dinsdag 2 juli 2013

Excuses

Harry van Bommel wil meer excuses. Vanwege het feit dat op 1 juli 1863 met kanonschoten in Suriname het einde van de slavernij in de Nederlandse koloniën werd aangekondigd. In een paar eeuwen tijd ontnam Nederland zo'n 450 duizend Afrikanen hun vrijheid. Onder erbarmelijke omstandigheden werden zij naar Zuid- en Midden-Amerika verscheept.

Na lang zwijgen heeft Nederland bij de antiracismetop van de VN in 2001 al eens diepe spijt betuigd over de slavenhandel. Maar dat is niet genoeg, vond Harry. Er moesten nog meer excuses komen. Liefst van een schokschouderende Koning Willem-Alexander. Bij voorkeur met dikke biggentranen van Maxima. Harry zou er dan heel streng kijkend naast gaan staan en zwaaien met het vingertje naar het grienende volk. Op de valreep kwamen de excuses dan toch nog. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft maandag namens de Nederlandse regering 'spijt en diep berouw' betuigd over de slavernij.

Barracuda kan eerlijk gezegd nog honderden andere redenen verzinnen om excuses aan te bieden. Voor de onderdrukking van remonstranten bijvoorbeeld, de Engelse Zeeoorlogen, dood- en lijfstraffen, het Nederlandse militaire geweld in Indië, de kinderarbeid of Harry's deelname aan de intifada-demonstratie.

Natuurlijk is de mensonterende praktijk van de slavernij verwerpelijk en de slavernij een 'schandvlek uit de geschiedenis', maar onderhand verwacht Nederland toch ook geen excuses meer van de huidige generatie Duitsers voor WOII. Grote kans dat over 200 jaar onze huidige samenleving ook als weinig civiel zal worden bestempeld, met de vijfdaagse werkweek, frauderende hoogleraren, graaiende ondernemers, mensonterende files en stampvolle treinen. Zou er dan weer een Harry opstaan die excuses eist?

16 opmerkingen:

 1. De slavernij is fout! Dat is geen stelling uit het verleden, het geldt nog steeds. Alleen moet er niet namens mij excuses worden aangeboden omdat ik noch mijn voorouders er iets mee van doen hebben gehad. Ik heb geen slaven gehad en ook geen handel in koloniale waren gedreven.

  Excuses namens mij zijn daarom ongewenst. Maar het wordt eens tijd dat men de hand in eigen boezem gaat steken, in de huidige tijd zijn er nog steeds slaven, en daar houdt men de smoel angstvallig over dicht.

  Ook Harry van Bommel is niet helemaal zuiver. De tweede kamer keurt besluiten van de regering goed, en de Nederlandse regering houdt zich voornamelijk bezig met het structureel verkeerd uitgeven van geld. Commerciële ondernemingen zoals banken moeten nooit door een regering worden gesteund omdat dit het natuurlijke proces van verrotting van ondeugdelijke handelspraktijken tegengaat. Door de steun aan banken worden niet goed functionerende ondernemingen in leven gehouden enkel en alleen ten bate van het grootkapitaal.

  Harry van Bommel is daarom een smerige onderkruiper en een vazal van de groot-graaiers.

  Banken hebben in Nederland jaren lang veel te veel geld verdiend aan hypotheken omdat de prijzen van huizen kunstmatig werden opgedreven. Hierdoor zijn bijna alle mensen de dupe geworden. De huizenbezitter omdat hij meer rente moest betalen over het hogere bedrag dat hij moest lenen. Ook de huurder in de sociale woningbouw is er de dupe van. De huurprijzen zijn ook nodeloos hoger in Nederland omdat er geen gezonde marktwerking meer is.

  Harry van Bommel moet maar eens zijn excuses aanbieden omdat hij mede-verantwoordelijk is voor deze misstanden! Ondanks dat Harry van Bommel in de tweede kamer zit gaat alles gewoon door. Naast een notoire anti-zionist is Harry van Bommel dus incapabel als volksvertegenwoordiger.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wil ook excuses van alle Afrikaanse / Surinaamse / Braziliaanse dames die mij gebruikt hebben voor hun eigen genot en ego ...

  Maar jah, qua Van Bommel is 't wel weer een voorbeeld van "princioes stellen weinig voor tegenwoordig". De PVDA is wel de beste blueprint daarvan. Valt me nog mee dat ze nog redelijk groot zijn, maar dat is ook vanwege de weinig beschikbare alternatieven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Slavernij der imbeciliteit? Heerlijke beelden DIT...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waar blijft het compliment naar de mensen toe, die de slavernij hebben afgeschaft ? Ik ken niemand die daar rouwig om is. Men wil centen zien, onder het mom van excuses. Maar zelfs als de belastingcenten van de mensen worden aangewend, om schadevergoeding te betalen, zullen een hoop Surinamers en afrikanen die hier wonen dus meebetalen. Ironie .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik begrijp het werkelijk niet. Wie zijn dan de beoogde ontvangers van die excuses? De laatste slaaf is al heel lang dood.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moeten we maar weer wat slaven gaan vangen, zodat we tenminste een vers schuldgevoel hebben.

   Verwijderen
  2. Hoe rendabel was die handel eigenlijk?

   Verwijderen
  3. Behoorlijk. Maar met de huidige technologie gaat dat stukken beter gok ik.

   Verwijderen
  4. Joep van Lieshout maakte daar een verbeteringsslag in. Blogde ik nog over:

   Voordat participanten deel kunnen nemen aan Slave City, moeten ze eerst langs het Welkomstcentrum. In dit gebouw worden de participanten geselecteerd op hun geschiktheid om in Slave City te komen werken. Ouderen, mensen die slecht ter been zijn of slecht smaken worden gerecycled in de biogas installatie. gezonde, maar niet zo slimme mensen worden gerecycled in de vleesverwerkingsfabriek. Jonge en gezonde mensen kunnen deelnemen aan het orgaantransplantatie programma. Gezonde en slimme mensen worden geselecteerd voor het callcenter.

   Verwijderen
  5. Met een geprojecteerd winstverwachting van zeven miljard dollar netto. Misschien ons nog even achter de oren krabben in deze tijden van economische crisis, voor we over van alles onze excuses gaan aanbieden?

   Verwijderen
 6. Er is hier een via de kak aan zijn schoen stank verspreidende rat bezig zich ontiegelijk belachelijk te maken! Scheer je weg manipulerende flapdrol, en kom nog maar eens weer terug als je de feiten over je eigen soort echt op een rijtje hebt weten te krijgen. Wat een ruftende onmensen zijn jullie toch eigenlijk ook allemaal he?

  "And consider the dealers of slaves. It seems that many of them, perhaps most of them, were Jews. Therefore, we could say Congressman Cohen and other Jews owe apologies and reparations to the African-Americans. The issue of reparations is absurd. All throughout history differing groups of people have been fighting with each other and abusing one another. Every group of people could whine that some other group owes them reparations for abuse that their distant ancestors suffered from. The issue of reparations is also absurd when you consider that we may not have an accurate understanding of slavery. University professors, historians, and the media are lying to us about 9/11, the JFK assassination, the Apollo moon landing, the Holocaust, and lots of other crimes that Jews are involved with.

  Why should we believe their analysis of the slave trade when they lie about so many other issues that concern Jews? Before anybody claims that we owe reparations, we should destroy the Jewish crime network, find some honest historians, and get a more accurate view of history and the slave trade. It's also interesting to consider that Congressman Cohen introduced the apology legislation only to create racial fights. We could say that he owes everybody an apology and reparations. Actually, we could just arrest him for instigating fights rather than tell him to apologize."
  LEES of LUISTER verder...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En waarom moeten we deze analyse, om het maar even welwillend zo te noemen, van het doen en laten van 'de joden' wel geloven, Julius? Kwamen daar nooit leugens bij kijken? Ik ben trouwens wel benieuwd op welke grond je bron de maanlanding als een misdaad aanmerkt. Imperialisme? Gaan de zionisten nu maanpalestijnen onderdrukken?

   Verwijderen
 7. Eric Williams beweerde ooit dat de slavenhandel de financiële basis vormde voor de Industriële Revolutie in Engeland. Later onderzoek liet niet veel over van de cijfermatige onderbouwing van die these. Dat maakt ondertussen de slavernij uiteraard niet minder verwerpelijk. Het gaat me inmiddels wel wat teveel over wat e.e.a. kostte dan wel opleverde en aan wie dan, terwijl het principiele punt toch rechtskundig van aard is. Namelijk dat 'slaaf zijn' een juridische status weergeeft; dat een mens eigendom van een ander is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. indd we moeten eisen dat we ons zelf mogen zijn. vrij normaal lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.