dinsdag 20 april 2010

Permanent wrokkenden

De fanclubs van Geert Wilders draaien de laatste weken overuren. De komst van Job Cohen als beoogd premier heeft immers hun feestje totaal verpest. Ook het niet-linkse deel van het electoraat realiseert zich dat ze het niet gaat redden met Geert en dus groeien het CDA en de VVD ondanks Rutte.

Wie morrend achterblijven zijn de permanent wrokkenden in digitale gedaante, om Hofland (NRC Handelsblad) te citeren. 'De rubriek Nu.Jij van de internetkrant Nu.nl – een goed nieuwsmedium – heeft een overvloed aan verontwaardigde tot schuimbekkende reacties op praktisch alles wat daar gemeld wordt. Vaak is het gebrekkig Nederlands, vaak ook hebben de inzenders nauwelijks verstand van waar ze over schrijven, en altijd gebruiken ze een schuilnaam. Maar internet heeft het machtsgevoel van de ontevredenen vergroot. Nu kunnen ze de wereld in hun wrok laten delen.'

En diezelfde Hofland schrijft: 'De internationale gemeenschap zou raar opkijken als aan de conferentietafel onze geblondeerde held verscheen en een gezelschap regeringsleiders verraste met zijn taalkundige vondsten, uitspraken van één tot vijf woorden, als de Nederlandse bijdrage tot de oplossing van de wereldproblemen. Om zo’n surrealistische vertoning mogelijk te maken, zou er een coalitie moeten worden gevormd die zich bij dit premierschap zou neerleggen.'

Kijk, daartegen nemen de fanclubs meteen stelling. En ook nog helemaal op de manier zoals Hofland beschrijft. Penvoerders met ronkende namen als Filantroop - die geen enkele kritiek op de PVV kunnen verdragen en dat overal van de daken moeten schreeuwen -  duiden de column van Hofland aan als 'schriftuur' en bakken tenenkrommende zinnen als: 'Maar altijd omfloers met een stijlvol gewatteerd woordgebruik, want ze schrijven bij die krant in een met armagnac geblendeerd vitriool om de grofheid in bewoordingen intellectualistisch te maskeren'. Waarom er altijd meteen weer meteen gereageerd moet worden op aanvallen van Geert op dit soort blogjes blijft trouwens een raadsel. Prediken doet men vooral voor eigen parochie.

Naast Hofland waagde ook Willem Aantjes (oud-CDA) zich een der dagen aan kritiek op Wilders. Hij vindt zijn partij “te ondemocratisch” 'De partij heeft geen leden, Wilders is aan niemand verantwoording verschuldigd en niemand kan hem ter verantwoording roepen.' Duidelijke taal, zou je zo zeggen, maar Tim Engelbart doet dat bij Het Nieuwe Journal af als 'flutretoriek': "Wilders organiseert door het hele land verschillende “fractieavonden”. Correctie: Wilders voert campagne en organiseert slechts een keer in de maand een avond in een district waarvan hij zeker weet dat daar leden zitten. Kijk, dat pakt die Filantroop dan weer slimmer aan. Die doopt zijn pen meteen in vitriool en beschrijft Aantjes als een seniele oude man met een wandelstok en rakelt zijn oorlogsverleden ook nog eens op. Stel je toch eens voor dat iemand iets onaardigs over Wilders zegt.

4 opmerkingen:

  1. Wilders neemt deel aan terrorisme gerelateerde misdaden en genocide. hij gaat naar de gevangenis. Job Cohen zegt niks over het terrorisme en de genocide van Wilders. Dat maakt hem medeplichtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ongeveer iedereen is weer medeplichtig behalve HetZuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En daarmee diskwalificeert hij zichzelf...

    BeantwoordenVerwijderen