maandag 19 april 2010

Koos

Zelden heeft Micha 'aluhoedje' Kat zoveel bizarre complotten zitten bedenken als in de aanloop naar de onthullingen van Peter R. de Vries over rechter Stolk, die zich in de jaren zeventig ontfermde over kindermoordernaar Koos H. De uitzending die na een kort geding eerst niet zou plaatsvinden. Inmiddels kennen we het (nagespeelde) verhaal: de rechter zou in ruil voor seksuele diensten de hand boven het hoofd van Koos H. hebben gehouden.

Dit weekend ging Kat er nog van uit dat De Vries de zaak zou toedekken, terwijl nota bene alles op het tegendeel wees. 'Zou het zo kunnen zijn dat Justitie door de aanhoudende berichten over kindermisbruik en erger in eigen kringen zo in paniek is geraakt dat ‘van hogerhand’ is besloten de zaak-Koos H. opnieuw ‘af te stoffen’ en in te zetten als ‘bewijs’ dat alle verhalen over kindermisbruik en kindermoord door magistraten hersenspinsels zijn van ‘komplotdenkers? Dat Peter R. de Vries daarvoor is ingehuurd door na 28 jaar alsnog een ‘bekentenis’ van Koos H. te forceren via absurde kunstgrepen tot in Thailand toe? En gaat Peter R. hierbij zelfs zo ver ook de rol van de rechter Stolk ‘wit te wassen’?' Na afloop was het natuurlijk ineens weer een 'goede uitzending'.

Nou ja, er klonk ook iets van teleurstelling. In de ogen van Kat kan het natuurlijk weer niet anders zijn dan dat rechters zich vergrijpen aan jonge kinderen, liefst op donkere zolderkamertjes aan de Haagse Zuidwal. En dat vertelde Koos H. nou juist weer niet. Uiterst merkwaardig, want in 1985 onthulde hij dergelijke details wel aan Karate Bob, die niet eens een vriend van hem was. Aan wie hij trouwens ook weer niet had verteld dat hij zelf iets had met de rechter. Verder blijft het ongeloofwaardig dat een rechter zo'n ingewikkelde route zou kiezen om aan zijn gerief te komen, met alle risico's van dien, terwijl er toch makkelijker wegen moeten zijn geweest, nog los van het feit dat Koos H. voornamelijk (praktiserend) heteroseksueel was.

De toenmalige president van de Haagse rechtbank, mr. Wijnholt, heeft destijds verklaard dat er in de rechterlijke macht een soort binding was met het reclasseringswerk, maar dat hij de activiteiten van Stolk desondanks onverstandig vond. Theoretisch is het nog steeds mogelijk dat H. de rechterlijke macht in diskrediet heeft willen brengen door een reclasseringspoging van een rechter uit te leggen als een seksuele relatie, of daar in elk geval mee heeft gedreigd, waardoor Stolk hevig in verlegenheid werd gebracht. Wat dat betreft was de uitzending weer een typisch Johan van der Sloot-moment: want of Koos de volledige waarheid heeft gesproken blijft gissen. Een ding staat vast: er waren hardnekkige geruchten die de rechterlijke macht zo snel mogelijk onder de tafel heeft geveegd, terwijl de bemoeienissen van Stolk met Koos H. vergaande gevolgen heeft gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten