maandag 6 oktober 2008

Rechtsige blogs

Over drie maanden komt de Vereniging Arbeiders Radio Amateurs (VARA) met een heuse linkse GeenStijl killer onder hoofdredactie van Francisco van Jole, de man met het priemende vingertje in De Leugen Regeert. De omroep betreurt het dat 'rechtsige' logs zoals GeenStijl zoveel bekendheid genieten en er eigenlijk geen fatsoenlijk tegengeluid bestaat. Schijnt dat er al enige tijd wordt geoefend op het geheim weblog Scan, maar vanaf januari moet het allemaal serieus worden. Dat lees je uitgerekend bij GeenStijl zelf, die op zijn beurt verbaasd verwijst naar Sargasso, om maar eens een linksige dwarsstraat te noemen.

Het ideetje komt van de scheidende VARA voorzitter Vera Keur. Die is oud genoeg om zich In de Rooie Haan te herinneren en wellicht blijf je daarom iets te stevig hangen in de sfeer van "de zich emanciperende arbeidersbeweging, van de geestelijke en zedelijke verheffing van de arbeidende bevolking, en van het nuttig en aangenaam bezig houden". Vera was ook de geestelijke moeder van de sandwich-formule: serieuze informatie moest altijd luchtig worden verpakt. Niet dat de maatschappelijke relevantie van Zeg Eens AAA ooit aan het licht is gekomen.

Maar zoals Wim Bosboom van In De Rooie Haan alweer vele jaren geleden overliep naar de wakkere omroep van Nederland, zo is ook het links-rechts denken in Nederland nu toch echt passé. Zou je denken, of op zijn minst hopen, afgaand op een column van Kees Kraaijveld in het voormalige rode bolwerk VN, waarin hij ten aanzien van de kredietcrisis pleit voor nuchterheid in plaats verwijten aan roekeloze neoliberale marktdenkers. "In de zoektocht naar de schuldigen, wordt vergeten dat het hier om uitwassen gaat van een systeem waaraan de wereld zijn welvaart dankt." Links, rechts?

Vera verwart trouwens rechts met dwars. GeenStijl trekt publiek omdat het voornamelijk "grossiert in het aanklagen en neersabelen", om de toekomstige hoofdredacteur van het linksige shocklog Van Jole aan te halen. Dat gaat een linkse GeenStijl vol politiek correcte grappen vermoedelijk nimmer nooit niet lukken. En trouwens, een linkse GeenStijl is niet helemaal nodig. Niet zolang het boegbeeld van rechts Nederland Bassie het grootkapitalistische Telegraaf en de rest van het roddeljgajus glorieus voor schut zet. En hoor eens wat deze bolleboos allemaal over de bankencrisis te zeggen heeft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten