dinsdag 6 maart 2012

Hearsay

Bin Laden is dus echt dood. Maar hij heeft geen zeemansgraf gekregen. Ten minste, dat menen sommigen af te leiden uit gelekte Wikileaks-mails van VP Counter Terrorism & Corporate Security van Stratfor, Fred Burton. Vijf miljoen zogenaamd belastende e-mails van Stratfor worden de komende weken vrijgegeven. Wikileaks-blokhoofd Julian Assange heeft Stratfor beticht van zeer ernstige zaken, zoals het betalen van informanten via buitenlandse belastingparadijzen, het volgen van activisten en het investeren op basis van geheime inlichtingen, maar tot dusverre is de oogst nogal mager.

Bin Laden zou destijds een zeemansgraf hebben gekregen om te voorkomen dat er een bedevaartsoord rond zijn graf zou ontstaan. Dat wekte flink wat ongeloof, onder meer bij Californische diepzeeduiker en schatzoeker Bill Warren, die 'de waarheid' letterlijk boven water wilde halen. 'Osama Bin Laden gewoon in de VS' kopte GeenStijl dan ook ietwat voorbarig. En alleen maar omdat Burton in een van de mails suggereerde dat het lichaam van Bin Laden is overgebracht naar The Armed Forces Institute of Pathology in Bethesda, USA.

Maar wat zijn die opmerkingen van die Burton eigenlijk waard? Stratfor is een Amerikaanse denktank die zich als 'private inlichtingendienst' laat inhuren door universiteiten en multinationals. Het bedrijf werd bijvoorbeeld door Coca-Cola betaald om de dreiging van activisten bij de Olympische Winterspelen in te schatten. Over het algemeen stelt dat hele Strasfor niet zoveel voor, en dat Burton wordt ingewijd in militaire geheimen lijkt Barracuda niet erg waarschijnlijk. Dus is het op zijn best hearsay, maar vermoedelijk eerder gewoon zijn eigen visie.

Het meest belangwekkende nieuws over 9/11 heeft natuurlijk iedereen weer gemist. Enkele jaren geleden beweerde een groepje 'wetenschappers' dat rood/grijze snippers waren aangetroffen in de (stof)restanten van het WTC, die zouden wijzen op het gebruik van 'actieve nanotechnologische thermiet': een hoog energetisch pyrotechnisch en explosief materiaal. Menig complotter wees telkens weer naar dit onderzoek als het ultieme bewijs voor een 'inside job'.

Maar nu heeft MVA Scientific Consultants ook eens naar dit stof gekeken (pdf). Het zijn niet de oorspronkelijke monsters, maar de rood/grijze snippers werden ook aangetroffen in stof dat het lab zelf had verzameld ten tijde van de aanslagen in 2001. Want het precies zijn is onduidelijk, maar het kan gelet op de samenstelling geen thermiet zijn geweest, en ook geen grondverf. Het komt nog het dichtst in de buurt van epoxyhars dat op koolstofstaal wordt aangebracht.

1 opmerking:

 1. Dat hele verhaal over een zeemansgraf stink aan alle kanten.

  Volgens de VS was een zeemansgraf noodzakelijk omdat een graf te land een bedevaartsoord voor extremisten zou kunnen worden. Ook werd gesteld dat geen enkel land de Al Qaida-leider wilde hebben, maar naar verluidt is enkel met Saudi-Arabië overlegd. Bovendien, zegt de VS, moest rekening worden gehouden met islamitische voorschriften dat de uitvaart binnen een etmaal plaats moet hebben.

  Dat juist dit laatste voorschrift bij staatsvijand nummer één werd toegepast wekt argwaan: zo werden de lichamen van de zonen van Saddam Hoessein bijvoorbeeld pas na elf dagen voor teraardebestelling vrijgegeven. Islamgeleerden wijzen erop dat in bepaalde gevallen van de etmaalregel mag worden afgeweken, onder meer wanneer onderzoek zoals een autopsie nodig is. Zij begrijpen om die reden de spoedige uitvaart niet. Voorts wordt gesteld dat het zeemansgraf onafhankelijk onderzoek naar identiteit en doodsoorzaak onmogelijk maakt. Wel zo makkelijk dus.

  Verder is een een zeemansgraf in de islam zeer ongebruikelijk. In principe is het enkel toegestaan indien de betrokkene op zee overlijdt en niet tijdig aan land kan worden gebracht. Een uitzondering is de vrees dat het lichaam in een landgraf door vijanden wordt verminkt, maar dat is niet erg waarschijnlijk bij een ongemarkeerd Wahhabistisch graf.

  Al met al stinkt het aan alle kanten.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.