maandag 24 augustus 2015

Buttkicker

Jan Dijkgraaf, professional buttkicker, is een journalistiek talent waarvan je er in Nederland geen tweede vindt. Ooit deed hij daadwerkelijk iets in de journalistiek, als we zijn ultrakorte Wikipedia bio mogen geloven, maar naarmate de leeftijd vorderde, verliepen de aanstellingen bij diverse media steeds korter. Of omdat Jan weer ergens ruzie kreeg, of gewoon niet over leidinggevende capaciteiten bleek te beschikken. Bij Powned hield hij het nog geen twee maanden vol. Wegens te volle werkdagen.

Maar vergis je niet: Jan heeft nog steeds een indrukwekkende carrière. Bij kedenkedenkkrant Metro is hij de page 2 boy. Daar heeft hij een column van 99 woorden. Die Jan in 99 seconden bedenkt. Of bedacht, want al een week lang is er geen column verschenen. Vermoedelijk omdat het niet is te combineren met zijn drukke bestaan: koffie zetten, boek lezen, uit bed stappen, katten brokjes geven en twitteren.

Jan organiseert ook nog kontschopmiddagen, waarbij je uitgebreid kunt sparren over de rest van je carrière. En waar je die voort gaat zetten. Dat zijn vragen die Jan zichzelf dagelijks stelt. Een enkele keer schrijft Jan boekjes met titels als 'Hoe word ik weer baas over mijn eigen tijd?' Op dat gebied is Jan immers ook ervaringsdeskundige.

En als JanD tijd over heeft, houdt hij zich bezig met het onbezoldigde Myjour, oftewel elke dag een briefje aan iemand die in het nieuws is. Dat zijn vaak voetballers, Sylvie Meis en Laura Ponticorvo. Oftewel de column die Jan nergens kon slijten. En die vermoedelijk ook niemand behalve Jan onder ogen krijgt.

Maar in het Friese Eesterga (43 inwoners) is Jan een beroemdheid. Regelmatig staan er hele melkkarren voor zijn deur.

21 opmerkingen:

 1. De echte Jannen zijn geen echte Jannen. Gebral wat kwantitatief is maar als kwaliteit wordt verkocht. Zum kotzen. Misschien droomt ie wel van Sylvie, alleen dat blijft bij dromen hè? Sylvie wil Jan alleen als zijn bankrekening goed gevuld is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah, een naam. Wat heeft deze meneer verkeerd gedaan? Een "verkeerde" mening?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Neuh, dat het gewoon bagger is, mag dat ook. Je bent een fan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of ik een fan ben? Geen flauw idee, misschien dat ik ooit wat van 'm gelezen heb maar daar ben ik me dan niet van bewust. Wat schrijft ie dan, complotterverhalen? Hij schrijft bagger volgens jou, is dat niet een kwestie van smaak?

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Wat ik in de metro lees lees ik ook in de andere kranten. En wat nu als er mensen zijn die de metro helemaal top vinden, is er volgens jou dan wat mis met die mensen?

   Maar goed, ik dacht dat het artikel over een persoon ging en niet over de metro, of wel?

   Verwijderen
  2. @geendank, ik erger me sowieso dagelijks aan de bagger die er geschreven wordt. Meestal is het de herhaling van de herhaling. Maar de persoon schrijft voor de metro en de metro is bagger en dus logischerwijs nodigen ze ook iemand uit die bagger schrijft. Logisch niet?

   Verwijderen
 5. Kijk, ik vind de columns van Marcel van Roosmalen leuk. Die moppert gewoon een eind weg en neemt het leven van alledag op de korrel. De Metro is bagger omdat als ik bijvoorbeeld de Telegraaf er naast leg ik op hetzelfde uitkom.

  Tsja..vooralsnog heb ik een mening, ik lees veel maar vind het grootste gedeelte qua krant gewoon waardeloos. GS is gewoon niets geworden ondanks hun gebral. Afhankelijk m'n zolen.

  In principe Geendank kun je goed schrijven vergelijken; met wat je in de supermarkt vindt en gedachteloos weg kauwt of dat jezelf de keuken in gaat en aan de slag gaat, of als dat niet gaat je richting delicatessenwinkel loopt. Met gestrekte pas, dat wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sorry dat moest zijn: GS onafhankelijk m'n zolen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het maakt niet uit welke kranten je naast elkaar legt, ze brengen allemaal dezelfde nieuwsberichtjes. Waarin ze enigszins verschillen zijn de opiniestukken. En ik neem aan dat de persoon waar het artikel over gaat opiniestukken schrijft, klopt dat? Daarom ben ik wel nieuwsgierig naar zo'n artikel met het commentaar erbij waarom het bagger zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je weet niet wat de beste man is of doet, je zoekt zijn naam niet op, je volgt de linkjes niet, in plaats ga je je hier weer eindeloos jengelen en naar de bekende weg vragen. Dit was wat mij betreft dan ook even je bijdragen voor vandaag.

   Verwijderen
 8. Al met al is het een mooie dag. Geendank die een gele kaart van Barra kreeg om maar in voetbal terminologie te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad de zoveelste schwalbe van de zoveelste alternativo. Dit topic gaat over het gemis aan effectieve satire. De ooit functionerende stijlvorm van de lach en de realiteit, moet tegenwoordig plaats maken voor meedogenloze galgenhumor. Jan Dijkgraaf doet trouwens sterk denken aan de ooit gelijksoortig begonnen Nico Dijkshoorn. Die heeft inmiddels het masker van de dichter maar opgezet.

   Verwijderen
  2. Dijkgraaf in gesprek met een levenskunstenaar.(not)

   https://youtu.be/ozGACKXnHik

   Verwijderen
 9. een nieuwe dag, even off topic
  https://www.youtube.com/watch?v=z7wEo7gGV10

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een sublieme dag!

   https://youtu.be/Yy1DI_AGKW0

   Verwijderen
 10. https://youtu.be/YVRtQUTd7Gk

  Fijne dag in het vooruitzicht.!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De Metro is geintroduceerd in Nederland onder andere door Falk Madeja. Een Duitse Journalist uit Rostock (voormalig Oost-Duitsland).

  Falk heeft samen met zijn twee toenmalige partners Tjiago en Bart Metro als gratis dagblad in Nederland geintroduceerd, vooral dankzij de slimme exclusieve distributie via de NS-stations, en wat coulante reclamebureaus, die weer via break-aways, PR-ADHD-ers in Haarlem aannamen.

  De METRO was daarmee de eerste gratis krant in Nederland. De Telegraaf/TMG reageerde spastisch met De SPITS. Het werkte niet. METRO was de beste. Dat is de erfenis van Falk Madeja; hij had gelijk.

  Jan Dijkgraaf claimt graag zijn bijdrage aan de introductie en het succes van METRO. Niets is minder waar.

  Falk vond Jan Dijkgraaf wel een aardige vent. Helaas was Falk vooral van de concepten, en minder van het management.

  Falk Madeja z"l

  Ik zal nooit vergeten dat ik een ticket kreeg toegestuurd van Falk. Kom nu naar Berlijn, het Holocaust monument moet je zien; hij sleurde mij door die vage stenen. Daarna moest ik vooral alles zien van Berlijn.

  Rare man, hij had mij slechts 1 keer ontmoet, en toch...

  Daar kan Jan Dijkgraaf wat van leren. Sterker, zonder Falk Madeja en ZIJN Metro bestond Jan Dijkgraaf niet. Dat Jan Dijkgraaf nog nooit stil heeft gestaan bij Falk Madeja en zijn overlijden zegt alles over de man.

  Zo zie je maar Jan, zelfs in het buitenland kennen ze je ;(

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Veel denigrerende opmerkingen over de metro. Ik ben echter een fan. Ze zijn ideaal in de trein voor als je een keer je voeten op de bank wil leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ook , de nominale werkganger heeft geen zin in kruikenzeiker Arnold Karskens op de vroege morgen via de inmiddels failliete "De Pers". Voor het eens met je eens @Jan, daarom heeft " De Pers" ook verloren, ze dachten dat het ochtendhumeur bestond uit de lezende blije eikel. Arnold Kartens, Jezus wat een zakkenwasser. Waarschijnlijk werkt hij binnenkort bij ook bij Geenstijl.

  BeantwoordenVerwijderen