vrijdag 17 oktober 2008

Klimaatpaus


Wouter Bos (Financiën) en Jacqueline Cramer (Milieu) hebben deze week samen met Tweede Kamerlid Diederik Samsom (ook PvdA) een privégesprek van drie kwartier gevoerd met klimaatpaus Al Gore, die Nederland even aandeed. Met name Bos was helemaal onder de indruk: "'Een inspirerende man die wereldwijd politici in beweging krijgt op een van de belangrijkste vraagstukken van deze tijd." Wel een beetje zuur dan dat uitgerekend Audi-importeur Pon Gore in een auto liet rondrijden, maar het ging om een A-label vierwieler met GTL brandstof, dus dat zien we maar door de vingers.

Gore heeft niet overal vrienden. Zo zijn er critici die nogal wat feitelijke onjuistheden in Gore's film 'An Inconvenient Truth' hebben ontdekt, maar het in grote lijnen eens zijn met zijn gedachtegoed. Sinds kort is het echter mode geworden om niet alleen op Gore, maar in het algemeen op het 'milieugajes' en 'malafide natuurclubs' in te rammen. Verwacht geen nuance. Of zelfs maar logica.

Zo hoor je steeds vaker dat de milieubeweging een vorm van gelegaliseerde belastingroof is. De grootste bedreiging van onze vrijheid en de welvaart aan het begin van de 21ste eeuw wordt - zo doceert bijvoorbeeld Het Vrije Volk - gevormd door een milieu-activisme dat "het heil van natuur en aarde predikt en er naar streeft om, als communisten, de vrije ontwikkeling van de mens te vervangen door een centraal geleide planning." Ook dat nog.

Of het is allemaal weer eens verzonnen. Net als AIDS. Met name Zapruder heeft er een handje van om weersveranderingen te verwarren met klimaatveranderingen en te denken een zwaluwwinter of -zomer het bewijs is voor de klimaatcrisis als hoax.

Ook een mooie: Greenpeace wilde deze week de nieuwe elektriciteit-aanbieder Atoomstroom (die 100 procent gegarandeerde kernenergie gaat verkopen) voor de Reclame Code Commissie slepen vanwege misleidende claims. Kernstroom is helemaal niet schoon, het kernafval blijft 240.000 jaar gevaarlijk, stelt Greenpeace. Gelul, vindt ene Rolf namens burgers die "een keuze willen", maar eigenlijk vooral kernenergie als de nieuwe religie willen uitdragen. "Het wordt keurig verpakt en opgeslagen. Hoeveel schoner wil je het hebben?"

Nou, dat is niet schoon, Rolf. Het is alleen een verplaatsing van het probleem. En een kwh kernenergie produceert ongeveer evenveel CO2 als een kwh uit een moderne gasgestookte wkk-installatie, lezen we weer elders, dus dit schiet ook al niet op.

Maar wat maakt het uit? Je bent tegen of voor het milieu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten