donderdag 5 maart 2009

Slinkse meters


De verplichte invoering van slimme elektriciteitsmeters bedreigt de privacy. Aldus een nieuwe actiegroep onder de naam WijVertrouwenSlimmeMetersNiet. Waar Nederlanders zich al niet druk over maken. En weer een mooi staaltje overschatting van het technisch kunnen.

"Het invoeren van een meetsysteem waarmee draadloos, op afstand, minutieus gegevens kunnen worden vastgelegd over mijn gedrag, over wanneer ik thuis ben, slaap of wakker ben, hoe vaak de douche gebruikt wordt, hoeveel personen er zich volgens statistische gemiddelden in mijn woning bevinden, hoe warm ik mijn woonruimte stook enz, is een onnodige en onacceptabele inbreuk op mijn privé-leven," zo luidt de krankzinnige tekst van een petitie.

En: "Dat het systeem ten doel heeft om mijn gedrag te kunnen monitoren, de gegevens te kunnen doorspelen aan geïnteresseerde derden en mijn energielevering op afstand te kunnen afsluiten, zijn technische mogelijkheden waaraan ik mijn gedrag 'achter de voordeur' niet gekoppeld wil zien. Ook niet als de wet een barrière inbouwt waardoor niet alle toepassingen geoorloofd zijn zonder mijn specifieke toestemming."

Vergeefs zoek je op de petitiepagina naar feitelijke informatie over die slimme meters, maar kennelijk was dat ook de bedoeling, want zo spannend is het allemaal niet. Vorig jaar zomer is besloten dat alle huizen in Nederland (op termijn) moeten worden voorzien van nieuwe ’slimme’ gas- en elektriciteitsmeters. Huidige meters geven alleen het gecumuleerde gebruik aan. De nieuwe meters kunnen het gebruik over een dag meten. Daardoor zouden gebruikers, bijvoorbeeld via een website, inzicht kunnen krijgen in hun energiegebruik en die kunnen matigen. Bijvoorbeeld door de wasjes in het weekend te draaien.

Maar dat is wat anders dan achterhalen "wanneer ik thuis ben, slaap of wakker ben, hoe vaak de douche gebruikt wordt, hoeveel personen er zich volgens statistische gemiddelden in mijn woning bevinden, hoe warm ik mijn woonruimte stook". De meter is net zo dom als een benzinemeter in een auto, of moeten daar ook al petities tegen worden gevoerd? Een slimme meter kan dus niet zien "hoe vaak de douche gebruikt wordt". Het energiegebruik is niet nader te specificeren, laat staan dat daar uitgebreide analyses op worden losgelaten. Dan zouden de Nuons en Essents een enorm computerpark moeten inhuren ook nog.

Of vreest de petitieopsteller soms dat hij door de politie van het bed wordt gelicht op basis van zijn gasrekening ("U heeft gekookt tussen 12.00 en 13.00, ga naar de gevangenis en u ontvangt geen 200 euro")? Of dat wasmachinefabrikanten hem een prachtig bod doen ("Gisteren draaide u uw was met een Siemens, onze LG voorlader met koolborstelmotor is stukken zuiniger").

43 opmerkingen:

 1. Ik denk dat je je (wederom) vergist. De meters zijn weliswaar dom, maar elk elektrisch apparaat heeft een bepaald elektrisch signature in tijd. Met wat eenvoudig signaalanalyse is het wel degelijk mogelijk dat soort informatie uit het totaalsignaal te halen. Je weet wel superpositiebeginsel enzo. Werkt niet alleen heen maar ook terug.

  Ik gaf laatst samen met zo'n energiereus een gastcollege op de UVA en ik kan je vertellen dat zelfs de makers en bedenkers van die slimme meters (de technici) niet helemaal gerust zijn op de privacyaspecten die de meters met zich mee brengen.

  Eenvoudige signaalverwerking, meer niet, Kan iedere HTS-er. Of hoe die tegenwoordig ook mogen heten.

  Het zal echt niet zo zijn dat je kan afleiden wie er onder de douche staat, en of de leveranciers dat soort informatie eruit gaan zitten filteren weet ik ook niet, maar dat je kan determineren dat de douche of een wasmachine aangaat is zeker niet ondenkbaar. Een droger is zo te herkennen in het signaal, een magnetron ook. Televisie, computer hebben wat minder specifieke signaturen.

  Billy, mail me nog eens (serieus) we hebben op Zapruder Inc. wel trek in wekelijks een zeikerig stukje (ook serieus). Niet van dit soort miskleunen trouwens, waar je eigen technologische inzichten (het ontbreken ervan) door de mand vallen, maar meer de normale stukjes.

  gr. Patman

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En zo'n meter is natuurlijk onacceptabel. Een energiereus die als een spin in het web een beetje aan alle knoppen mag gaan zitten en ook nog eens informatie gaat zitten verzamelen over al die huishoudens. Vergeet niet dat die gasten maar één doel hebben: geld verdienen en hoe meer ze van je weten, hoe meer geld ze kunnen verdienen. Heeft niets met NWO of bog brother te maken, is gewoon de zwarte kant van kapitalisme.

  Dit is typisch het soort technologie dat door de voordelen heel aantrekkelijk lijkt maar ondertussen heel erg misbruikt GAAT worden. Net als het EPD bv.

  Iedereen ziet de voordelen, ook de complotters, maar de nadelen zijn tegelijktertijd extreem groot.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een vaag verhaal weer van je, Patman. Eerst beweer je dat je wel degelijk dit soort info uit het totaalsignaal kunt halen, en vervolgens ontken je het weer.

  En die zwarte kant van het kapitalisme is helemaal lachen. Als het gevolg van deze meters bezuinigen is, wat er weinig te verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je moet wel lezen voordat je bijdehand probeert te doen, anders blijf ja altijd maar je eigen niveau hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gevaar 1: "Uit uw gasverbruik maken we op dat u als eenpersoons-bijstandshuishouden een gasverbruik heeft dat wijst op meer personen in huis."

  Gevaar 2: "Waar was u op de avond van vrijdag die en die winterdatum? Uit uw opgevraagde electriciteitsgegevens blijkt dat u die avond niet thuis was."

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat zijn onzinvoorbeelden. Verhoogd gebruik wijst niet op meerdere personen in huis, laat staan dat bij de energiemaatschappij bekend is hoeveel mensen er in huis zijn. In elk geval is het geen bewijs. Typische complottertjesonzin dus weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gevaar 3: mensen die met terechte bezwaren tegen slimme meters komen, meteen wegzetten als complotdenkers.
  Het gaat hier om de inhoud: we worden als burger steeds meer gecontroleerd. Tot achter de voordeur, tot in de meterkast.
  Willen we het de overheid makkelijk maken om deze privé-gegevens eenvoudig op te vragen bij energiemaatschappijen? Ik liever niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vincent Icke vertelde het mooi laatst in de wereld draait door.
  Hij vergeleek alle privacybeperkende maatregelen met draadjes.

  1 zo'n draadje kan geen kwaad en twee en drie ook nog niet.

  maar al die 'draadjes' bij elkaar zorgen dat je muurvast komt te zitten in het web.

  http://www.youtube.com/watch?v=7-mQgbzFhGs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. "maar al die 'draadjes' bij elkaar zorgen dat je muurvast komt te zitten in het web."

  En wat is nu je punt?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. "Je weet wel superpositiebeginsel enzo"

  Nee, en ik schat zo in dat jij er nog minder van weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn god, is NUJIJ hier losgelaten?

  Superpositie betekent dat je meerdere signalen over elkaar heen kunt leggen. Die tellen dan op. Met wat eenvoudige analyses (denk aan termen als Fourier of Laplace, afhankelijk van de periodiciteit van je signaal, of (de-)convolutie etc. afhankelijk of je in het tijdsdomein of het frequentiedomein zit) kun je de afzonderlijk signalen vrij makkelijk weer terughalen. M.a.w. het totaalsignaal is makkelijk weer te ontleden tot zijn afzonderlijke componenten zoals de signature van de wasmachine, de televisie, enz.

  Ik heb jarenlang anti-geluid, digitale audio enz. enz. ontworpen, drivers / eenheden voor luidsprekers, dus kan zijn dat ik het allemaal wat te eenvoudig inzien. Maargoed, superpositie is echt absoluut basisschool kennis. 4e klas natuurkunde VWO.

  Dus niet meer eigenwijs zijn, gewoon naar mij luisteren Crap, dat is in jouw geval absoluut het beste.

  Dat de smart-meters een groot privacy probleem vormen is in de industrie een onderkend probleem, alleen de idioten hier gaan het nog zitten ontkennen.

  Absurd. Heel dom, Lachwekkend.

  Patman

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kijk eens aan, de universele versie van het superpositiebeginsel:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Superpositiebeginsel

  Basiskennis.

  Nog meer billenkoek nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gevaar 4: energiemaatschappijen verspreiden via complotsites de meest onzinnge complotten over slimme energiemeters, zodat iedere kritiek op mogelijke privacyschending naar het rijk der complotfabelen kan worden verwezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat laatste verschijnsel heeft verschillende namen: undercover marketing, astroturfing enz. bedoeld om verwarring te veroorzaken en desinformatie te verspreiden. Hele bekende truc bij veel fabrikanten die er ook regelmatig op worden betrapt.

  Die activiteiten worden dus zeer zeker ontplooid. De farmaceutische industrie is er heel goed in.

  Vrijwel alle westerse leger hebben er handboeken voor op Wikileaks is dat wel te vinden. Op Zapruder Inc. hebben we ook eens een Nederlandse versie van zo'n handboek gepubliceerd.

  Patman

  BeantwoordenVerwijderen
 15. "Superpositie betekent dat je meerdere signalen over elkaar heen kunt leggen. Die tellen dan op."

  Hahaha, en wat heeft dit te maken met slimme meters? Kun je niet uitleggen, he? Je verschuilt je achter ingewikkelde termen, en verder komt het niet. Taktiek Patman: interessant doen ("Ik gaf laatst samen met zo'n energiereus een gastcollege op de UVA"), maar geen inhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fred,

  Jij doet echt bijzonder weinig moeite om je grijze massa aan het werk te zetten hoor.

  Eerst zeg je dat Patman zichzelf tegenspreek, terwijl hij dat niet doet.

  Hij zegt dat er aan de meter gezien kan worden of er iemand thuis is of niet, alleen de identiteit van die persoon wordt niet vastgelegd.
  Dat heeft niets te maken met tegenspreken, maar enkel met aangeven wat wel en wat niet mogelijk is.

  Daarnaast ga je zodra je een voor jou moeilijke term hoort niet meer in op de inhoud. In plaats daarvan ga je lopen zeuren dat er een term gebruikt wordt die je niet begrijpt. Terwijl de term wel degelijk een inhoudelijke lading dekt.

  Het lijkt er op dat de meter in elk geval slimmer is dan Fred.

  Gr,

  M

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ach kijk, een kennertje. Leg even uit joh, wat Patman bedoelt. Maar ik weet nu al dat je er ook al niks van begrijpt. Het is gewoon interessantdoenerij.

  "Eerst zeg je dat Patman zichzelf tegenspreek, terwijl hij dat niet doet."

  Daar gaat-ie dan:

  Met wat eenvoudig signaalanalyse is het wel degelijk mogelijk dat soort informatie uit het totaalsignaal te halen.

  Vervolgens:

  Het zal echt niet zo zijn dat je kan afleiden wie er onder de douche staat, en of de leveranciers dat soort informatie eruit gaan zitten filteren weet ik ook niet, maar dat je kan determineren dat de douche of een wasmachine aangaat is zeker niet ondenkbaar.

  Het is simpel: een meter meet het verbruik van gas of stroom. Niet welke stroom uit welk stopcontact komt en naar welk apparaat wordt gevoerd. Een douche maakt gebruik van een boiler, die in de nacht water opwarmt. Het tijdstip waarop de doucht heeft daar niks mee te maken. Je zou hooguit kunnen 'raden' dat de stroom 's avonds voor de tv wordt gebruikt, maar dat zal een stroomleverancier echt niets maar dan ook niets kunnen schelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Gevaar 5:
  Na eerst zwartmaken nog even lekker ruzie maken over details, terwijl de hoofdzaak ondersneeuwt. Douchen? Lekker belangrijk!

  Waar het om gaat is dat van burgers stelselmatig meer en meer privacy wordt geschonden.
  En dat alles onder het mom van terrorisme-bestrijding (identiteitskaart, pas met vingerafdrukken, aftappen etc.), verkeersveiligheid (kastje voor kilometerheffing), bestrijding kinderporno (internet filteren), en nu weer zgn. energiebesparing...
  Het net sluit zich steeds verder.
  De echte ellende is dat al deze wurgwetten niet aan de grondwet getoetst kunnen worden in NL.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. En wat heeft terrorismebestrijding nou weer met slimme meters te maken?

  @ Patman.

  Ik schrijf niet voor blaaskaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. OK. Fred voor de aller-laatste keerr...:

  Dat ik als Patman zijnde de grootste valse-vlag (met minstens 2wanker-banns per dag)'truthers' zap-shill site van Nederland bestier/modereer, hoeft toch nog niet te betekenen dat ik de moderator dezes ga smeken hetzelfde beleid met lieden als jou soort te bewerkstelligen? Ik weet dat als Barracuda van mij op dit moment nog opgedragen krijgt om jou Fred persoonlijk van zijn site te bannen, hij dat zonder blikken of blozen METEEN zal uitvoeren. Wij hebben elkaar n.l. 'gecontrolleerd' en wel bij de ballen met kiekjes en al waarbij degene die er onder mijn nick schuilgaat slechts een gefotoshopte natte-ruft blijkt te zijn... Dus houd a.u.b. op met je e-hooliganistische en kinderachtige belletjes trekkerij. Het voegt n.l. he-le-maal niets toe aan onze behoefte om met gelijkgestemden hier over de huidige stand van zaken betreft 'onze' techtnische on-mogelijkheden te kunnen debatteren. Zo goed? Ga maar verder aan je klepel lopen rukken waarvan je slechts het luiden nog zal horen als ik de pikante foto's van je moderator als stok achter de deur pontificaal all-over the net zal publiceren! GENOEG GVD...

  Gr. *ruftende* Patman. (*zucht-nog-eens-slechts-heel-diep*)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @ Anoniem bedoelt dat er verschillende drogredenen worden gegeven: terrorisme, verkeerveiligheid/files, bestrijding kinderporno, energiebesparing en denk ook aan gezondheid (EPD).
  Maar allemaal onderstrepen die een en dezelfde tendens: zo veel mogelijk privé-gegevens over de burger verzamelen in databanken. Dan kun je gaan profilen en kun je die gegevens in de toekomst laten matchen voor de opsporing van 'subversieve elementen'. Doodeng!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. En dus volkomen misplaatst in een discussie over energiemeters.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Krijgen die kneuzen hier eens een goede inhoudelijke reactie, is het weer niet goed. Eigenlijk is het helemaal niets hier. Gewoon de hangout van wat loosers.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. "Eigenlijk is het helemaal niets hier."

  Ho,ho! Niet meteen zo negatief doen azijn-kijkertje. Klik op mijn 'nick' voor wat ademruimte ano-mien...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @ Fred,

  Waar het dus om gaat is dat je kan zien of er stroom wordt verbruikt en hoeveel. Uit die hoeveelheid kan je dan herleiden welke apparaten dat waarschijnlijk geweest zijn, en met wat patroonherkenning is het dan mogelijk te bepalen of er iemand thuis is, of dat het gewoon de boiler of de televisie in standby is die verantwoordelijk is voor het verbruik. Er komen dus wel degelijk extra gegevens beschikbaar over de gedragingen van bewoners. Dat is het punt dat Patman maakt. Als je het daar mee eens bent geef dat dan gewoon toe, ipv te zeggen dat Patman zichzelf tegenspreekt, want dat laatste is onzin.

  Vervolgens kan je dan doorgaan naar je volgende punt: is het erg dat die gegevens beschikbaar komen en zal daar iets mee (kunnen) gebeuren?

  Zo hou je een beetje het overzicht in de discussie, en blijf je misschien bij de inhoud.

  M

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Als je als kluizenaar in Nederland leeft – dus bijna nergens gebruik van maakt en je zoveel mogelijk onttrekt aan welke maatschappelijke systemen dan ook -
  – blijken je persoonsgegevens niettemin al in minimaal 250 bestanden voor te komen.
  Naarmate je maatschappelijk actiever bent, kan dat oplopen tot zelfs duizenden bestanden. Zegt het College Bescherming Persoonsgegevens, die er onderzoek naar heeft gedaan. Het is tegenwoordig een koud kunstje om bestanden aan elkaar te koppelen – het wordt ook al heel veel gedaan. Naar de privacy van de burger wordt daarbij niet of nauwelijks nog gekeken. De burger is op dat terrein volkomen vogelvrij. ‘Big is brother is watching you’ is werkelijkheid geworden. De nieuwste ontwikkeling is dat er in Nederland wordt gewerkt aan een 'Netwerk van Slimme Energiemeters'. De meters registreren op kwartierbasis hoeveel elektriciteit, en op uurbasis hoeveel gas er ‘achter de voordeur’ wordt gebruikt. De netwerkbeheerder is verplicht dit door te geven aan de energiemaatschappij waar men op afstand dus minutieus kan volgen of mensen thuis zijn, hoe veel mensen er vermoedelijk in huis zijn, hoe laat de klant gaat slapen, hoe warm men het stookt, wanneer men op vakantie gaat, enz. Op grond van de ‘Wet Vorderen Gegevens’ kan indirect ook de overheid over al deze gegevens beschikken. Er staan momenteel wetsvoorstellen op stapel (31320 en 31374) die de invoering behelzen van een verplichte ‘slimme’ meter voor gas- en elektriciteitsverbruik bij alle kleinverbruikers van energie. Veel gezinnen hebben deze slimme meters al in huis. Vanuit de samenleving is er weerstand tegen deze werkwijze. Zo is de website www.wijvertrouwenslimmemetersniet.nl actief, waar mensen een petitie kunnen tekenen onder het motto ‘Slim meten is slinks weten’. “Ook christenen, waaronder ondergetekende, delen de bezwaren”, schrijft publicist Jaap Spaans uit Hoogeveen in een rondzendmail, waarin hij op regelmatige basis ontwikkelingen op het gebied (schending van) privacy signaleert. Hij wijst in die e-mail op de website bijbelgetrouw.nl, waar meer informatie over de ‘slimme meters’ te vinden is. “Praktisch bezien is het allemaal wel te verdedigen”, zegt Spaans, “maar er wordt onvoldoende aandacht besteed aan de ethische/levensbeschouwelijke aspecten van deze nieuwe ontwikkeling. De Universiteit van Tilburg heeft naar aanleiding van het wetsvoorstel slimme meters in oktober 2008 een privacytoets uitgevoerd. Daaruit is gebleken dat niet aan alle privacyvoorwaarden wordt voldaan.”
  Het onderzoeksbureau Considerati, dat voor het College Bescherming Persoonsgegevens onderzoek heeft gedaan, heeft een onderbouwde schatting gemaakt door een zogenaamde 'quick scan' te maken van gegevensverwerking in de publieke en private sector zoals sociale zekerheid, zorg, financiële dienstverlening, vervoer en internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. "Uit die hoeveelheid kan je dan herleiden welke apparaten dat waarschijnlijk geweest zijn, en met wat patroonherkenning is het dan mogelijk te bepalen of er iemand thuis is, of dat het gewoon de boiler of de televisie in standby is die verantwoordelijk is voor het verbruik."

  En dat is dus complete onzin. Zelfs als zouden ze dat echt willen doen dat is het a. commercieel niet interessant. b. veel te duur. Alsof computeranalyses helemaal niks kosten. Het enige nieuwe is dat gebruikers ZELF meer inzicht krijgen in hun gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. En zoals ik wel verwacht had: geen enkele technische uitleg van Patman.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Fred,

  Denk nou eens voorbij je neus. Als de mogelijkheden er zijn is er een gevaar van misbruik. Of het commercieel of op een andere manier interessant is kan jij echt niet bedenken. Of had jij dingen als google, amazon en wikipedia zelf al lang bedacht met je commerciële meesterbrein?

  En een heel simpel ding: als je thuis bent zal je hoogstwaarschijnlijk wat meer energie verbruiken dan als je weg bent, ongeacht wat de boiler doet.

  M

  BeantwoordenVerwijderen
 30. En los daarvan zijn er nog andere vormen van misbruik te bedenken waarvoor commerciële haalbaarheid niet nodig is. Misbruik vanuit de overheid bijvoorbeeld.

  M

  BeantwoordenVerwijderen
 31. "En een heel simpel ding: als je thuis bent zal je hoogstwaarschijnlijk wat meer energie verbruiken dan als je weg bent, ongeacht wat de boiler doet."

  En geef nou eens antwoord op een simpele vraag: WAAROM zou de energiemaatschappij dat willen weten? Ik zal wel weer complottertjesonzin gaan horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Omdat ook JIJ een 666 nummer op je voor-hoofd moet hebben afval...
  Door wie ben jij uitgescheten?

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Bovendien wil ik ook de 33e comment hebben dus...afval ga a.u.b. toch eens verder judeo-zieken?

  BeantwoordenVerwijderen
 34. "Omdat ook JIJ een 666 nummer op je voor-hoofd moet hebben afval...
  Door wie ben jij uitgescheten?"

  Zie je wel....?

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hier een stukje over de 'slimme energiemeters' van de complotters bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), en bij de Universiteit van Tilburg, die een onderzoek deed in opdracht van de consumentenbond :

  Slimme energiemeters achter voordeur consument
  http://www.cbpweb.nl/documenten/pb_20080618_slimme_energiemeters.shtml

  Het wetsvoorstel ‘slimme meters’: een privacytoets
  http://www.consumentenbond.nl/morello-bestanden/209547/onderzoek_UvT_slimme_energi1.pdf

  Vanwaar de neiging om dit soort zaken altijd maar onder het mom van 'complotten' van tafel te vegen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Die documenten bevestigen alleen maar wat ik hierboven zeg: het gaat om kwartier- en uurwaarden en meer niet. Het afleiden van het gebruik van apparatuur is zo simpel nog niet: ik kan de hele dag per abuis een kookplaat aan laten staan, terwijl ik niet thuis ben. Pc's kunnen op afstand uit de slaapstand worden gewekt. Vrienden of familie kan in het huis hebben verbleven. Maar dan nog: Wat moet een energiebedrijf er mee? Het leidt niet tot omzetstijging. Eerder het tegendeel: als je huishoudens bewust maakt van het gebruik, zullen ze dat gebruik eerder matigen.

  De verplichting is dan ook opgelegd vanuit de overheid. Die wil dat het energiegebruik wordt teruggedrongen. Dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) hiernaar kijkt wil nog niet zeggen dat alles wat die Stichting Slinkse Meters beweert ook maar meteen waar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Zo simpel is het in de basis dus wel. Ik programmeer die code zo. Sterker nog, ik heb 10 jaar niets anders gedaan. Nou, laat het 5, 6 jaar zijn.

  Natuurlijk kun je niet alles exact zien, maar er komt heel erg veel extra informatie beschikbaar die ze gaan misbruiken. Zo werkt dat nou eenmaal.

  Maargoed. De wereld bestaat voor jou uit slechts die dingen die je zelf kan bevatten en is heel klein. En eenvoudig. Geweldig, vooral houden zo, maar val ons dat niet lastig met dit soort onnozele en ongeinformeerde praat.

  Ik zou willen dat ik zo onwetend en naief was, dan zou ik een stuk beter slapen... ;)

  Over twee jaar hebben we het er wel weer over. Zoals gebruikelijk heeft de realiteit ons dan wel weer gelijk gegeven.

  Het blijft aandoenlijk. Als je het niet inhoudelijk maakt zijn het best goede artikelen met uitschieters tot uiterst vermakelijk, maar zodra er enige logica of kennis voor nodig is, lijkt het wel middelbare school niveau.

  Patman

  P.S. Oja: money will find a way... (onthoud die maar)

  BeantwoordenVerwijderen
 38. "Het blijft aandoenlijk. Als je het niet inhoudelijk maakt zijn het best goede artikelen met uitschieters tot uiterst vermakelijk, maar zodra er enige logica of kennis voor nodig is, lijkt het wel middelbare school niveau."

  En nog altijd heb je niet uitgelegd hoe dat werkt of het zou moeten werken. Dat kun je namelijk niet. Je zegt ons dat je tien jaar 'íets' hebt gedaan en je kunt het niet eens benoemen. Overigens ben ik niets anders van je gewend.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Dat is typisch Patman: zelfoverschatting gekoppeld aan een grote bek. Zo gauw je om details vraagt, geeft hij niet thuis. En als iemand zijn mening niet deelt "bestaat de wereld voor jou uit slechts die dingen die je zelf kan bevatten en is heel klein." Wat een dooddoener, trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. "Ik programmeer die code zo."
  Welke code bedoel je en op welke wijze ("zo")? Kun je misschien een voorbeeld laten zien?

  "maar val ons dat niet lastig met dit soort onnozele en ongeinformeerde praat."
  Zeg Patman, jij bezoekt toch dit blog?

  "maar er komt heel erg veel extra informatie beschikbaar die ze gaan misbruiken. Zo werkt dat nou eenmaal."
  Wie zijn 'ze' en wat gaan 'ze' dan doen en met welk doel?

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Krijg je geen antwoord op.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. @ Barracuda :

  Die documenten bevestigen alleen maar wat ik hierboven zeg: het gaat om kwartier- en uurwaarden en meer niet.

  Die documenten bevestigen helemaal niet wat je hier boven stelt, waarom neem je niet de moeite om ze door te lezen voordat je -ten onrechte- je gelijk claimt ?

  "De meters registreren nieuwe vormen van persoonlijke data op een
  nieuwe wijze, waardoor via het stopcontact zeer nauwkeurig ‘achter de voordeur’ gekeken kan
  worden. Hierdoor worden zaken als levenspatroon, maar ook vakanties en aanwezige typen
  elektronische producten, zichtbaar voor netbeheerders en leveranciers van gas en elektriciteit. Niet alleen roept dit vragen op vanuit veiligheidsperspectief, maar ook vanuit het perspectief van
  het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer."
  (zie ook hfd. 3.3.3 t/m 3.5)

  Bron:
  http://www.consumentenbond.nl/morello-bestanden/209547/onderzoek_UvT_slimme_energi1.pdf

  @ Crap :

  En geef nou eens antwoord op een simpele vraag: WAAROM zou de energiemaatschappij dat willen weten? Ik zal wel weer complottertjesonzin gaan horen.

  In ieder geval vanwege de simpele reden dat het installeren van deze meter een wettelijke verplichting is voor de energiemaatschappijen, zie ook het onderzoek van de consumentenbond naar deze wetgeving.

  Indien je dat even had doorgelezen had je geweten dat het niet gaat om 'complottertjesonzin', maar simpelweg om feitelijke informatie.

  @ Fred :

  Wat een vaag verhaal weer van je, Patman. Eerst beweer je dat je wel degelijk dit soort info uit het totaalsignaal kunt halen, en vervolgens ontken je het weer.

  Fredje heeft ook al niet de moeite genomen om enig achtergrond onderzoek te doen, aangezien het ook het ontgaan is dat het 'vage verhaal' van Patman geheel klopt, en onderbouwt wordt door verschillende onderzoeken die gedaan zijn naar de werking van deze meter ?

  @ Jez :

  Dat is typisch Patman: zelfoverschatting gekoppeld aan een grote bek. Zo gauw je om details vraagt, geeft hij niet thuis.

  Vooralsnog loopt men hier eerder onzin en onwaarheden te verkondigen, en ontkent men hier zaken die je gewoon in tal van rapporten terug kunt lezen (zelfs al geef je de bron er bij).

  Dus als je het over zelfoverschatting hebt....

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Het is wel weer duidelijk wie in dit topic de complottertjes zijn - dat zijn Billy, Crap en Freddie, die gewoon doodleuk feitelijke informatie ontkennen die iedereen zelf kan nazoeken over de slimme meter in diverse rapporten die hierover geschreven zijn.

  Toch blijven ze wanhopig diegenen die de rapporten wel gelezen hebben, en inhoudelijk correcte informatie leveren, belachelijk maken en als 'complotdenkertjes' in de hoek zetten.

  Dit blog is wat dat betreft wel hilarisch te noemen ;)

  BeantwoordenVerwijderen