maandag 3 augustus 2015

Propaganda

Joost Niemöller lijkt een beetje uitgekeken op MH17. Nadat hij maanden had bezworen dat de Russen onmogelijk achter de aanslag op MH17 konden zitten, keren nu de gebruikelijke thema's asielzoekers en buitenlanders weer terug op De Nieuwe Realist. Trouwens, de hele alternatieve media schreven zich de afgelopen maanden werkelijk suf over MH17, vanuit de volle overtuiging dat het allemaal maar westerse propaganda was.

Heeft allemaal niks geholpen. De meeste Nederlanders blijven de Russische regering direct of indirect verantwoordelijk houden voor het neerschieten van vlucht MH17 vorig jaar in Oost-Oekraïne. Blijkt uit een onderzoekje van Maurice de Hond. Nog erger: 'Optreden regering MH17 als positief ervaren'. Als je de reacties onder het Telegraaf-artikel leest, zou je denken dat heel Nederland precies het tegenovergestelde vindt, maar degenen die reaguren zijn het bijna zonder uitzondering niet met de stelling eens.

Om de publieke opinie te overtuigen is meer nodig de overtuiging van westerse propaganda. Of slappe stukjes over nieuwe videobeelden van Russische separatisten die snel ter plaatse waren. Met als tegenwerping: 'In werkelijkheid waren de dorpsbewoners uit de directe omgeving als eersten op de rampplek.' Whatever, maar het bewijst niets. Net zomin als de constatering (als die al juist is) dat de lucht vol zat met SU-25 jets. Dat is slechts omkering, maar geen weerlegging van bewijs.

Want wat ze de main stream media verweten, deden de alternatieve media zelf ook: stemmingmakerij. De een viel in katzwijm voor Poetin (met schattige foto's van herten),  de ander ging het taalgebruik van een NOS journalist zitten determineren. Maar het zegt niks over de schuldvraag.

Daarom weet Barracuda nu al dat ongeveer alle conclusies in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid - die reeds zou hebben vastgesteld dat pro-Russische rebellen verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 - dezelfde plotterbehandeling gaan krijgen. En dat een volgend onderzoekje van De Hond hen ook wel niet zal bevallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten