maandag 5 april 2010

Joezee!

Nu Barack Obama de Chinese president Hu Jintao erop aan heeft gedrongen om zijn krachten te bundelen bij het opleggen van sancties aan Iran, slaan de complotters weer aan als een oude koelkast bij het opkomen van de eerste krokussen. Het wordt weer oorlog, joezee! Het aantal (mislukte) oorlogsvoorspellingen van complotters is zo langzamerhand niet meer bij te houden. In augustus 2008 was er nog een gigantische armada onderweg naar Iran. Een nieuwe Golfoorlog was slechts een kwestie van dagen. Of van uren. Seconden zelfs. De hele blogosfeer stak alvast de vingers in de oren. Ook daarna wisten om de zoveel maanden complotters oorlog en Iran wel weer in een zin te combineren.

Nu de secretaris-generaal van de NAVO Fogh Rasmussenom Europa wil overtuigen van het belang van een NAVO antiraketschild, kan het in de ogen van complotters weer niet anders dan dat er een mogelijke escalatie of aanval vanuit het Midden Oosten op handen is. Nog mooier zijn complotters die voor hun oorlogsscenario per definitie alles omdraaien: 'Je moet namelijk tegenovergesteld denken, kortom zegt men: We willen geen oorlog, bedoelt men we willen wel oorlog, alleen de wijze, waarop de oorlog gestart zal worden, is anders als in het verleden. Dat kan op velerlei manieren, door een zgn. "false flag" operatie, waarbij men suggereert, dat Iran bijv. een vliegdekschip van de USA heeft aangevallen, maar nu zal als meer waarschijnlijk worden gesuggereerd, dat Iran een nucleaire kernbom heeft ontwikkeld. Terwijl dat volgens specialisten op zijn vroegst in 2015 mogelijk is.' 

En: 'Welnu, hoe wordt het spelletje gespeeld? Je (...) zegt eerst in het nieuws, dat Amerika weigert "bunker busters" te leveren aan Israël, om ze vervolgens naar een Amerikaanse militaire basis op Diego Garcia in de Indische Oceaan te verschepen en daarna lanceer je het bericht, dat Netanyahu en Barak een koude ontvangst hebben gehad in het Witte Huis, terwijl ze waarschijnlijk grinnikend en grappend met elkaar de plannen m.b.t. Iran hebben doorgenomen met een dikke biefstuk op hun bord. Israël zal de aanval inzetten, waarna de USA wel hun 'vrienden' moeten bijspringen.'

Het vreemde is dat in deze scenario's VN en diplomatiek overleg geen enkele rol meer spelen. Obama drukt op de nucleaire knop en weg is Iran. Barracuda moet denken aan Johnny Weissmuller die als de slingerende aapman Terzan maar een paar woorden kende. "Me US, you Iran, Boom".

2 opmerkingen:

  1. Jaja, en toen de complotters zeurden over die onzin van WMD?

    Zat je toen nog in de luiers of vond je toen ook al dat die oorlog niet zou komen?

    Meer logica, mondsnoerend, lieve Barracuda! Ik verlang er zo naar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @RC: Niemand zegt dat er per definitie helemaal niets klopt van het verhaal van "complotters". Het blijkt echter dat er wel behoorlijk wat gaten in zitten.

    BeantwoordenVerwijderen