maandag 19 september 2011

Koolhoven

Als je nu de naam Martijn Koolhoven intikt bij Google kom je meteen de kwestie Leo de Deugd tegen. Met dank aan VARA's Zembla, die de affaire in geuren en kleuren uit de doek deed. Barracuda had eerlijk gezegd niet zulke hoge verwachtingen van de uitzending over De Telegraaf, waarin gesteld wordt dat de krant voor Wakker Nederland soms willens en wetens onwaarheden verkondigt. Duh! Zowat elke krant publiceert van tijd tot tijd leugens, onjuistheden of gewoon slecht geresearchde artikelen gebaseerd op vage geruchten. Het enige verschil is dat het bij de Telegraaf vaak chocoladeletters worden. En de VARA heeft na die nog jaren voortslepende Exota zaak natuurlijk ook niet echt recht van spreken.

Maar dan die Koolhoven. OMG, wat een (herkenbaar) verhaal. De Telegraaf-verslaggever doet blijkbaar vooral anderen een plezier. Begin dit jaar belde Peter R. Siebelt, nationale bestrijder van informatievervuilende linkse subsidievreters, naar Koolhoven: of hij die vervelende linkse onderkruiper Peter Breedveld van de VU niet kon aanpakken vanwege een dreigtweet aan het adres van de PVV.  Dat deed Martijn zonder morren.

Koolhoven is ook dikke vrindjes met Rob Heilbron van het lingeriemerk Sapph. Die zelfs zijn feestje ter gelegenheid van zijn 25-jubileum als Telegraaf journalist betaalde. In ruil voor weer vele prachtige Sapph-verhalen in de krant. Heilbron, tegenwoordig vooral bekend vanwege zijn ruzie met Marlies Dekkers, had een conflict met fotograaf De Deugd. Iets over ongeoorloofd gebruik van zijn foto's. De Deugd won alle procedures. En dus moest hij worden aangepakt. Dat wilde Koolhoven wel doen. 'Rotterdamse Moslimwijk in shock na komst fetisj fotograaf,' luidde de kop boven een verhaal dat van a tot z gelogen was. Niettemin: De Deugd kon zijn studio sluiten en probeert nu weer werk te krijgen.

Alleen had Koolhoven buiten de vasthoudendheid van De Deugd zelf gerekend. Die begon een procedure tegen De Telegraaf en schreef de hele affaire op. Zijn klacht bij de Raad voor de Journalistiek werd gegrond verklaard. Zijn rechtszaak tegen De Telegraaf heeft hij gewonnen, mede op grond van een (anonieme) verklaring van initimi dat Heilbron als oogmerk had om De Deugd helemaal kapot te maken. Een bodemprocedure is in voorbereiding. De vraag die nu nog rest is: wordt dit de hoofdenaffaire voor Koolhoven, waarmee Willibrord Frequin zijn loopbaan als reporter glansrijk afsloot?

7 opmerkingen:

 1. Wat mij betreft komt er een soort raad van toezicht voor journalisten. Ga je herhaaldelijk in de fout met je artikelen [leugens, halve waarheden, geen wederhoor toepassen] dan krijg je een beroepsverbod. Zeker als je dit willens en wetens doet om anderen te beschadigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En nu niet gaan zeiken over de raad voor de journalistiek, want hun macht is ook maar beperkt. Bovendien zijn zij niet onafhankelijk.

  Wie vindt dat zijn belangen zijn geschaad en in bemiddeling weinig heil ziet kan een klacht sturen aan het secretariaat van de Raad voor de Journalistiek. Aan een procedure bij de Raad zijn geen kosten verbonden.

  De Raad geeft een oordeel over de vraag of met een bepaalde journalistieke gedraging grenzen van – kort gezegd – journalistieke ethiek zijn overschreden. De Raad kan geen sancties, zoals schadevergoeding of rectificatie, opleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zowat elke krant publiceert van tijd tot tijd leugens, onjuistheden of gewoon slecht geresearchde artikelen gebaseerd op vage geruchten.

  Dan is die krant dus gewoon fout bezig. Artikel 1 vermeld namelijk niet voor niets; 1.1. De journalist bericht waarheidsgetrouw. Op basis van zijn informatie moeten lezers, kijkers en luisteraars zich een zo volledig mogelijk en controleerbaar beeld kunnen vormen van het nieuwsfeit waarover wordt bericht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Iedereen die kwaad spreekt over de Telegraaf is een vriend van mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is duidelijk. Het vetrek van Geendank heeft dit blog tot kerkhof veranderd. Ja geef maar toe. Geendank zijn comments waren een aanzienlijke reden om hier even een kijkje te komen nemen! Ik geef het toe.

  Hoe kansloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Dadgad

  Oh, ja? Verschillen we toch van mening. Ik heb zijn wartaal nog geen seconde gemist. Maak je trouwens niet ongerust, vroeg of laat duikt hij wel weer op. Once a troll, always a troll.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had begrepen dat het de bedoeling was dat geendank zich niet meer met 9/11 bezig zou gaan houden, maar ik wist niet dat hij helemaal vertrokken was.

  BeantwoordenVerwijderen