woensdag 14 september 2011

Haatweb

Zou Anders Breivik dit ook hebben ingeculcaleerd? De Noorse rechtspopulistische Vooruitgangspartij, waarvan Breivik tot 2006 lid was, heeft maandag in de gemeenteraadsverkiezingen in Noorwegen een forse nederlaag geleden. De partij behaalde 11,4 procent van de stemmen. De regerende centrumlinkse Arbeiderspartij daarentegen, die eerder op verlies stond, heeft er stemmen bijgekregen. De door Breivik in het hart getroffen AUF meldde 2800 nieuwe leden. De jongerenafdeling van de Conservatieve Partij kreeg er in twee maanden tijd 1700 nieuwe leden bij. De een zijn dood is de ander zijn winst.

Gelukkig bestaat er geen georganiseerde internationale terroristische beweging of groepering die zich keert tegen de islam en links en daarmee ook geen voedingsbodem voor een Nederlandse Breivik. Aldus Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken sussend in een brief aan de Tweede Kamer.

Daar denkt The Guardian dus iets gunuanceerder over. Die heeft een dezer dagen Breiviks web van de haat in kaart heeft gebracht door te kijken naar de links die Breivik zelf in zijn omstreden manifest had opgenomen en de sites die naar zijn manifest hebben gelinkt. Volgens The Guardian ontlenen alle sites uiteindelijk allemaal inspiratie aan Bat Yeo'or, een Brits publicist van Joods-Egyptische afkomst, die haar boek 'Eurabië' probeert ze aan te tonen dat Europa een dhimmigebied dreigt te worden. De Britse krant: 'The world view of the counter-jihadis echoes that of the jihadis they feel threatened by. What makes him (Breivik) particularly frightening is that he seems to have radicalised himself, just as jihadis do, before he went looking for advice and guidance on the internet.'

22 opmerkingen:

 1. Is het dan toch allemaal gewoon een Jo...eh zionistische samenzwering?

  Aart kom er maar in!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah, mijn dank, Barra. Dat artikel in de Guardian was me volledig ontgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het "web van de haat" bestaat voornamelijk uit berichten/linken naar de mainstream media [20,6 %] en wiki 25,5 %] Hoezo web van de haat?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je moet eerst selecteren welke categorie je wilt bestuderen. Vervolgens klik je op bijv."likud.org". Dan kun je zien dat er lijntjes lopen naar andere sites. Dan kun je zien dat iets dat begint bij likud.org, vervolgens elders wordt opgepikt. Je kunt ook zoeken naar specifieke sites.

  Het is een fantastisch analytisch instrument waar ik de komende dagen wel zoet mee ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk met een soortgelijk instrument hebben de Zwitserse econoompjes de financiële super-entiteit ontdekt. Gaan we het nog lezen jongens?

  Wat voor muziek willen jullie vandaag? Wat gemoedelijke elektronische muziek? Vooruit dan, Plone - Be Rude to Your School

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Precies analoog aan de klimaatdesinformatiecampage. Een heel marginale groep met vooral Exxon en General Electric als geheimzinnige geldschieters, en een netwerk van klankbordwebsites overheen de westerse wereld. De invloed van deze leugenaars is absurd groot.

  Geen wonder. Meeste mensen willen dolgraag voorgelogen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh God, daar hebben we weer de zoveelste mafkees die denkt dat een paar lieden of bedrijven het voor het zeggen hebben in de wereld. Wat zit de wereld toch simpel in elkaar, als we jullie mogen geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een gelul van die minister. Alsof er zo'n internationale club moet zijn om zo'n gek als Breivik te laten bestaan. Zijn we Alphen al vergeten? En Apeldoorn? En ga zo maar door.

  @john: Er zit wel een kern van waarheid in het verhaal. Helaas word die kern altijd zo belachelijk uitvergroot.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dasdgad, dat weten we toch al jaren?

  Voor de economen onder ons :-)

  World Collapse Explained in 3 Minutes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als ik eerlijk ben vind ik de verliezen van Breivik's partij nog wel meevallen. Ik had het niet verwonderlijk gevonden als ze zouden zijn gedecimeerd, maar ze gaan van 18% naar 11%. Die winst van de door Breivik belaagde centrumlinkse Arbeiderspartij (slechts 2% winst) stelt eigenlijk ook niet zoveel voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. John, het bevalt je om mensen woorden in de mond te leggen of niet? Dat heb je al vaker bij me gedaan. Van mij mag je. Maar ik wil je er toch even op wijzen dat je hiermee even aandoenlijk als de complotter over komt. Nuance is ook voor jou niet weggelegd. Je wordt hierbij op hetzelfde hoopje gegooid.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @arminius,

  lol, Engelse humor, altijd leuk. Wel spot-on zoals je dan zegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Arminius:

  Geniaal filmpje die "collapse explained". Ik had hem nog niet gezien, maar heb hard gelachen.

  Dadgad:
  Gelezen hoor, maar ik vind het weinig schokkend. Wealth (and power) trickles up, not down. De macht en invloed (ik zou bijna zeggen: het destructieve vermogen) van mega-financials is tijdens de crisis wel voor eenieder duidelijk geworden mag ik hopen.

  "Additionally, recent studies have shown that densely connected financial networks are highly susceptible to systemic risk."
  Joh! Zou je denken?

  Dit is overigens het volledige onderzoek waar het artikel over bericht.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @John

  De post van cRR Kampen is niet onzinnig. Er is in de VS nogal wat onderzoek gedaan naar de geldschieters achter de klimaatcrisis-ontkenners. Wanneer hij daarop wijst, heeft hij beslist een punt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. WTF? Dat gaat toch helemaal nergens meer over.

  'Verhoog noodfonds naar 2000 miljard'

  Zijn er hier al mensen die druk zijn met zilver kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ Galien en cRR Kampen:

  Jeps. Valt gewoon onder het kopje "Science for Hire". CRR Kampen's Exxon-voorbeeld bestaat gewoon.

  Leukste quote:
  "ExxonMobil spokesman Alan Jeffers accused Greenpeace of "peddling this discredited conspiracy theory" about its support for climate deniers. He maintained that the company stopped funding Soon (climate denier) in 2009. "We made a decision to discontinue funding groups whose positions on climate change weren't very constructive. It was distracting," said Jeffers. "The issue of climate change is so important, it shouldn't be distracted by the type of things Greenpeace does," Jeffers said."

  Juist ja. Vééél te belangrijk, die climate change, daar is zuivere wetenschap voor nodig... zegt Exxon.
  Overigens kon Al Gore er ook wel wat van, junk-science en drogredenen in zijn documentaire.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @ Arminius:

  Zilver en goud, gelukkig alweer eventjes geleden :-)
  Ik heb namelijk geluisterd naar die 'doemprofeet' en 'complotter' (volgens Barracuda dus) Willem Middelkoop. En ik heb geld weggezet en een investering lopen China (dus in Yuen).

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Eigenlijk ben je nu te laat, maar het koop fysiek zilver wordt al een tijdje geroepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Tim Dog, dank voor uw reactie.

  Wel wil ik opmerken dat 'An Inconvenient Truth' wel degelijk zeer verantwoord was.

  Voor een analyse van de vermeende 'fouten' - en van media die zorgvuldig onvolledig of vervalst citeren - zie: http://scienceblogs.com/deltoid/2007/10/an_error_is_not_the_same_thing.php .

  Zelf vind ik de leukste quote rond Exxon deze van de NYT:
  "Once seen as a useless, ice-clogged backwater, the Kara Sea now has the attention of oil companies. That is partly because the sea ice is apparently receding — possibly a result of global warming — which would ease exploration and drilling."

  Lekker vaag, nietwaar? Het is afkomstig uit http://www.nytimes.com/2011/08/31/business/global/exxon-and-rosneft-partner-in-russian-oil-deal.html?_r=1 .

  De wereld is inderdaad veel complexer dan dat je een enkel persoon, politburo of bedrijf voor al het reilen en zeilen verantwoordelijk kan stellen. Maar sommige denkscholen, waaronder die van Rupsje Nooitgenoeg, hebben wel degelijk onevenredig veel invloed. Dat blijkt uit verkiezingen met een misleid electoraat.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. pharmacy

  Interessante blog, om eerlijk te zijn ... Ik was op zoek naar deze informatie, maar in een andere taal. Waar kan ik het in het Engels?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. De regerende centrumlinkse Arbeiderspartij daarentegen, die online pharmacy eerder op verlies stond, heeft er stemmen bijgekregen.

  BeantwoordenVerwijderen