woensdag 21 september 2011

Elenin

Deze dagen lees je weer van alles over de komeet Elenin. Niet dat we ons daar druk over hoeven te maken, want dichterbij dan 35 miljoen kilometer komt zij niet. Zegt de NASA. Elenin is een nogal klein uitgevallen komeet die op geen enkele manier invloed kan uitoefenen op onze planeet. Het zelfs nog maar de vraag of de komeet helder genoeg zal worden om met het blote oog waarneembaar te zijn.

Maar dat moet je Niburu-gekkies niet wijsmaken. Eind augustus probeerde de NASA al eens hardnekkige geruchten te ontkrachten over Elenin. Volgens veel bloggers komt die komeet namelijk recht op ons af en is er een samenzwering tussen journalisten en NASA om dat feit uit het nieuws te houden. Hoe zou dat eigenlijk gaan, zo'n samenzwering, wil Barracuda wel eens weten. Belt de NASA naar de New York Times? 'Er komt een komeet onze kant op, maar niks zeggen hoor.' 'Okidoki!'.

Zo ging de alwetende dr. (!) Johan Oldenkamp bij Wanttoknow natuurlijk weer helemaal loos op de numerologie rond Elenin. Of op een briefje van 10 Zwitserse franc ter nagedachtenis van de wiskundige Leonhard Euler met op de achterzijde toevallig een komeetbaan en de stand van de planeten op 26 september 2011. Op Hopi-voorspellingen en de Maya kalender. Daarna werd het in de commentaren ruzie met slaande deuren, waarbij Oldenkamp al gauw moest toegeven dat hij in het numerlogische bos was verdwaald.

What's new? Oldenkamp is eindedertijden-denker die er rekening mee houdt dat het volgend jaar is afgelopen. Met de wereld. Het 'zijn'. De Maya's zeggen het. Dus denkt Oldenkamp (serieus) dat Elenin een soort bliksemafleider is. 'Indien nu grote verwachtingen worden gekweekt en er blijk helemaal niets te gebeuren, dan zal een volgende ‘komeet’ door de meesten afgedaan worden als onbelangrijk. Nasa doet volgens mij al het mogelijke om het geruchtencircuit te voeden, maar dan wel heel subtiel. Sommige artikelen van Nasa hebben ook gewoon Nibiru als tag!'

Nu begrijpen we het, Elenin moet de aandacht afleiden van de planeet die niet eens bestaat.

UPDATE: Elenin achtervolgt automobilisten?

40 opmerkingen:

 1. Hoe zou dat eigenlijk gaan, zo'n samenzwering, wil Barracuda wel eens weten. Belt de NASA naar de New York Times? 'Er komt een komeet onze kant op, maar niks zeggen hoor.' 'Okidoki!'.

  Ben je nu werkelijk zo naïef, of doe je maar zo?

  Wat zou jij doen als je James Hansen was, en je wist dat een allesvernietigende komeet op weg was naar de aarde? Zou je dan iedereen op aarde waarschuwen, met het gevolg dat er een wereldwijde paniek ontstaat, of zou je dit onder de pet proberen te houden, en alleen bekent maken aan een paar regeringsleiders? Let wel, ik zeg niet dat dit het geval is, maar zo zou ik het doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Arminius

  Ben jij nou zo onnozel of doe je maar alsof?

  De berekening van de baan van Elenin is gebaserd op de observaties van meer dan 100 observatoria overal rond de wereld. Denk je dat al de daar werkzame astronomen in een complot betrokken zijn?

  Zelfs een beetje amateur-astronoom heeft de apparatuur in huis om te berekenen waar Elenin heen gaat. Die zitten dus volgens jouw ook in het complot? Knap hoor, dat Nasa die óók tot zwijgen weet te brengen.

  Hetzelfde geldt trouwens voor Niburu. Zelfs amateur-astronomen hadden dat ding lang geleden al waar moeten nemen.

  De ware imbecielen zijn niet degenen die met een mal petje op langs de weg staan voor de Gouden Koets, maar de redactie en bezoekers van Niburu en Argusoog. Plus natuurlijk iedereen die denkt dat NASA tienduizenden amateur astronomen het zwijgen op kan leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor de totale, absolute klinische waanzin moet je natuurlijk weer op Argusoog zijn. Hoe iemand in staat is die randdebiel Johan Oldenkamp serieus te nemen, is mij een volstrekt raadseL: http://www.argusoog.org/2011/09/elenin-het-verhaal-gaat-verder/

  Hij snapt niks, echt letterlijk niks van de materie. Hij is zelfs niet in staat de feiten rond de ontdekking van Elenin correct weer te geven.

  Hier de FEITEN over Elenin: http://www.universetoday.com/86421/comet-elenin-just-passing-by/

  Zonder enig gebruik van wiskunde, dus degenen die niet beschikken over een redelijke algemene ontwikkeling kunnen het ook begrijpen.

  Maar ja, Universe Today is natuurlijk ook omgekocht door NASA.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lezen is ook een vak. Ik heb het niet over de komeet Elenin, maar over een kleine komeet die rechtstreeks op de aarde afstormt. Enig idee hoeveel schade een komeet van zeg 4 voetbalvelden groot kan aanrichten als hij op aarde inslaat? En die zie je echt niet weken van te voren aankomen als hij met 20.000 km per uur op je afstormt. [Altans dat denk ik] En dan nog is er een groot verschil tussen een komeet zien, of als amateur-astronoom zijn baan berekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat het alkemaal niet zo zwart wit is. Ben het er zeker mee eens dat je de baan van komeet kan voorspellen. Stel dat uit die gegevens blijkt dat de komeet niet in slaat op aarde god zei dank. Maar het 1 sluit het ander niet uit. Planeten en objecten en kometen kunnen wel degelijk het aard magnetisch veld beinvloeden. Maan eb en vloed, zon is ook aardig wat kilometers weg maar beinvloed onze planeet dagelijks. Nog geen 5 jaar geleden konden wij niets een onze aard bevoingen en tsunamies voorspellen.
  Ik wordt een beetje verdrietig van de kortzichtigheid van wetenschappers. Als er dingen gebeuren so be it we ruimen de rotzooi later wel weer op.
  Maar als er dan dingen gebeuren als aardbevingen, vulkaan uitbarstingen, tsunamies of dergelijken. Dan zijn zei wel de laatste om op locatie hulp te verschaffen. Mensen zonder eelt op de handen en altijd verkeerde voorspellingen. Dan zijn de complotters de grote concurenten van deze wetenschappers. De ene keer heeft hij gelijk de andere keer de ander. Zou wat zijn als het knmi elke falliet ging om hun verkeerde code rood oranje crap. Laat me niet lachen..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kan mij herinneren dat Arminius zelf bij die Niburu club publiceerde. Dus je bent er stiekem ook eentje?

  De komst van een komeet houd je niet stil natuurlijk. Buiten NASA zijn er duizenden amateur heelalspeurders met een telescoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Arminius

  Aardige poging van onderwerp te veranderen. In jouw eerste post probeer je Barracuda's stelling dat het godsonmogelijk is voor NASA om een aanstormende komeet buiten het nieuws te houden onderuit te halen. Nu begin je plotseling over de GEVOLGEN van een komeetinslag.

  Die stelling van Barracuda is echter onbestrijdbaar. No way dat dat NASA ooit kan lukken, zelfs indien ze dat zou willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @oftoch

  Noem eens een complotter die gelijk had waar de natuurwetenschap er naast zat.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nog maar eens de feiten rond Elenin:

  - het ding zal ons NIET raken. Het passeert ons op 100x de afstand van de maan

  - Elenin veroorzaakt GEEN aardbevingen. Voor abnormaal hoge getijden hoeven we ook niet bang te zijn. De maan veroorzaakt ook geen aardbevingen. Elenin is veel kleiner dan de maan en passeert ons op honderd keer de afstand van de maan. Het magnetisch veld van Elenin is bovendien te verwaarlozen.

  - er gebeurt niks wanneer de Aarde door de staart van Elenin trekt. We zijn al eerder door komeetstaarten getrokken. Toen is er ook niks gebeurt.

  - Elenin wordt niet buiten het nieuws gehouden omdat Nasa de media onder druk zet, maar omdat het een vrij oninteressant verschijnsel is, behalve voor astronomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De apocalyps is alleen maar leuk wanneer David Bowie er over zingt of Stephen King er over schrijft:P

  http://www.youtube.com/watch?v=yYwpnG-rkHI

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De maan veroorzaakt ook geen aardbevingen.

  Niet helemaal waar, maar goed

  Can the position of the moon or the planets affect seismicity?

  http://earthquake.usgs.gov/learn/faq/?faqID=109

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Er is dus een zwakke correlatie tussen een bepaald soort lichte aardbevingen en de maan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Barracuda zei...

  Kan mij herinneren dat Arminius zelf bij die Niburu club publiceerde. Dus je bent er stiekem ook eentje?

  Dat was in de tijd dat er daar nog enigszins verstandige mensen rond liepen/lid waren

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @ Arminius:

  "Zou je dan iedereen op aarde waarschuwen, met het gevolg dat er een wereldwijde paniek ontstaat, of zou je dit onder de pet proberen te houden, en alleen bekent maken aan een paar regeringsleiders?"

  Aan de grote klok hangen natuurlijk. Iedereen heeft recht op een mooie portie anarchie en chaos, en al helemaal in de laatste dagen je leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @ Galien:

  Heerlijk lekker wegdromen bij Elenin: het verhaal gaat verder.

  Mooi spannend begin van dat artikel, met de film "Deep Impact", met een komeet ELE, de ontdekker Leo, en dan in sneltreinvaart langs "nine-eleven", sterrenbeeld Leo, een mysterieuze (misschien niet-bestaande) ontdekker van Elenin, en tenslotte als uitsmijter een lekker stukje speculatie. "Is Elenin gelijk aan planeet X of Niburu?"... spannend!
  "Is Elenin een ruimteschip?"
  Geen idee. Is Elenin misschien een worstenbroodje met uitjes?

  Maar ik ben wel benieuwd hoor! Het verbaast me eigenlijk dat de speculatie niet veel verder gaat... Ik bedoel, misschien is het wel een ruimteschip met een subras van de Galactische Federatie van de vierde dimensie die ons Jezus opnieuw komen brengen. Kunnen die ultraspeciale Channeling-dudes die daarmee in contact staan niet even een telepatisch belletje plegen?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ Galien:

  En om je mijn heerlijke dagdroom niet te laten verstoren heb ik wel een methode ontwikkeld tegen die zogenaamde "feiten" die je opnoemt over Elenin:

  *Tim Dog stopt vingers in oren en houdt zijn ogen dicht* TRALALALALALA!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ p.vander.galien

  of andersom noem theorien die fout waren:

  http://paradigm-shift.nl/nl/home/motivatie-zoeken-samen-geloven/definitie.html

  These are a few scientific theories - most of which differ from modern theories in that they were philosophy- or religion-based ideas, with little real evidence, rather than scientific experiment and thought - that have been proved wrong throughout history.
  Flat Earth hypothesis. Although not a truly scientific theory, it was proved wrong by many scientific observations over a period of thousands of years, with evidence compiling and culminating in Apollo 11's images of a spherical Earth.
  Phlogiston theory. Created to explain the processes of oxidation - corrosion and combustion - it was disproved by discovery of the fact that combustion is the reaction of fuel with oxygen and that corrosion is caused by oxidation of metals and the formation of compounds. Disproved by Antoine-Laurent Lavoisier
  Geocentric theory of the solar system. Disproved by Nicolaus Copernicus and studies through astronomy, as well as the use of physics to predict occurrences that geocentrism could not. Whether Earth is really the centre of the universe remains to be seen, since we don't know exactly where the universe ends.
  The classical elemental theory (that all substance is made of earth, air, fire and water). Disproved by the discovery of subatomic particles and the modern elements, as we know them today.
  Aristotle's dynamic motion. It was an attempt at explaining momentum and why certain substances behave in certain ways; it was linked to the concept of the classical elements. Disproved by Galileo.
  Ether as a carrier of light waves and radio waves. Disproved by study of the dual particle-wave nature of light, which means it does not in fact require a medium of any kind, and the simple complete lack of any evidence for such a substance.(Disproved by the Michelson-Morley experiment.)
  Newton's corpuscular theory of light. While correct in many ways - it was the modern concept of the photon - it too was supplanted by the dual wave-particle theory of light that explains all aspects of it.
  Newton's Laws of Motion (which were improved upon by Einstein - while not really proved wrong, the were shown to be not quite right either. For example in relativity or on the very small scale they don't hold).


  Read more: http://wiki.answers.com/Q/What_scientific_laws_or_theories_have_been_proven_wrong#ixzz1YaIe0kX4

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het klopt inderdaad dat vroeg of laat een zogeheten Near Earth Object (een asteroïde of een komeet) in zal slaan op aarde.

  Objecten kleiner dan 40 meter bereiken het oppervlak van de aarde niet, maar grotere objecten kunnen flink wat schade aanrichten. Vanaf 2 km doorsnede zal een inslag wereldwijd grote gevolgen hebben, met waarschijnlijk een zogeheten "impact winter". Het gevolg: falende oogsten en massale, wereldwijde hongersnood.

  Het wordt pas écht leuk bij inslagen van objecten met een doorsnede van 12-15 kilometer. Dan hebben we het dus over het ding dat 65 miljoen jaar geleden insloeg en waarschijnlijk heeft geleid tot het uitsterven van de dinosauriërs. Aan chaos en anarchie komen we dan niet eens meer toe.

  Het is wel bekend wat de kansen zijn van de inslag van een NEO, maar niet wanneer dat zal gebeuren. Een inslag van een NEO met een doorsnede van 2 kilometer komt ongeveer eens per miljoen jaar voor. Dat kan dus morgen zijn of over 500.000 jaar.

  Overigens kan ook een NEO met een doorsnede die Arminius noemt al een flinke ramp veroorzaken indien die plaats vindt in bewoond gebied.

  Indien je geïnteresseerd bent in deze materie dan is dit http://neo.jpl.nasa.gov/ de site waar je moet zijn. De baan van Elenin vind je hier: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2011-135

  Sorry voor al die posts Barra, maar sterrenkunde is een hobby van me en ik wind me altijd op wanneer de Oldenkamps en andere nitwits daarover leuterpraatjes verkopen:P
  Laatste post van de dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Blijkbaar is er ook een

  gebrek aan data, of NASA [ never a straight answer] houd data achter

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Die belofte moet ik dus meteen al breken.

  Wat is je punt, Justice?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @ Arminius

  Ja, en de X-files was geen fictie, maar een documentaire. Brooke Agnew kan maar beter met pensioen gaan en wat gaan tuinieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik kende deze video trouwens helemaal niet

  NASA Sends Warning Video to ALL Employees Today to PREPARE!

  Hmmm...? Lijkt me op zich een gewone waarschuwing, maar blijft toch vreemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. p.vander.galien zei...

  @ Arminius

  Ja, en de X-files was geen fictie, maar een documentaire. Brooke Agnew kan maar beter met pensioen gaan en wat gaan tuinieren.

  Hollywood is op zich al een een duister occult clubje, maar dat is weer een heel ander onderwerp.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Oh, Brooks Agnew gelooft ook in de holle aarde en is de gastheer van een radioshow over paranormale zaken. Dat niveau dus. Nog meer specialisten, Arminius?

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Oh ja, is Hollywood een duister, occult clubje? Iedereen behalve Charlie Sheen, neem ik aan? Heb je ook bewijzen voor dat duistere en occulte, afgezien van complotters intuïtie? Wat speelt er zich af? Huilen bij volle maan? Satanische rituelen? Kinderoffers? Ik geef maar wat voorzetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. @Tim

  Ik meen me te herinneren dat er inderdaad gekkies zijn die denken dat zich achter Elenin een vloot ruimteschepen verborgen houdt. Je kunt het zo idioot niet bedenken of je vindt op internet wel een groep gekken die er in gelooft.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ach ja toen Galileo Galilei beweerde dat de aarde om de zon draaide en niet andersom, moest hij ook uitkijken dat hij niet op de brandstapel zou eindigen. Men kan heden ten dage niet eens verklaren waarom de Maya kalender eindigt op 21 december 2012, dus zo veel vertrouwen heb ik nu ook weer niet in de wetenschap.

  Maak ik mij verder druk om Elenin? In het geheel niet. Alleen als het wel zo is, dan hoop ik dat het einde snel komt. Ik zou er niet aan moeten denken jaren lang onder de grond in een bunker te moeten leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. @Arminius

  Ah, Brooks Agnews is een Groot Denker, net als Galilei. En Johan Oldekamp, natuurlijk, die zou ik bijna vergeten. Lees mijn eerste post van de dag nog eens, Arminius, om duidelijk te krijgen waarom iedereen die zegt dat NASA t.a.v. Elenin de kluit belazert uit zijn nek zit te kletsen. Niet alleen NASA, maar honderden professionele astronomen BUITEN NASA en duizenden amateur-astronomen zouden de kluit óók moeten belazeren. Hoe waarschijnlijk lijkt je dat? Brooks Agnew is een zwetsend leeghoofd die een goede boterham verdient aan het belazeren van de lichtgelovige Niburu-gemeente.

  Ik krijg koppijn van mijn pogingen te begrijpen wat de relatie is tussen vertrouwen in de wetenschap en de Maya-kalender, dus die laat ik verder maar rusten.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Maya 1: Ik verveel me.
  Maya 2: ik ook..
  1: Zullen we een kalender bouwen?
  2: Neuh, saai. Te makkelijk.
  1: Ja maar, dan maken we hem tot heeeeel ver in de toekomst!
  2: Wat? 100 jaar?
  1: Nee, veeeeel verder!
  2: ... 500 jaar?
  1: Nee, veeeeeeeeel verder!

  En zie daar een mogelijke verklaring voor het eindigen van de Mayakalender in 2012. Banaal, niet mystiek en spannend maar ja... Wie zegt dat die mystieke einde-der-tijden verklaringen meer waarschijnlijk zijn dan die van mij?

  Ik zie verder ook niet in waarom "de wetenschap" hier een antwoord op moet hebben. De data is er (vermoedelijk) gewoon niet (meer), speculeren kan wel, en kan zelfs leuk zijn, maar hypotheses formuleren en toetsen gaat hem niet meer worden. Dat heeft volgens mij verder niets te maken met wel of niet vertrouwen in de wetenschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Voor degenen die ook zo moe worden van het geklets door Niburu-gekken over de Mayakalender is hier een voortreffelijk artikel van Rob Nanninga. Uiteraard is het allemaal weer een stuk minder mysterieus en spannend dan de gekken ons willen doen geloven: http://www.skepsis.nl/mayakalender-2012.html

  Deze is ook aardig: http://www.skepdic.com/maya.html

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat mij uberhaupt verbaasd is dat we nooit door kometen worden getroffen. Er razen zoveel van die dingen door het heelal. Wordt het niet is tijd?

  BeantwoordenVerwijderen
 32. @Dadgad

  Zie de links die ik hierboven geef. Dit http://www.internationalspace.com/pdf/NEOwp_Chapman-Durda-Gold.pdf bespreekt de risico's wat diepgravender (al is het al wat ouder). NASA houdt een mooie site bij over near Earth Objects: http://neo.jpl.nasa.gov/

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Hier http://www.jpl.nasa.gov/multimedia/neo/index.cfm vind je een multimedia-presentatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. laten we et zo doen als we het overleven nemen de doemzeggers ons mee naar de film is dat nou niet wat? en als we allemaal dood gaan dan hebben we niks te verliezen. dus doemdenkers zijn jullie nog zeker van jullie zaak?

  BeantwoordenVerwijderen
 35. ehm een reactie op de laatste zin helemaal boven een planeet die niet eens bestaat? nibiru of planeet x bestaat wel degelijk de orbit is niet bekend onder het volk maar hij bestaat wel nasa heeft dat zelf bevestigt alleen zij hebben nooit iets vermeld dat hij een gevaarlijke orbit (richting ) zou hebben dat laatste weet ik ook niet wel van zijn bestaan

  BeantwoordenVerwijderen
 36. moge het ook duidelijk zijn dat ergens in de 30 plus procent van de ruimte wordt niet opgemerkt door welke astronomer dan ook of het nou amateurs zijn of de beste van de wereld de rest staat open vandaag kunnen we gewoon geraakt worden zonder dat iemand dat wist wat ik wil zeggen is daardoor ,door dat feit kan je ook gewoon doen of je neus bloed en niks weet ik zeg niet dat nasa dat doet ,maar ook niet dat ze dat niet zouden doen wat niet weet wat niet deert

  BeantwoordenVerwijderen
 37. de mayas hebben 4 van de eerdere zondvloeden voorspelt en precies tot een aantal secondes afwijkend alle vier zijn hebben ook plaatsgevonden steeds met een 3600 jaar in tuusentijd deze zou de vijfde moeten zijn 2012 kijk naar het gezicht van de sfinx in giza kijk naar atlantis , paaseiland en vele andere litekens op aarde overal ter wereld word gesproken over dit evenement in vele oude beschavingen die wel onze voorvaderen zijn waarom vinden we zoveel tekeningen en oude geschiften? 3600 jaar is geen mensenleven dus een nakomeling zou het niet zo snel geloven ,wij dus maar je moet wel op de voortekens blijven letten er zijn wel steeds meer aardbevingen,tsunamie"s, poolverschuivingen enz enz aan de gang de laatste vijf jaar ongeveer om niet te spreken van dit laatste jaar de aardbeving allert slaat op tilt

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Heb zojuist een interessant artikel op mijn site gezet, niet zozeer over Elenin, maar over Planeet X (Nibiru).
  MUST SEE! http://eindtijdnieuws.blogspot.com/2011/10/global-warming-planeet-x-wat-de.html
  Wellicht is Elenin de Blauwe Katchina, en Nibiru de Rode Katchina...?

  Groetjes, Marion
  PS Alles van mijn site mag gebruikt worden om mensen te waarschuwen en wakker te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Maar dat moet je Niburu-gekkies niet wijsmaken. Eind augustus probeerde de NASA al eens hardnekkige geruchten te ontkrachten over Elenin. xlpharmacy

  BeantwoordenVerwijderen