maandag 20 oktober 2008

SluitspierenExtrapoleren doe je zo. Het begint met een hypotheekbrandje in de VS en vervolgens krijg je het omgekeerde Droste effect: een brandje wordt een veenbrand en de veenbrand een uitslaande brand. Oftewel: blinde paniek. En omdat alle banken met congestie de sluitspieren hebben samengetrokken zitten we nu met een crisis opgescheept.

De rest kun je rustig aan de media overlaten: want inmiddels is het ook al recessie. Die is 'onvermijdelijk'. Sterker nog, de depressie staat voor de deur. Plots zien we beelden van de Grote Depressie uit de jaren dertig. Of lees je steile grappen over consumenten die Harrie Piekema links liggen en massaal naar de Aldi rennen om pakken melk van 12 cent en houdbare kilobiefstukken van 1 euro te hamsteren. Zie je beelden van prevelende bankiers in de kerkbanken. Deskundologen laten zich uit over het geluksgevoel in donkere tijden. Trouw publiceert over het einde van de hebzucht en het betekenisvolle leven na het graaien. Weer elders wordt flink reclame gemaakt voor de bespaarroman RegenGeluk.

Was het niet enkele weken dat de vlam in de pan sloeg? En nu al depressie? Het einde der tijden? Het einde van het kapitalisme? De terugkeer van de sociale markteconomie?

De nuchtere verwachtingen volgens de DNB: wellicht een lichte krimp in 2009.

En trouwens, die crisis doet wonderen: Al ligt de IJslandse handel stil, het toerisme naar het vrijwel failliete land stijgt explosief. Prijsvechtende supermarkten varen - voor zolang als het duurt - wel bij de crisis. Kaartjes voor de basketbalcompetitie NBA worden goedkoper. Nog mooier: landen met crises groeien gemiddeld sneller dan landen die geen crisis gekend hebben. De crisis duurt zolang de media er een nodig hebben.

2 opmerkingen:

  1. Door een falend beleid van DNB is de belastingbetaler de dupe. Onze toezichthouder is hoofdverantwoordelijke voor deze crisis.

    BeantwoordenVerwijderen