van meer kanten bekijken maar bijvoorbeeld de echte diepgaande interviews zoals ik die in kranten lees kom ik eigenlijk zelden tegen op internet.

    Internet en kranten zijn toch twee verschillende media. Alleen al de manier waarop je ervoor schrijft is anders, omdat beide media anders worden gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ Deweb

    Ik mis een beetje wat het voordeel van een krant zou zijn. Ik snap dat u wijst op de manier van schrijven en dergelijke maar als ik naar een website als nu.nl kijk, dan zie ik ongeveer een zelfde stijl als die in kranten vaak gebezigd wordt. Interviews vind ik trouwens tegenwoordig ook online, en dan vaak ook nog eens in de originele vorm waardoor de vertaling van een journalist er niet eens tussen komt.

    Ik zie dus zelf geen "unique-selling point" voor kranten meer, of het moet zijn dat je ze overal mee naar toe kunt nemen en dus overal kunt lezen. Maar met de opkomst van e-readers vraag ik mij af of dat voordeel nog blijft tellen. Ik houd het in ieder geval bij de digitale versie van het nieuws :) Ieder zijn ding ;)

    BeantwoordenVerwijderen