donderdag 10 februari 2011

Yesteryear

U weet: complotdenkers zijn geen waarheidszoekers, maar zoekers naar hun eigen waarheid. Zodra de bevestiging is gevonden, meestal op een obscure site ergens in een uithoek van het interweb, houdt het zoeken op. Vandaar dat complotters zich nooit eens bijlezen of zich opnieuw op een onderwerp oriënteren, maar slechts die ene grijze plaat blijven afdraaien. En dan het liefst zo eindeloos mogelijk. Let maar eens op hoeveel 9/11 complotters tien jaar na dato weer beginnen over nog levende kapers, het te kleine gat in het Pentagon en andere klassiekers uit yesteryear.

Een andere merkwaardige eigenschap is niet doorgoogelen totdat je het antwoord op je vraag hebt gevonden. Omdat het veel leuker is om eindeloos te speculeren. Of omdat je weer eens heb zitten suffen.

Complotblog Zapruder, dat zich graag profileert als 'hersengarage', overtrof deze week zichzelf weer eens: 'Hauptfrau Buitenlandse Zaken Hillary Clinton roept vrijwel alle Amerikaanse ambassadeurs terug naar Washington. Officieel (volgens de website van de U.S. Department of State) om de Quadrennial Diplomacy and Development Review (QDDR) te bespreken. Iets met civiel moet militair beter ondersteunen en daarom worden nog wat baantjes uitgedeeld voor energie, cyber-zaken, terreur en wapens. Alleen, een dergelijke “recall” is ongeëvenaard. Beginnen de Amerikanen dan toch te zweten vanwege wikileaks? Of is Egypte slechts een voorproefje van een “global riot” vanwege exploderende voedselprijzen en andersoortig fiat-geld inflatie? Devalueren de Amerikanen de dollar? Gaan die vliegdekschepen voor de kust van Cairo Iran bombarderen? Speculatie, speculatie....

Merkwaardig, de auteur verwijst naar een AP bericht van 31 januari, maar heeft zich blijbaar niet gerealiseerd dat Hauptfrau Hillary de ambasseurs vorige week woensdag toesprak, en daar zat nota bene gewoon pers bij. Er was trouwens ook geen helemaal sprake van terugroepen. De ambassadeurs waren uitgenodigd voor een al maanden geleden geplande bijeenkomst over de diplomatieke strategie voor de komende jaren. De QDDR-evaluatie dateert al van 2009 en huldigt de opvatting dat het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken te weinig bereikt in de wereld. Anders gezegd: 'It lacks the tools – people, competencies, authorities, programs and funding – to execute the President’s foreign policies.'

Clinton ging wel even in op de onrust in de Arabische wereld, maar voor het overige ging het onder meer over het beperkte budget van Buitenlandse Zaken voor het fiscale jaar 2012 en de riemen waarmee de diplomaten mogen roeien. Oftewel: gewoon een uitje onder leiding van akela Hillary. Videoverslag en achtergronden hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten