dinsdag 20 september 2011

Elfentuin

Viel weer vies tegen, al die tentenkampen uit protest tegen de financiële crisis. Actiegroep Occupy Wall Street had even het plan om met zo'n 20.000 deelnemers een Amerikaanse versie van het Tahirplein in Caïro te organiseren, maar uiteindelijk werden enkele duizenden demonstranten tegengehouden door hekken. En in ons land liet een groepje vertegenwoordigers van de Internationale Socialisten, ROOD Amsterdam, AGA en niet-partij gebonden individuen zich afschrikken door de regen op het Beursplein. Een paar tentjes en een alternatieve troonrede en dat was het. GeenStijl schamperde: 'En dan maanden bivakkeren tot de globe voorgoed veranderd is in een appeltjesgroene elfentuin zonder bankiers maar met mensen die gratis dingen voor elkaar doen.'

Daarmee heeft GS in al zijn ironie de essentie te pakken. Met teksten als 'Het probleem is het systeem' kun je anno nu niet meer aankomen. Voordat je het weet begint trouwens weer iemand over de illuminatie, de Rothschilders, de bloedlijnen en valsemunterij. Concrete alternatieven die ook echt hout snijden hoor je zelden. Of het is nivo elfentuin, bedacht door anarchieltjes achter een pc met een flinke joint tussen de kiezen.

Een Nederlandse Volksbank moet er bijvoorbeeld komen, in eigendom van alle stemgerechtigde burgers. Die als hoofdactiviteit heeft het opslaan en bewaren van de resterende Nederlandse goudvoorraad, het bewaken van de Nederlandse reserve-valuta en het beheren van de gemeenschappelijke bodemschatten. Maar geld uitlenen mag niet. Wie een bedrijf wil beginnen is aangewezen op het spaarvarken van Tante Leen om Ome Arie.

Uitgerekend het Amerikaanse Universiteitsblad Harvard Crimson kwam gisteren met een commentaar over het nut van waardecreatie onder de noemer We Need Wall Street, overigens zonder aan te geven wat er anders moet: 'The tendency for the public to oversimplify and characteristically cluster all financial services firms in the New York area overlooks the vital role that such companies play in driving the world economy forward. Indeed, exotic financial instruments such as collateralized debt obligations and structured investment vehicles were partly responsible for the cascading effect of mortgage defaults and the ultimate destabilization of the stock market.'  Maar: 'In 2009, the financial services industry contributed approximately six percent to total U.S. GDP and accounted for 16.4 percent of New York State's GDP.' 

Over actievoeren gesproken: ook zo benieuwd wat er vandaag allemaal aan ludieke projectielen tegen de Gouden Koers wordt geworpen? Barracuda voorspelt: nada.

25 opmerkingen:

 1. Het probleem is dat je dit klootjesvolk de straat niet meer op krijgt. Volgens mij gaat het nog veel te goed in NL. Of zou het komen omdat de gewone man [en vrouw] zich 3 slagen in de rondte moet werken om nog enigszins het hooft boven water te kunnen houden. Ik merk wel dat steeds meer mensen in mijn omgeving in de problemen komen. Die mensen hebben grote schulden bij banken, een 2e hypotheek etc. Dan heb je geen tijd om te demonstreren. Gelukkig heb ik dit zelf jaren geleden al zien aankomen. Ik heb dan ook geen enkele schuld bij welke bank of andere instelling dan ook. Wij geven hier thuis niet meer uit dan er binnenkomt. Dat is soms flink rekenen, maar geeft wel een heleboel rust. Bij ons geen deurwaarders aan de deur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het begint altijd aarzelend, Arminius. Iedereen heeft het altijd over de jaren '60, maar mensen vergeten dat ook destijds alles begon met enkele tientallen mensen. De eerste Vietnam-demos stelden qua deelnemersaantallen ook weinig voor.

  Met name in Zuid-Europa en ook Engeland zijn of waren de afgelopen tijd wel degelijk grote mensenmassa's op de been.

  T.a.v. de tentenkamp-activisten in Zuid-Europa sta ik nogal sceptisch. En ik word helemaal sceptisch wanneer men bij gebrek aan eigen ideeën die tentenkampen in Nederland of de VS maar denkt te kunnen kopiëren.

  Ik vind het een raar en in wezen a-politiek verschijnsel met die goedbedoelde maar wat malle ethische verklaringen ("ik ben een mens, geen product!". Nee toch). Dat doet me inderdaad wel wat denken aan Anarchiel.com. Lieve mensen hoor, daar niet van, maar het schiet niet op. Met wat aan Naomi Klein ontleende leuzen kom je er niet.

  Om Slavoj Zizek te citeren: "And this is the fatal weakness of recent protests: they express an authentic rage which is not able to transform itself into a positive programme of sociopolitical change. They express a spirit of revolt without revolution." Daarmee slaat Zizek de spijker op de kop. Zonder positief programma - en dat kan best utopisch zijn - maak je het voor GS en Barracuda wel érg simpel je te ridiculiseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. p.vander.galien zei...

  Ik durf took e beweren dat het allemaal de schuld van de individualisering is. Zuilen zijn verdwenen, mensen voelen zich nergens meer bij betrokken. Er is geen gezamenlijk doel meer. Sociale cohesie is er niet meer. Samenhang ontbreekt. Hooguit is men in deze tijd nog bereid een online petitie te tekenen, maar daar blijft het wel een beetje bij.

  Nederland kende tot de jaren zestig een verzuilde samenleving, de zuilen waren gebaseerd op geloof en/of maatschappelijke oriëntatie. Binnen de zuilen was de sociale cohesie zeer sterk. Met de ontzuiling vanaf de jaren zestig en de opkomst van het individualisme en de multiculturele samenleving sinds de jaren tachtig is de sociale cohesie onder druk komen te staan. Nederland is in dit opzicht zeker niet uniek - alle Westerse samenlevingen kennen een verminderde sociale cohesie. In Amerika is de sociale cohesie sterk afgenomen vanaf de jaren zestig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kenden de Amerikanen één gemeenschappelijk doel: het verslaan van de Duitse vijand. Vanaf de jaren zestig werd de Amerikaanse samenleving steeds individualistischer. Het gezin, de kerk, de lokale gemeenschap, het verenigingsleven - allen verliezen hun positie als hoekstenen van de samenleving. Robert Putnam heeft dit proces beschreven in zijn boek 'Bowling Alone' (1995). Putnam wijt de afname van sociale cohesie vooral aan de individualisering, en niet zoals in Europa ook aan multiculturaliteit. Als belangrijke motor achter individualisering noemt Putnam de televisie ofwel moderne communicatie. In plaats van vertier en ontspanning te zoeken in het verenigingsleven, kiest de Amerikaan steeds vaker voor de TV en kijken doet hij vaak alleen.

  Wiki

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Arminius

  Monocausale verklaringen zijn altijd riskant, al heb je natuurlijk gelijk dat indvidualisering (door Zizek 'atomisering' genoemd) een rol speelt. Blijft natuurlijk de vraag waarom de Grieken wél de straat opgaan. Maar ook daar komt het protest eigenlijk niet verder dan het creëren van één van Hakim Bey's 'temporary autonomous zones' (http://hermetic.com/bey/taz_cont.html).

  Uiteindelijk zul je macht uit moeten oefenen door hetzij een politieke partij, hetzij zelforganisatie. Wanneer je structureel de machtsvraag ontwijkt, blijf je hangen in machteloze ethische verklaringen en holle kretologie. Kortom: je zult aan moeten geven hoe de samenleving er dan wél uit moet zien én je zult aan moeten geven hoe je die nieuwe samenleving wilt bereiken.

  Hmm..ik denk dat ik de Internationale maar weer eens uit mijn hoofd ga leren...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ff een TV tip

  Niburu op TV - Nederland 3 bij BNN

  Zag net dat er in het BNN programma “Je Zal Het Maar Zijn” een item met Niburu te zien zal zijn op dinsdag 20 september om 20:25 uur op Nederland 3.

  Buitenaards leven

  Jeroen’s leven staat in het teken van buitenaards leven. Hij woont en werkt bij Niburu, een persdienst waarvan de leden geloven in buitenaardse wezens. Hij heeft al vaker UFO’s en buitenaardsen gezien. Sophie is aanwezig tijdens een meditatiesessie en woont een Niburu avondjournaal bij.

  :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het mooie van die figuren op argusoog is dat ze naar anderen wijzen vanwege hun actie-onbereidheid en alles en iedereen voor van alles uitmaken vanwege die actie-onbereidheid om vervolgens vanwege de geringe belangstelling ook niet te gaan. In werkelijkheid verschuilen deze figuren zich gewoon achter de geringe belangstelling omdat ze zelf ook geen zin hebben om te gaan omdat het ze geen bal interesseert. Een stelletje lawaaibomen en stemmingmakers zijn het. Dat hele stuk op argusoog plus de reacties eronder is te lachwekkend voor woorden. Die mensen zijn rijp voor het gesticht. Vooral die ene die rept over die aardbeving die zou zijn om een ondergrondsbolwerk te vernietigen (met 60000 slachtoffers) is volledig de weg kwijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @arminius : Ik blijf me erover verbazen dat ondanks berichten uit de alternatieve media, de main stream media toch echt aandacht besteed aan het complotdenken. En echt niet alleen om het belachelijk te maken. Van de week las ik zelfs een kritische noot richting critici die het "ten onrechte bestempelen als een vorm van religie". Of ik het daarmee eens ben is een tweede, maar toch.

  Wat deze oranje rel betreft: Ik ben benieuwd. Maar er zal ongetwijfeld een figuur zijn die een afwasborstel gooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De redactie van Argusoog mag inderdaad wel eens een cursus economie gaan volgen. Op zulk soort momenten verwens ik internet. Vroeger kon je als links de gekkies gewoon negeren, tegenwoordig moet je je god betere het van dat soort clowns distantiëren.

  Wanneer je de reacties van René en Stroomnieuws toch ziet....Dat zijn verdomme gewoon voorzetten voor open doel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. UPDATE: het is niet mijn gewoonte naar 18e eeuwse rituelen te kijken en welke kleren Trix draagt zal mij ook een zorg zijn, maar dit jaar heb ik toch maar even naar de rijtoer van de Gouden Koets gekeken. Op de heenweg ontbrak van Micha Kat's actievoerders elk spoor. De Grote Anti-NWO/Pedocomplot Revolutiie laat denk ik nog even op zich wachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De lulletjes rozenwater van klokkenluideronline zijn niet verder gekomen dan wat protestborden, als het al uit die hoek kwam. Wat een sof.

  Overigens vind ik het wat overdreven dat de eigenaars van die protestborden zich moeten identificeren en dat hun gegevens worden opgeschreven (volgens nu.nl).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Deweb

  Volkomen idioot dat ze zich moeten identificeren, inderdaad. Tegenwoordig ben je al verdacht wanneer je een protestbord omhoog houdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. "Uitgerekend het Amerikaanse Universiteitsblad Harvard Crimson kwam gisteren met een commentaar over het nut van waardecreatie."

  Persoonlijk leek het me een handig stukje verkapte marketing en PR, dat We need wall street stukje in dat universiteitsblad.

  Ten eerste smijt het stuk met irrelevante positieve associaties: "These financial services firms are also committed to empowering women and diversity groups."
  Wauw! Echt waar? Boeiend zeg, wat een leuke vriendelijke bedrijven!

  Verder: "the ultimate goal of multinational investment banks and securities firms such as Goldman Sachs and J.P. Morgan: to raise capital in order to support strategic business growth."

  Nee hoor, het ultieme doel van deze investment banks is winst maken, geld verdienen... op welke manier dan ook. Dat hebben we kunnen zien toen Goldman zelf op waardedaling van hun eigen producten speculeerde met put-options, terwijl klanten nog in de waan waren van de opwaartse beweging die Goldman's fantastische financiële producten zouden gaan maken.

  "When businesses have more to invest, everyone becomes better off because the company can use that capital to optimize its operations."

  De voornaamste bron van inkomsten van deze investment banks is al lang niet meer geldbehoevende bedrijven krediet te verstrekken tegen een rendabele marge, ze halen hun geld door te speculeren met enorme leveraging, high frequency trading, derivatenhandel.

  Ik vermoed dat PR-meester Edward L. Bernays trots kan zijn dit pro-wallstreet stukje.
  "Bernays convinced industries that the news, not advertising, was the best medium to carry their message to an unsuspecting public."

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @P.: Er werd wel onderscheid gemaakt, want borden mbt bezuinigingen en Maxima's vader werden niet gevraagd om een ID.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik snap dit soort hersenloze infantiele idioten echt niet :-(

  De eerste wachtende langs de route was traditiegetrouw Oscar Meijer uit Amersfoort. De 49-jarige telefonist neemt sinds begin jaren tachtig elke derde dinsdag van september een vrije dag op.

  Met zijn opvallende oranje gebreide trui, met daarop buttons met de belangrijkste leden van het koningshuis gespeld, trekt hij volop de aandacht van talloze journalisten en cameraploegen die al op de been zijn.

  ''Een paar andere vaste Oranjefans die altijd vroeg komen, zijn wat vertraagd'', weet hij. ''Over een paar uur staat het hier weer zwart van de mensen. Daar ben ik van overtuigd", zo zei hij 's ochtends vroeg.

  Oogcontact

  Hij heeft naar eigen zeggen het beste plekje langs de route veiliggesteld: schuin tegenover Paleis Noordeinde. ''Zo zie je het meeste van de majesteit'', legt hij uit.

  Het gaat hem vooral om het oogcontact dat hij jaarlijks heeft met koningin Beatrix. ''Ze weet dat ik hier sta. Elk jaar kruisen onze blikken elkaar even en lacht ze. Daar doe je het toch eigenlijk allemaal voor.''

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deweb zei...

  @P.: Er werd wel onderscheid gemaakt, want borden mbt bezuinigingen en Maxima's vader werden niet gevraagd om een ID.

  Was je er zelf bij, of zuig je dat uit je duim?

  Ik lees namelijk iets anders

  Langs de route zijn behalve een zee aan oranje parafernalia ook diverse spandoeken met protestleuzen te zien. Zo maken mensen hun onvrede kenbaar over de cultuurbezuinigingen, het gebrek aan homolessen op middelbare scholen, vermeende geldverkwisting van het koningshuis en het vermeende foute verleden van de familie Zorreguieta.

  Agenten laten eigenaars van kritische spandoeken zichzelf identificeren en schrijven de gegevens op. De uitingen van protest tegen onder meer de bezuinigingen en vermeende geldverkwisting van het Koninklijk Huis mogen wel gewoon blijven hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Uit dat laatste zinnetje concludeerde ik wat ik concludeerde. Maar misschien is dat wel het verkeerde.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Trouwens Arminius: Waar concludeer je uit dat hij hersenloos is? Ja, voor een dag misschien maar er zijn meer dagen in het jaar. En laat 'm het lekker doen. Dan hoeft 'ie toch verder toch nog geen idioot te zijn?

  Word je soms opgewonden van dat verachten?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Tim

  Als tegenwicht tegen Barracuda's rijkelijk onnozele (ik blijf vriendelijk) Wall Street propaganda:

  http://www.youtube.com/watch?v=koY6kXhQDQo

  Ierse man: "Do you really want to know?..we had these wanking, fucking bankers..we had these arseholes..getting these huge bonuses and salaries..all these arseholes should be thrown in jail and the keys thrown away..we've morgaged the next two generations and who's going pay for it? The working man".

  Helemaal niks op af te dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. De monarchie (zeker in deze vorm) is bijzonder achterhaald. Een puur ceremoniële functie is de enige die een koning[in] in een moderne democratie als de onze zou mogen bekleden. Verder bezit Beatrix ruim 3 miljard aan familiekapitaal, betaalt geen belasting, ontvangt een uitkering van een miljoen per jaar. Iedereen die dit weet en langs de weg gaat staan juichen, is in mijn ogen een hersenloze infantiele idioot

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @ Galien:

  Wat die Ierse vent betreft: hear hear! zoals men dat in het Engels roept bij instemming.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @ DeWeb:

  Ik kijk, volgens mij net als Arminius, ook altijd met een soort bevreemding en vleugje weerzin naar in mijn ogen overtrokken verering en idolisatie. Dit gevoel blijft niet beperkt tot mensen die het koninklijk huis bejubelen, maar had ik ook heel sterk bij de Obama-hype, met de inauguratie als hoogtepunt. De man had nog niets gepresteerd en een (mijns inziens) 'bad track record' van hoe hij als senator heeft gestemd, te weten pro-verhoging Irak-oorlogsbudgetten, pro-patriot act enzovoorts. En dan die miljoenen juichende mensen om de man die vrede gaat herstellen en die "restore the rule of law" een prioriteit zou gaan maken.

  ... Eerst zien dan geloven dacht ik nog... terecht...

  Ik vind die idolisatie en dat gejuich nog een beetje te vergeven als je een meisje bent van 13 jaar bij een boy-band, maar als volwassene?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oh ik vind het ook bijzondere figuren, maar om ze nou direct "hersenloos idioot" te noemen gaat mij persoonlijk een stap te ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hersenloze idioten dus.

  Wie op Prinsjesdag de Gouden Koets wil zien, moet vroeg, lang of slim zijn. Uren voordat de koninklijke familie zich per koets naar de Ridderzaal op het Binnenhof verplaatst, zijn de beste plekken langs het parcours al bezet. Alles voor een glimp van Beatrix of Máxima.
  Ook Greta Schelling (38) uit Klaaswaal en Angelique de Vries (39) uit Raamsdonksveer wilden het risico op een slecht uitzicht niet lopen. Met een thermoskan koffie zitten de twee vriendinnen al om tien uur op klapstoeltjes pal voor de dranghekken bij Paleis Noordeinde. De Gouden Koets vertrekt pas drie uur later. "Dat klinkt als lang wachten, maar de tijd vliegt voorbij", zegt De Vries. "Normaal gesproken hebben we de kinderen om ons heen. Nu praten we gezellig bij. Voor ons is dit ontspanning."

  Samen komen de twee vriendinnen al een paar jaar naar Den Haag. "Ik vraag eigenlijk nooit vrij bij mijn werk", zegt Schelling, "alleen voor vakanties en met Prinsjesdag. Wat er zo leuk aan is? De koninklijke familie in het echt zien. Vooral Máxima vind ik bijzonder." En, voegt De Vries toe, zoveel ceremonieel, dat vind je in Nederland bijna nergens meer.

  Het ceremonieel en de feestelijkheden zijn ook de ingrediënten die Jaap Vogelezang (87) al 63 jaar naar Prinsjesdag trekken. Of hij nou in Winsum, Glimmen of Den Haag woont, elk jaar is hij erbij. Voor het gebouw van de Raad van State rust hij even uit. "De leden van het Koninklijk Huis, ik vind het schatten van mensen. Maar ik zou voor geen miljoen met ze willen ruilen. Ze worden geleefd, elke stap en ademhaling van ze is bepaald."

  De koninklijke familie in het echt zien, daar is het veel bezoekers aan de Hofstad om te doen. Dat koningin Beatrix een weinig rooskleurige Troonrede voor zal lezen, dat minister De Jager van financiën de Tweede Kamer een begroting vol bezuinigingen aan zal bieden - ze weten het wel, maar daar gaat het hen vandaag niet om. Zwaaien naar de koningin, een glimlach van Máxima opvangen: daarvoor zijn zij gekomen. Even geen gesomber over geld, maar paarden, prinsen en prinsessen.

  "Deze optocht staat buiten de politiek", stelt Miep Hulshof (78) uit Mariahoeve. "Het Koninklijk Huis hoort bij Nederland", voegt echtgenoot Ton (76) toe. "Als het verdwijnt, komt er chaos. Dan is er geen bindende factor meer."

  Wanneer de stoet voorbij is getrokken, eet het echtpaar samen op de trappen van de Hoge Raad een eierkoek. Een paar honderd meter verderop spreekt de koningin de Troonrede uit. "Die zal dit jaar niet leuk zijn om te horen", weet ook Miep. "Ik weet dat het kabinet moet bezuinigen, maar ik vind het een beetje 'te'."

  Hoewel ze de rede via schermen kunnen volgen, luisteren de twee er niet naar. "Kom jongens", roept Ton vrolijk naar het voorbijlopende orkest, "kom maar op met die muziek!" Miep moet erom lachen. "De Troonrede kijken we wel in de herhaling."

  Volkskrant

  BeantwoordenVerwijderen
 24. "Hersenloze idioten dus."
  Waarom? Waarom zijn ze nou per definitie hersenloos en idioot? Omdat ze één dag in het jaar iets geks doen? Een uitje om ook een beetje bij te praten.

  Overigens ken ik zo'n "hersenloze idioot" die gisteren is geweest. Helemaal niet alle vroegte, gewoon om 11:00. Perfect zicht. En ja, je hebt figuren die er al eerder willen zijn. Laat ze een dag hun ding doen. De boog kan niet altijd gespannen staan.

  Nee echt, met alle wil van de wereld begrijp ik niet waarom je deze mensen hiervoor uitmaakt.

  BeantwoordenVerwijderen