dinsdag 21 oktober 2008

Open riool

We schreven het eerder: de VARA komt onder leiding van Francisco van Jole binnenkort met een heuse progressieve debatsite. Aanvankelijk zou het gaan om een linkse Geen Stijl, maar Trouw meldde een dezer dagen dat het een site moet worden waarop niet iedereen met een afwijkende mening wordt afgebrand en uitgemaakt voor rotte vis". Sites als Geen Stijl hebben volgens Van Jole "het open riool gecultiveerd. Het zijn de naargeestige kinderen van Van Gogh die alles wat riekt naar intelligentie desastreus met de grond gelijkmaken.''

Nou, dat is weer eens hard aangekomen in de blogosfeer. Met name het Het Vrije Volk raakt er maar niet over uitgesproken: "Het is duidelijk. Niemand houdt van ons. Ons zijn tokkies, bruinhemden, Wilders populisten, Verdonk gekken, voormalige Pastors brallers, xenofoben, islambashers en allerlei andere dwazen die maar niet willen inzien dat alleen van Jole en de zijnen het enige ware woord hebben dat uiteraard immer netjes wordt uitgesproken zonder valse noten of achterbakse streken."

Waarna auteur Michiel Mans uitlegt hoe dat gaat bij de televisie: "Als iemand van ons (...) al een keer mag aanschuiven, regelen de van Jole-achtige mensen het altijd zo dat er tenminste twee nette mensen tegenover ons aan tafel zitten. Zo mocht Fleur Agema (PVV) het bij Pauw&Witteman, erkende netmensen, opnemen tegen Job Cohen (PvdA) en ex-minister Willem Vermeend (PvdA)."

Ach, wat naar toch allemaal: de rechtse bruimhemden en islambashers worden maar niet gehoord, of erger: geneutraliseerd op de buis. En nu dreigt er dan ook nog eens een nieuwe linkse wereldorde. Van Jole parafraserend: "Niet alleen mijn volledig verknipte columns in “De leugen regeert” zullen vanaf nu dagelijks op alle nationale zenders worden uitgezonden, maar ook zal het internet worden afgegrendeld voor andersdenkenden. We gaan dit land zuiveren van subversieve elementen en we zullen eens laten zien wat echte beschaving betekent! Heil Fransicso, Heil Fransisco!" Waarbij auteur Marcel Vreemans dan ook nog maar even een plaatje heeft uitgezocht van een Hitler-achtige figuur die in een venusheuvel is weggedoken. Verfijnde humor.

Toegegeven: Een progressieve debatsite klinkt al net zo achterhaald als het rechtse gejammer over linkse media, alleen je zal toch maar een tv programma of krant moeten laten maken door Het Vrije Volk, dat open riool van eendimensionaal rechts-populisme, waar zelfs Greenpeace nog een 'terroristische organisatie' wordt genoemd. En denk maar niet dat Het Vrije Volk oren heeft naar een rechtse debatsite, want bij het blog dat 100 procent subsidievrij is doen ze niet aan debatteren. Of aan reageren. Gehoord worden, daar draait het om bij de rechtse vrijdenkers, liefst zonder meedenkende lastposten.

2 opmerkingen:

 1. Uh? Greenpeace is toch ook een terroristische organisatie?

  Stel dat een club mensen, de klimaat-hype zat, het produktieproces van een windmolen fabriek zouden verstoren, en zelfs onmogelijk zouden maken, met als reden dat windmolens economisch niet rendabel zijn. Dit op een manier dat werknemers gevaar zouden lopen wanneer zij toch een poging zouden wagen om een windmolentje te bouwen. Is dat geen terrorisme? En is dat niet wat Greenpeace nu doet, met z'n blokken in de zee?

  Met deze actie heeft Greenpeace zich wat mij betreft onmogelijk gemaakt voor elk debat, want wat heb je aan een gesprekspartner die toch zijn eigen wensen af zal dwingen, al is de meerderheid tegen.

  "Gehoord worden, daar draait het om bij de rechtse vrijdenkers, liefst zonder meedenkende lastposten."

  Liefst zonder voor racist uitgemaakt te worden. Daardoor zit wat mij betreft de deur voorgoed dicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=7207

  BeantwoordenVerwijderen