woensdag 25 maart 2009

Die hebben baarden


Elke dag leer je weer wat nieuws. Marokko kent een lijst met toegestane en verboden voornamen voor kinderen. Bepaalde voornamen, of deze nu on-islamitisch, on-Marokkaans, onethisch of onfatsoenlijk zijn, mogen in Marokko niet aan kinderen worden gegeven. Deze lijst van verboden voornamen wordt door Nederlandse gemeenten gehanteerd, anders krijgen Marokkaanse ingezetenen problemen met het consulaat. Mohammed Benzakour vindt dat de overheid zich nergens mee moet bemoeien. Maar Fouad Abdi en Wibo van Rossum betoogden een dezer dagen in NRC Handelsblad dat Marokkaanse namenlijst bedoeld is om de identiteit te waarborgen, meer nog: om de gewenste Marokkaanse identiteit te sturen.

Dus vindt Cynicus bij Het Vrije Volk dat het hoog tijd wordt dat er een Nederlandse namenlijst komt. "Niet alleen om namen als het islamitische Jihad en Antilla buiten de Nederlandse deur te houden, of om ervoor te zorgen dat niet Mohammed de meest voorkomende naam in Nederland wordt, maar vooral om een gedeeld Nederlands gevoel te creeëren."

Toegegeven: de cynische toon ontgaat ons niet, maar de islamofobie ligt er weer eens duimendik bovenop. "Als men, net als in de U.S.A. snel wil/moet integreren dan kies je voor een nieuwe naam: Spiro Agnew zou nooit vice-president zijn geworden als hij nog Spiros Anagnostopoulos had geheten. Toch?"

Een Nederlander van Turkse afkomst met als voornaam Kees zal zich hier meer thuis voelen dan wanneer zijn naam (bijvoorbeeld Seçil Çoker ) schriftekens bevat die op geen westers toetsenbord voorkomen, vindt het Vrije Volk. "Omdat de absoluut noodzakelijke assimilatie overduidelijk niet op vrijwillige basis zal plaatsvinden is dwang onontkoombaar, en een verplichte namenlijst is een mooie eerste stap. Eventueel protest vanuit het buitenland tegen de lijst kunnen we verontwaardigd van de hand wijzen als een ongewenste poging tot inmenging."

Kortom, als het aan het Vrije Volk ligt worden Mohamed, Ali, Ahmed, Ibrahim, Youssef en Ismail straks Jan, Piet, Joris en Korneel, die hebben baarden, die hebben baarden.

4 opmerkingen:

 1. Ali en Yousef (Jozef, Joseph, Jos, Sep, Jo) zijn gekende nederlandse namen, dus waar heb je het over? Wie of wat is een Antilla? Afkorting van Antilliaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Barracuda,

  Nou nou, die stukjens van jou roepen een hoop reacties op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Anoniem. Niet dringen ajb, het is hier al druk genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Kortom, als het aan het Vrije Volk ligt worden Mohamed, Ali, Ahmed, Ibrahim, Youssef en Ismail straks Jan, Piet, Joris en Korneel, die hebben baarden, die hebben baarden. "

  Mocht dat allemaal gebeuren, dan begint het Vrije Volk ongetwijfeld te zeuren dat de Moslims 'onze namen stelen' ?

  BeantwoordenVerwijderen