woensdag 25 maart 2015

EwaldEwald Engelen klaagde een dezer dagen zijn nood tegenover Wearechange. Daar kom je dan blijkbaar terecht als alle media zich tegen je keren en je 'tot aan de knieën afzagen'. Ter herinnering: geograaf en publicist Engelen, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, wilde vorig jaar scoren met een boekje getiteld De macht van de schaduwelite.

De boodschap die Engelen wilde meegeven was dat een 'schaduwelite' er alles aan doet om de financiële sector weer aan de macht te krijgen, en zal trachten te voorkomen dat er iets wezenlijks verandert. En hij noemde man en paard. En toen blies KRO-NCRV het verhaaltje omver. Een paar stevige vragen en Engelen erkende dat de lijst van namen die ‘leugens verspreidden, toezichthouders intimideerden, burgers chanteerden en de wetenschap corrumpeerden’ was 'verzonnen door de uitgever. Je moet een boek van 240 pagina's nu eenmaal aantrekkelijk maken'.

Ewald werd het zwarte schaap onder de wetenschappers. En nu klaagt Engelen dat het een grote schande is dat journalisten hem aanpakken, in plaats van de schaduwelite. Maar dat is de issue helemaal niet. De issue is dat Engelen zijn boek heeft gediskwalificeerd als effectbejag.

Horen we Ewald nu echt zeggen dat niemand zijn boek meer wilde recenseren? Barracuda begon zijn stukje in december toch anders met een nog behoorlijke positieve recensie van hoogleraar ondernemingsfinanciering Arnoud Boot en wat googelen leverde toch nog een aardige oogst op. Niet eens allemaal negatief ook. Dus waar zeurt Engelen nu precies over?

6 opmerkingen:

 1. Hij kan beter zijn naam veranderen in JENGELEN, want daar is hij blijkbaar een STER in...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je eigen boek diskwalificeren en vervolgens het slachtoffer uithangen. Lekker bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. OT : Kat is weer misselijkmakend bezig met insinuaties mbt het vliegtuigongeluk in Frankrijk. BAH!

  En wat deze Ewald betreft: Die lijst heeft zijn boek inderdaad weinig goed gedaan. Je kunt wel stellen 'ja maar de rest van het boek...' maar daar heeft men (helaas) geen boodschap aan. Jammer joh.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. VLIEGEN VANAF NU LEVENSGEVAARLIJK VOOR ALLES EN IEDEREEN... lekkere uitspraak zeg..., zullen de luchtvaartmaatschappijen en alle kleine vliegeniers blij mee zijn met zo iemand. Zal ik de volgende keer Kat meenemen in mijn Cessna en hem dan ineens de deur wijzen op 3000 voet?

   SCHANDELIJK!!

   Verwijderen
  2. Gelukkig nemen weinig mensen die idioot nog serieus.

   Maar echt: Omdat je geen wrakstukken ziet direct roepen dat het allemaal nep is. Hoe gemakzuchtig kun je zijn?

   Verwijderen
 4. Ja ja, andere de schuld geven voor eventuele eigen tekortkomingen, een prima begin! De rest niet bekeken, kan niet veel zijn, weg ermee.

  BeantwoordenVerwijderen