dinsdag 7 oktober 2008

Psy-op


De kredietcrisis en de complotdenkers, het blijft een hilarische combinatie. Want natuurlijk is het Amerikaanse bailoutplan weer eens een heuse coverup: "Het riekt uiteraard naar een psy-op, zo vlak voor de verkiezingen, en zeker met de plotselinge (...) introductie van Sarah Palin als een soort moeder Maria die God's own Land belooft te redden, daar is over nágedacht!" Elders gevolgd door: "De ultieme Corporatieve Maatschappij zoals Mussolini die dicteerde is thans in Nederland volbracht! Want nu met een 100% overname, dus volledige Nationalisatie van Fortis, is fusie tussen Rijk en private bankondernemingen een feit!". Vrijspreker haalt maar meteen weer tien punten uit het communistisch manifest aan om aan te tonen dat met de nationalisatie van Fortis Karl Marx weer is opgestaan. Alsof het allemaal bekokstoofd was. Alsof die situatie niet tijdelijk is. Alsof Europa daar geen afspraken over heeft gemaakt.

Welkom dus in de wereld waar duistere krachten aan de touwtjes trekken. Van hersenschimmen van lieden die niet helemaal sporen. Want gekker kan altijd, zeker na maandag gehaktdag. Volgens een zekere Adam Gadahn zijn de economische problemen in de VS het bewijs dat "de moslims" aan het winnen zijn. "De vijanden van de islam wachten een vernietigende nederlaag, die zich manifesteert in de financiële crisis. De crisis is niet alleen veroorzaakt omdat ze kruistochten houden in Afghanistan, Pakistan en Irak, maar ook omdat ze Allahs wetten de rug hebben toegekeerd, die het uitlenen van geld tegen rente, exploitatie, hebzucht en onrecht in al zijn vormen verbiedt". Inderdaad, onzinnige angstzaaierspraat, al moet je Johnito heten om deze terreurdreiging als een mogelijke opmaat naar martial law uit te leggen. Dat is dubbel idioot.

Of anders is daar altijd nog de roversvariant. Hatsa! 16.8 miljard zonder enige parlementaire toezicht of goedkeuring (...) van de bankrekening van De Staat der Nederlanden afgeschreven, lees je bij Zapruder. Nou, niet echt dus. Zelfs de econoom Frans Kalshoven kon bij de Volkskrant zijn bewondering voor 'zakenbankier' Bos nauwelijks verhullen: De investering van 16,8 miljard euro wordt gefinancierd door de uitgifte van kortlopende staatsleningen. Bij de doorverkoop van de aandelen dikke kans op vette winst voor de schatkist. Waaruit blijkt dat financiële technologie ook zeer nuttig kan zijn.

Te lang volhard in blind vertrouwen en heilig ontzag als het om geld, money managers en toezichthouders gaat? Yep. Te lang vertrouwd op een zwevend kapitalistisch systeem, waar risico's werden verhuld en afgeschoven? Yep. Maar daar hoor je de complotdenkers niet zozeer over. Nee, die komen meteen met de ultieme oplossing: "Het meest gezonde systeem is ze (banken) gewoon failliet laten gaan met dito onderzoeken naar bestuurdersaansprakelijkheid. De beste garantie om herhaling te voorkomen."

Zo simpel is het eigenlijk, de opvolgers van Nout Welling zitten letterlijk in de dug-out.

5 opmerkingen:

 1. "Het meest gezonde systeem is ze (banken) gewoon failliet laten gaan met dito onderzoeken naar bestuurdersaansprakelijkheid."

  Ja, da''s logisch. Al je centen weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, daar denken ze dan niet over na, dat met een faillisement al hun spaargeld ook foetsie is :o)

  Of zouden complotdenkers geen spaargeld hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarschijnlijk in een oude sok, ver weg van de hebberige handjes van de NWO

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tim Dog zei:

  Ik heb meer schuld dan geld in ieder geval... Is dat dan ook meteen weg?

  hmmm...
  VRIJE MARKTWERKING NU!!! Laat die hebberige banken maar failliet gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou Barracuda, van die "mondsnoerende logica" is in je artikel niet veel terug te vinden.

  Wat loze kreten en een totaal gebrek aan onderbouwing. Lacherig doen is gemakkelijk.

  Het is inderdaad allemaal bekokstoofd. Misschien wel 'met de beste bedoelingen' maar de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens.

  Deze fijne crisi kan op het conto geschreven worden van de beroerdste Amerikaanse president ooit, Jimmy Carter, die in 1977 bepaalde dat ook arme, niet-kredietwaardige mensen leningen moesten kunnen krijgen voor een huis of een auto, ook al zouden ze die niet kunenn terugbetalen.

  Clinton, ook democraat, deed het 20 jaar later nog eens dunnetjes over. En als je zakenlui vertelt dat ze zichzelf helemaal rijk kunnen lenen, gegarandeerd door de staat, pardon, belastingbetaler, moet je later niet klagen dat die zakenlui onbegrensd tekeer gaan, vooral niet als ze boetes riskeren als ze dat niet doen, en al helemaal niet als hetbankiers betreft, een beroepsgroep die sowieso wat problemen met moraal heeft.

  Maar er is in al die jaren door diverse economen en instituten zodanig vaak genoeg gewaarschuwd voor de consequenties van die 'anti-discriminatie' wet dat men nu niet kan zeggen het niet geweten te hebben (dat doet men natuurlijk wel, maar dat zijn keiharde leugens, zoals goede politici betaamt).

  Je moet je er natuurlijk wel even in willen verdiepen, voordat je zomaar wat opboert. Bos is voor jou zeker ook de grote redder. Alleen doet Bos dat niet met zijn eigen geld, en de staat heeft helemaal geen geld. De staat beschikt slechts over fondsen die zij bij de belastingbetaler, die hard voor dat geld heeft gewerkt, heeft afgeperst.

  Jij en je kinderen betalen dus de rekening voor deze 'redding' en je bent Bos er nog dankbaar voor ook.

  BeantwoordenVerwijderen