vrijdag 6 januari 2012

Supervulkaan

Het mooiste nieuws deze week ging natürlich over de Duitse supervulkaan, echt zo'n onderwerp waar ze bij Grenswetenschap van gaan kwijlen (en bij GeenStijl om moeten stuiplachen). Gaat om een kratermeer vlakbij Koblenz, die al circa 12.900 jaar slaapt. Maar de laatste maanden zijn er 'verontrustende signalen' die er op kunnen wijzen dat de vulkaan stilaan uit zijn lange slaap aan het wakker worden is. Bij een eventuele uitbarsting kan de Laacher vulkaan gemakkelijk 5 biljoen kubieke meter as en vulkanisch puin spuwen, vergelijkbaar met de uitbarsting van Pinatubo in juni 1991.

De vraag is hoe dit zo plotseling in het nieuws kwam. Vanwege komkommertijd, natuurlijk. De moeizame aanloop van het nieuwe jaar. The Daily Mail wilde stevig beginnen met spannend nieuws en daar mocht de wetenschapsredacteur voor zorgen. Met onderkoppen als 'Billions of tons of ash and magma would be ejected' en 'Southern England would be covered in ash' is aandacht verzekerd.

Nog dezelfde dag verscheen het tegenartikel in Wired van Erik Klemetti, vulkaandeskundoloog aan Denison University. Klemetti merkt op dat het artikel aan geen enkele (duidelijke) bron is toegeschreven, anders dan aan 'experts'. Kennelijk was een YouTube-filmpje uit november met wat borrelend water de aanleiding. Klemetti kent het gebied. Vijf jaar geleden zag hij ook al water borrelen, en honderd jaar geleden was dat ook al het geval, als je de verhalen van monniken mag geloven. Dat is - helaas pindakaas voor de scaremongers - geen teken van hernieuwde activiteit. Klemetti: 'Irresponsible, lazy journalism at its finest.'

7 opmerkingen:

 1. Vulkanen, vooral die uitbarsten of dat zouden willen mogen kunnen, zijn 'in' tegenwoordig. Net als een beetje aardbeving 6+ OID.

  Er raast een raar soort onbehagen, een Armaggedon vibe, over de wereld. Achter iedere 'schok' wordt het einde der tijden verwacht. Een onzekerheid dreigt zich meester te maken van het gezonde verstand.

  De 1 hoopt op de aliens die ons komen redden, de ander ziet vulkanen, tsunami's, monster-aardbevingen, revolutie, oorlog, of Nesara als de poort naar dat nieuwe, frisse, betere, fijnere, gelukkiger bestaan.

  Een interessante 'side-kick' van de globalisering IMO, en uiteraard een universele menselijke eigenschap: "Als ik de lotto win morgen, wordt alles beter, en ik gelukkiger."

  Maar goed ondertussen vallen de merels wederom spontaan uit de lucht, en spoelt in Noorwegen de complete haring quota spontaan het strand op. Dood.

  Denken dat er niets aan de hand is lijkt me dus ook niet getuigen van een hoogstaand strategisch inzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Er raast een raar soort onbehagen, een Armaggedon vibe, over de wereld."

  Gek genoeg blijk ik daar zelf soms ook een soort vatbaar voor te zijn. Je vergat nog een naderend energie/olietekort, mondiale schuldencrisis inclusief langdurig welvaartsdaling en bijbehorende internationale spanningen die (mogelijk) resulteren in grootschalige oorlogen waar voorbereidingen al dan niet voor worden getroffen.

  De problemen zijn ook zo globaal van aard, wat je locus of control soms dan ook geen goed doet.

  ... Misschien moet ik ophouden met het nieuws te lezen, zaken op grote schaal (bijna dwangmatig) proberen te overzien en kleinschaliger gaan denken... maar daar lijkt mijn hoofd niet goed op ingesteld te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is het niet frappant dat de datum 21 december 2012 in The X-Files de geplande datum is waarop de alien colonists hun aanval openen?

  Hoe geniaal zou het zijn als die serie gewoon verteld wat er echt gaat gebeuren, weet je wel, een soort waarschuwing via een tv-show.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ah Ziva maar die vogels daar heeft de Amerikaanse overheid verantwoordelijkheid voor geclaimd meen ik mij te herinneren. Vergiftigd via voedsel, er waren te veel vogels. (omg!)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De rechter heeft onlangs het overnemen van artikelen aan banden gelegd in een rechtszaak. Nu was het altijd al een grijs gebied er is nu dus duidelijkheid rondom deze zaak wat helaas voor ons consequenties gaat hebben. We kunnen nu niet meer zomaar artikelen elders weghalen en hier neer plaatsen want dat kan nu strafbaar zijn. Daarmee is het vrije internet opnieuw een heel stuk aan banden gelegd want reken maar dat dit flink misbruikt zal gaan worden door bepaalde figuren, hetgeen we tenslotte al eerder zagen met de 100 jarige wet op auteursrechten ver voor het internet bedacht werd op foto en beeldmateriaal waarvan uw forum ook al slachtoffer is geweest in het verleden.

  Zeg Barra, hoe zit dat eigenlijk met artikelen van hier? Mogen die worden overgenomen en gelinkt?

  Graag even duidelijkheid

  [heb jij trouwens geen mailadres voor dit soort vragen?]

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Ziva

  Ik heb zojuist jouw aanrader The Bubble gekeken. Een sterke film. Shakespeare never dies. Volgende film Walk on Water, zelfde regisseur.

  BeantwoordenVerwijderen