maandag 20 juni 2011

R.I.P

Meteen ging de vlag uit bij Geen Stijl: het shockblog nam afgelopen week prematuur afscheid van Jolo, a.k.a. luis in de pels Francisco van Jole, die het linkse discussieforum Joop.nl van de VARA vanaf volgend jaar niet meer zou mogen maken O ja? Ja, want de internetactiviteiten van publieken op internet moet naar verluidt fors (met 60 procent) worden ingeperkt. De omroepen mogen al vanaf 2012 alleen nog activiteiten op het web ontplooien die direct te maken met de programma’s die ze uitzenden.

Joop.nl weg? Barracuda weet dat Joop.nl wordt gemaakt met geld uit de ledenkas, niet met publieke omroepmiddelen. De bovengenoemde regeling lijkt vooral betrekking te hebben op het deel dat uit de omroepmiddelen wordt betaald. En daarnaast kun je zo'n discussieforum zonder enige moeite koppelen aan pakweg Pauw & Witteman. Barracuda vermoedt derhalve dat Jolo gewoon op zijn plek kan blijven zitten.

In tegenstelling tot Televaag-initiatieven Powned en Wakker Nederland. Deze aspirant-omroepen moeten, als ze het beoogde ledental al halen, fuseren of anders weg. Powned houdt de eer aan zichzelf en gaat commercieel. Wakker Nederland, dat zijn draai maar niet kan vinden, desintegreert voordat het zover is. Bij de andere omroepen is over de fusieplannen inmiddels muiterij uitgebroken. VARA wil niet meer met BNN en de AVRO heeft plotseling genoeg van de TROS of omgekeerd. Kortom, feest in Huilversum.

Gaan we die aspirant-omroepen missen? Natuurlijk niet. Wakker Nederland - tenenkrommende boze bejaarden televee volgens Geen Stijl - was ruk vanaf dag een, compleet met interne ruzies en tenenkrommende Geert-aanbidding. Zelfs ochtendpresentatrice Petra Gijzen verliet het zinkende schip omdat de omroep zijn pretenties niet waarmaakte (of omdat ze weg moest). En het enige talent dat Powned heeft voortgebracht - Rutger van Castricum - kan zo bij een bestaande omroep aan de slag. Barracuda adviseert daarom een fusie met Llink. Die zien we namelijk ook nooit meer terug.

1 opmerking:

  1. Ach, bij GS is de wens de vader van de gedachte. Persoonlijk vind ik Joop.nl wel een érg braaf sociaal-democratisch 'middle of the road' blog, maar vergeleken bij GS is het natuurlijk een oase van fatsoen.

    BeantwoordenVerwijderen