vrijdag 10 oktober 2008

Orwelliaanse newspeak


Belasting is Diefstal, dat spotje mag van de Reclame Code Commissie niet meer op de radio. Toine Manders, niet te verwarren met het gelijknamige Europarlementslid op het gebied van de interne markt en consumentenbescherming, stapt nu naar de rechter, want censuur! "Het is al erg genoeg dat wij door de staat onder bedreiging met geweld worden gedwongen onze rechtmatige eigendommen af te geven. Maar dat we daarover niet eens onze mening in het openbaar mogen ventileren, dat is de bloody limit! Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt?"

Toine is directeur van het Haags Juristen College. Klinkt duur en zit ook in een duur pand op een heel duur Haags landgoed, maar is gewoon een adresje voor belastingontduiking. Wat Toine dan liever ontwijking noemt, want het moet wel netjes blijven natuurlijk. Daarover had Toine - beetje vadsig, maar immer keurig in het pak en de haartjes netjes gekamd - willen adverteren: "Belastingontwijking loont voor ondernemers en consultants met een winst boven de 20.000 Euro. Meer weten? HaagsJuristenCollege.nl".

De Reclame Code Commissie achtte deze tekst immoreel en in strijd met de fatsoensnormen, zodat BNR (Business Radio) gedwongen werd om de spot uit de ether te plukken. "Een fraai staaltje van Orwelliaanse newspeak", foeterde Manders. "Oorlog is vrede, vrijheid is slavernij, en censuur is zelfregulering."

Manders ontdekte ooit als scholier een straffe overeenkomst tussen fascisme, communisme en de moderne verzorgingsstaat. Bij alle drie beperkt een machtige overheid de vrijheid van haar burgers. Het grootste schandaal van de verzorgingsstaat is volgens Toine de gelegaliseerde roof die de Belastingdienst bedrijft. Een almachtige staat steelt tot tweederde van het inkomen van de burger. Geld dat vervolgens wordt verspild of nog erger, wordt gebruikt om mensen lastig te vallen of tegen te werken.

Oftwel: het voorspelbare geluid van de huis-tuin-en-keuken libertariër, maar je vraagt je altijd weer af hoe deze mensen volop gebruik kunnen maken van 's lands infrastructuur, zoals met belastinggeld betaalde scholen en wegen, of hoe je die een beetje fatsoenlijk gefinancierd krijgt onder het door Manders gepropageerde anarcho-fiscalisme. Daar hoor je nooit een fatsoenlijk antwoord op.

Nu is het mooie is dat Toine gewoon belasting betaalt. Had eerder dit jaar nog een akkefietje met de fiscus over een naheffingsaanslag. Wel foeteren tegen die blauwe enveloppen, maar ze ondertussen gewoon versturen. Als een brave Nederlandse burger. Stoere jongen, die Toine.

4 opmerkingen:

 1. Beste Baraccuda, hoe je het ook draait of keert, het is censuur. Als burger moet je gewoon je mening kunnen uiten. Het is aan de radiozender zelf, en niet De Reclame Code Commissie of wie dan ook, om te bepalen of de reclame mag draaien.

  En een fatsoenlijk Libertarisch antwoord op 's lands infrastructuur? Er zijn er meerdere. Het is iig ook Libertarisch om dat te bekostigen via bijvoorbeeld de benzine accijnzen. Alleen nu worden vanuit die accijnzen niet alleen wegen bekostigd, maar een scala aan andere overheidsprojecten en subsideringen. De autorijder is tot melkkoe verworden, en dat vind de Libertarier niet fair!

  Onderwijs kan gemakkelijk geprivatiseerd worden. Het onderwijs zoals het nu is helemaal niet zo goed, ook zeker niet goedkoop, en het is ook helemaal niet van zulke goede kwaliteit. Maar wat ga je er aan doen als ouder? Er is geen echte goede concurrentie, je moet het doen met het onderwijs zoals de staat het graag ziet of heeft geregeld.

  Wil je meer weten hierover? Een aardige link over dit specifieke onderwerp: http://www.freedom-force.org/freedomcontent.cfm?fuseaction=collectivism_OK&refpage=creed

  Groetjes,
  Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Libertarisme is anarchisme in een driedelig pak. Een utopische krankzinnige filosofie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Libertarisme????

  Sure....plak er maar weer een label op, en doe alsof je het begrijpt....stelletje kneuzen hier...

  Ons land betaald elk jaar zo'n 13 MILJARD aan aflossing van de staatsschuld!!! Wie heeft ooit bedacht dat het een goed plan was van de overheid om leningen aan te gaan?

  Het is nu toc wel duidelijk aan het worden dat ons systeem van leningen en schuld ons gaat nekken.

  Wat een gelul om dit libertarisme te noemen. Verdiep je in d ewereld bank door het boek: "Economic Hitman"....pure insiders getuigenisverklaringen over de maffia praktijken van banksters...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "maar je vraagt je altijd weer af hoe deze mensen volop gebruik kunnen maken van 's lands infrastructuur, zoals met belastinggeld betaalde scholen en wegen, of hoe je die een beetje fatsoenlijk gefinancierd krijgt onder het door Manders gepropageerde anarcho-fiscalisme"

  een beetje rare vraag, niemand vraagt toch ooit aan Jan M. of Femke H. waarom ze in een kapitalistische auto rijden of multinationals sponsoren door de nieuwste CD van hun favoriete artiest te kopen?

  hoe je de infrastructuur gefinancierd krijgt? net als vroeger, voordat de overheid de touwtjes in handen nam.
  of rijdt eens naar italie, gewoon elke keer door een tolpoortje, werkt prima.

  BeantwoordenVerwijderen