vrijdag 17 juli 2015

Skeptici

Barracuda kijkt er niet van op: een nieuwe studie toont aan dat klimaatontkenners - zoals de samenstellers van het Nederlands blog Climategate - regelrechte complotdenkers zijn. Die conclusie trokken sociale wetenschappers Lewandowsky, Oberauer en Gignac enkele jaren terug ook al, toen ze een studie publiceerden onder de naam NASA Faked the Moon Landing—Therefore, (Climate) Science Is a Hoax: An Anatomy of the Motivated Rejection of Science.

Klimaatontkenners, zo schreven de onderzoekers, hebben vaak dezelfde ontkennende houding ten aanzien van vaccinaties of genetisch gemodificeerd voedsel. Waarbij de desbetreffende wetenschappers niet zelden als fraudeurs worden weggezet. Niet verwonderlijk werden de auteurs van de studie zelf ook onderdeel van een complot.

Nu behoort het klimaat niet altijd tot het repertoire van de hardcore complotter - die zich drukker lijkt te maken over zaken die helemaal niet bestaan, zoals de New World Order of chemtrails - maar wat  opvalt aan de meeste klimaatsceptici is dat ze vrijwel altijd verband leggen met linkse hobby's en vermoeden dat klimaatalarmisten door de Linkse Kerk worden gefinancierd. En scepsis overslaat naar krankzinnigheid.
 
Inmiddels ligt er alweer een derde studie Recurrent fury: Conspiratorial discourse in the blogosphere triggered by research on the role of conspiracist ideation in climate denial, waarin opnieuw een verband wordt aangetoond met complotdenken. Onderzoeker Lewandowsky (foto) vindt het belangrijk onderzoek, want:

a. Conspiracism, by definition, is not skepticism. Hence it is important to show that self-anointed “skeptics” are not skeptical.

b. The blog content was identified not only as conspiracist, but also as lacking in scholarly incisiveness. This is very important because it shows that conspiracism isn’t “a price you pay for skepticism”—on the contrary, conspiracism detracts from scholarly critique.

c. The public is entitled to know what is happening on blogs, given that there is a pipeline from blogs to right-wing media to (in some countries) Parliament and/or harassment of meteorological and climatological institutions.


25 opmerkingen:

 1. OT: Micha is zo opgefokt over dit draadje op GeenStijl, dat hij tijdens het schuimbekken nog niet eens in staat was om de juiste auteur te onderscheiden. dat was Bart Nijman halve zool. Niet Paternotte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn God, Lewandowsky, activist onder het mom van wetenschap... Als je je echt in die figuur had verdiept, Barra, zou je dit stukje niet hebben geschreven. En alleen al dat idiote woord “klimaatontkenner” maakt duidelijk dat je geen idee hebt wat er allemaal speelt in het klimaatdebat.
  Natuurlijk zijn er ook aan de anti-alarmistische kant van het debat gekken genoeg. Die kun je natuurlijk aanvallen, maar daarmee bewijs je helemaal niets ten gunste van het alarmistische standpunt. En zoals gewoonlijk zie je de talrijke “linkse” gekken aan de andere kant van het debat weer over het hoofd.
  De uiterst complexe fysica van weer, klimaat en klimaatverandering wordt vooralsnog niet begrepen, en de computermodellen waarop de alarmistische voorspellingen zijn gebaseerd deugen (dan ook) niet. De zogenaamde klimaatwetenschap wordt momenteel beheerst door factoren die weinig of niets met natuurwetenschap te maken hebben. Lees de gelekte Climategate-emails er anders nog eens op na.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Darlien
   Door Lewandowsky zonder enige onderbouwing zo weg te zetten toon je alleen maar aan dat je ook een complotklimaatgekkie bent, die zijn recursive fury nu botviert op ene keurig nette onderzoeker. Daarin verschil je niets van de totaalmongooltjes die hun agressie nu op mij botvieren vanwege mijn standpunten in de Demmink discussie.

   Verwijderen
 3. OT: Dankbaar is blij dat ie met zijn boek op een tafeltje ligt in een "boekhandel".... zou ie beseffen dat ie tussen de FICTIE ligt met zijn broddelwerkje?

  Voor de volledigheid (WIKI): Met fictie (Latijn: fictio, "vorming") wordt een verhaal of gedachtegang aangeduid, die zich hoofdzakelijk in de fantasie van de auteur of lezer afspeelt.

  en dat is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sterker nog: hij ligt tussen de keukenmeidenromans.
   http://www.bol.com/nl/p/een-perfect-leven/9200000045562454/
   http://www.bol.com/nl/p/dochter/9200000039677740/

   Verwijderen
  2. ;-)... inderdaad.. dat is ook een groot deel zijn doelgroep. Zie de reaguurders op zijn website.

   Profiel: vrouw van middelbare leeftijd, wekelijks de story/prive/weekend, voor in bed een keukenmeidenroman/chicklit en elke dag even langs RIK voor je dagelijkse dosis Dankbaar.

   Verwijderen
  3. Stiekem verdenk ik Dankbaar er wel van dat hij zelf dit geënsceneerd heeft.....

   In een grote boekhandel die gemiddeld druk is op een onbewaakt ogenblik haal je een andere stapel snel weg, legt je eigen meuk neer MET je bordje (die hadden we al eerder gezien). maakt een foto en hup je haalt het weer weg......

   Dankbaar is wel opvallend stil over zijn verkoopcijfers. Die zijn dus niet goed (onder ZIJN verwachting) anders hadden we het al gehoord.

   Dus -Dankbaar- als je dit leest, laat maar eens een schermprintje zien van je online-omgeving bij Centraal Boekhuis als uitgever. Wat is je oplage en was is er uitgeleverd?

   Verwijderen
  4. Nou overdrijf je MarkieZ :-)
   Maar als je de foto goed bekijkt, dan zie je, dat het geen reguliere boekhandel is, maar zo'n soort wegkwijnend winkeltje, waar ze staatsloten, postzegels, dagbladen, rolletjes plakband, nagelschaartjes, kauwgom, tweedehands boeken en keukenmeidenromans verkopen.
   Okee, dat het geënsceneerd is, is theoretisch mogelijk, maar Dankbaar heeft daar in dat geval vast wel keurig voor betaald.

   Verwijderen
  5. Het is waarschijnlijk deze winkel, de Primera te Overveen. Lekker dichtbij! ;)

   Verwijderen
  6. Wimp komt er iedere dag langs op weg naar de tennisclub. :)

   Verwijderen
  7. Dat was ook mijn eerste idee :-)
   Maar de foto in het winkeltje is gemaakt op 16 juli om 11.40u met een Samsung GT 19195 (dus helaas zonder GPS-data).
   Dankbaars foto's zijn voor zover te overzien altijd gemaakt met een Apple iPad. Volgens de GPS-data nogal eens in zijn eigen tuin, trouwens.

   Verwijderen
  8. haha, ja ik had de EXIF al getjekt en gezien dat er geen GPS-data bijzat, maar ik wist niet dat Wim normaal meestal met een iPad fotografeerde.
   Dan weten we dus niet zeker of het de Primera in Overveen is, maar het is in ieder geval een Primera: je ziet het aan dat bord met de slogan: "___zin in___ op vakantie gaan met mijn muziek". Dat "___zin in___" is de zomerslogan van Primera. Vergelijk opmaak en lettertype hier.
   Verder zijn er meer overeenkomsten met de winkelfoto op de primera-site: het systeemplafond, de tafel met metalen omlijsting van het tafelblad en afgeronde hoek.

   Bovendien, kan goed zijn dat Wim zijn iPad juist thuis/in zijn tuin gebruikt en nu alleen zijn 'Samsung S4 mini' bij zich had.

   Ik hou het op Overveen.. 250m van zijn huis. Waarschijnlijk kennen ze Wimp daar zo goed dat ze weten dat het gelazer wordt als ze 'm dit pleziertje weigeren. ;)

   Verwijderen
  9. Ah, het bewijs voor "echtheid" van de verklaring van Feik is binnen: zijn verklaring is CONSISTENT met andere verhalen!!
   Nou, Wimpie, ik ben helemaal overtuigd. Graniet hard bewijs!
   Dat Hansie Mauritz zijn grote duim daar natuurlijk wel voor heeft gezorgd, ach...

   Verwijderen
  10. http://www.primera.nl/ebooks/business-communicatie/ik-ali?sqr=ali&

   Verwijderen
  11. @MarkieZ,
   helemaal goed. Ik weet niet of al die Primera's hetzelfde meubilair hebben, maar de foto is absoluut zeker gemaakt in een Primera en niet in een boekhandel.

   @Peter,
   ik ga niet eens meer reageren. Hij plaatst mijn reacties alleen als het hem uitkomt. Als ik zeg, dat de waarheid maar eens aan het licht moet komen, dringt de ironie daarvan niet eens tot deze empathische meesterspeurder door.
   De vraag is, wat er wel tot hem doordringt. Niet veel denk ik, want er is in de echte wereld nauwelijks nog iets te vinden, wat "consistent" is met zijn hersenschimmen.

   Verwijderen
  12. Ik heb zijn stukkie vandaag gelezen. Niets nieuws hè, hetzelfde kliekje wordt weer eens opgewarmd...

   Kort gezegd: de verklaring van Feik moet wel waar zijn want die past precies in hert verhaal van de overige bekende feiten. Zie hier hoe een meesteroplichter als Mauritz te werk gaat; precies datgene zeggen wat je wil horen.

   Ik merk graag op dat we Dankbaar niet meer horen over het verhaal van het haarclipje... Getuige van weleer leest boek --> zoekt contact met Mauritz --> verklaart dan ineens dat er een haarclipje lag in de auto --> voordat de auto vernietigd werd heeft ze het clipje veilig gesteld en overhandigd het clipje 14 jaar na dato aan Mauritz / Dankbaar.

   Zelfs Dankbaar moet beseffen dat dit totaal ongeloofwaardig is........ Toch?? Niet?... ;-)

   Laatst was er iets "NIEUWS" (iets met weilanden en karrensporen) maar dat werd snel debunked door Douwer..... ;-)

   Verwijderen
  13. Dankbaar heeft wel degelijk een stevig punt, maar weet van gekkigheid niet hoe hij verder moet. Wie wel, is de vraag.

   Verwijderen
  14. Nee, nattuurlijk ben je geen kakkerlak of kameleon! Wist je dat niet?

   Verwijderen
  15. http://oi62.tinypic.com/2589pqp.jpg

   Verwijderen
  16. Dankbaar heeft gereageerd: het is de Primera in Purmerend.

   Verwijderen
 4. Zucht!
  Ik ben een complotdenker of weet ik veel wat meer.
  Kunnen mensen die met zulke termen komen niet eens hun mond houden?
  Altijd maar opwarming dit, opwarming dat en steeds weer dezelfde herhalende doemscenario's om mensen bang te maken, volgens mij is dat precies wat de elitie wil, namelijk: Mind-Control!
  CO2 is juist goed voor de natuur zoals bomen en planten, maar dat lees je niet in de media.

  Wat ik ook nergens in de media terugvind is dat de warme golfstroom al ernstig verzwakt is.
  www.arcticalarm.wordpress.com
  Waarom hoor ik hier niets van in de media?
  Wel zeer verdacht dat we alleen maar gekleurd nieuws krijgen wat de klimaatverandering betreft, ik vermoed een opzettelijke brainwasherij om mensen in angst te laten leven en dat we meer belasting moeten gaan betalen als gevolg van allerlei paniekerige nonsens over de "opwarming van de Aarde"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dan te bedenken, dat de elite zelf toch onderhand wel geld genoeg zou moeten hebben, om dag-in-dag-uit te kunnen ontbijten met kaviaar en champagne en dikke sigaren te kunnen roken.

   Verwijderen
  2. Voor de broodnodige kennis ;

   http://www.wikimarketing.nl/subject/47/3-marketingomgeving/3.3-de-macro-omgeving

   Verwijderen
 5. geen17 juli 2015 22:11
  "Dankbaar heeft wel degelijk een stevig punt, maar weet van gekkigheid niet hoe hij verder moet. Wie wel, is de vraag."

  Of alle kleine beetjes in deze helpen, weet ik niet. Een ieder voor zich kan proberen anderen te informeren. Als anderen niet geïnteresseerd zijn, houdt het op. Wie wel begint te lezen en luisteren ( of je nu een complotdenker, doofpotter, raketgeleerde of scepticus bent) kan er niet omheen dat er een heleboel niet klopt aan de officiële versie.

  Persoonlijk denk ik, dat het (officieel tenminste) niet verder komt, daarvoor is er te lang en teveel gelogen en gezwegen. Dat kan nooit meer met wat smoezen recht gepraat worden.
  Er zal best 's iemand met gewetensbezwaren z'n mond open doen, maar dat zal de pers niet halen. En zo ja, zal daar een antwoord op bedacht worden (zie bijv. de uitzendingen van Eén Vandaag).

  BeantwoordenVerwijderen