vrijdag 13 maart 2009

Populisme


Barracuda herhaalt het nog maar eens: dit blogje heeft niets met rechts en ook niets met links. Maar pas echt irritant is de links en rechts oplaaiende discussie over - diepe zucht - links en rechts. Vooral van lieden die menen dat Nederland te links of de rechts is. Mag neutraal ook, of ergens in het midden?

Tenenkrommend was de afgelopen weken dat geroep om een rechts geluid op de buis. Laat de publieke omroep nu vaker een beroep doen op gasten van rechtse dan van linkse signatuur, zo heeft Revu onderzocht. Rechts boekte een nipte overwinning, met 118 gasten. Links was 117 keer vertegenwoordigd.

Maar ja, rechts is tegenwoordig geen CDA of VVD meer, rechts zijn de standpunten van Geert Wilders en Rita Verdonk. Rechts is ook het geluid van het Vrije Volk, waar we dagelijks lezen over rassenonlusten en islamitische jeugdbendes, en waar alles dat links is wordt afgemaakt met intelligente koppen als "Wallage! Debiel! Zelfingenomen, belachelijke clown!". Kort samengevat: rechts is tegenwoordig vooral rechts populisme.

Revu-journalist Stan de Jong is er ook zo eentje. Die meldt dat Joost Zwagerman bij NRC is 'ontslagen' omdat hij te rechts is geworden. "Zijn stukjes over dat Wilders geen fascist is, waren de alsmaar verder verlinksende NRC hoofdredactie in het verkeerde keelgat geschoten," zou ook Zwagerman zelf hebben beweerd. Naar verluidt moet Zwagerman echter alleen vertrekken omdat er enkele weekendbijlagen worden samengevoegd. Maar daar moet De Jong dan weer overheen met de opmerking dat de deftige courant "is gekidnapped door een linkse koterie".

Dat krijg je als je steeds meer naar rechts populisme opschuift. Dan wordt zelfs rechts aan de linkerkant afgrijselijk links, als u ons nog kunt volgen.

12 opmerkingen:

 1. Neuh, niet echt te volgen. Is ook al zo vaak gezegd.

  Kortom, ongeinspireerd & tamelijk overbodig stukje. Ga zo door. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zou De Jong eigenlijk van zijn eigen blaadje vinden? Daar hoor je hem niet over.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou Fred,

  Jij weet de vinger weer op de zere plek te leggen! Laten we voordat we verder gaan met intelligente vragen stelen even doornemen wat de antwoorden zouden kunnen zijn.
  a) De Jong is redelijk tevreden over zijn eigen blaadje, wat zou kunnen blijken uit het feit dat hij het blijft publiceren.
  b) Hij vind het ronduit kut, en blijft daarom doorgaan met publiceren.

  Het lijkt het erop dat beide antwoorden een gelijke kans hebben. We zouden het hem maar eens moeten vragen. Scherp denkwerk Freddie!

  M

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ andere Anoniem

  En dit soort lastige multiple choice stellingen durf jij voor te leggen aan filosoof Freddie, de Man zonder Mening? Jij durft. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @weer andere anoniem
  We mogen met z'n allen best proberen om Fredje zo vlak voor het weekend een goed gevoel over de week mee te geven door hem een lastig probleem te laten oplossen.

  @Freddie: als je er niet uitkomt dan helpen wij je wel hoor!

  M

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ andere Anoniem

  He, misschien zijn we dan wel familie van elkaar.

  Fred, ouwe holbewoner, dan krijg je het nog lastig. Misschien moet jij dan maar 'ns rap Wilma en Pebbles erbij halen. Sta je tenminste niet alleen te nutten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Het lijkt het erop dat beide antwoorden een gelijke kans hebben. We zouden het hem maar eens moeten vragen."

  M. denkt voor ons, kennelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee hoor Jaap, ik zeg "het lijkt er op". Dat betekent niet dat het werkelijk zo is, en ik stel voor om ome Fred te vragen hoe het werkelijk zit. In de tussentijd is alle input aangaande dit lastige probleem van jouw kant meer dan welkom.

  M

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste barhaai,

  wanneer ga je weer een nieuw stukje barstensvol mondsnoerende logica schrijven?

  Een fan

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel goed verwoordt en kort en bondig de waan van de dag samengevat..

  Klauwkikker

  BeantwoordenVerwijderen
 11. "verwoordt" met dt? Veel gekker moet het niet worden.

  Zeker bij Barracuda in de klas gezeten.

  BeantwoordenVerwijderen