woensdag 18 maart 2009

Eendimensionale karikaturen


Antagonizer is de huisfilosoof van Zapruder. Veel schrijft hij niet, maar als er dan eens een stuk komt, moet het diep. Zapruder is het blog dat de neus ophaalt voor idiote samenzweringtheorieën die met illuminatie of New World Order (NWO) te maken hebben. Niet in de laatste plaats omdat zo'n onzichtbare macht moeilijk te duiden is. Nee, stelt het blog, de NWO zijn we zelf. Het gaat niet om onzichtbare personen, maar om mechanismen. Zij het dat bij Zapruder mechanismen al gauw eendimensionale karikaturen worden.

Diezelfde Antagonizer beweerde in het verleden bijvoorbeeld al eens dat een niet onaanzienlijk deel de bevolking lijdt aan een dissociale (...) persoonlijkheidsstoring en dat veel mensen die aan de top van het bedrijfsleven staan en hoge sociale en maatschappelijke functies bekleden, een psychopathische persoonlijkheid hebben. "Aangezien deze mensen de standaard zetten voor succes en geslaagdheid in de maatschappij, proberen veel mensen in hun voorbeeld te volgen. Dit leidt vervolgens tot mensen die ook dergelijk psychopathisch gedrag gaan vertonen om ook succesvol te worden."

Vorige week deed Antagonizer het zogenaamde Red Queen Principle uit de doeken en dat komt een beetje op hetzelfde neer. Dat principe stelt dat de noodzaak voor evolutionaire ontwikkeling van een soort nodig is om de relatieve vooruitgang in stand te houden. Klinkt logisch, maar je moet het niet op het bedrijfsleven toepassen. "Hiërarchie zorgt ervoor mensen die incompetent zijn, maar wel een bepaalde autoriteit genieten, onaantastbaar worden voor hun ondergeschikten en zo niet tot de orde geroepen kunnen worden als ze keer op keer falen. Hoe hoger de incompetente figuur op de ladder staat, hoe moeilijker het wordt voor gelijken en zelfs superieuren om dit individu aan te pakken; omdat incompetentie op een dergelijk hoog niveau duidelijk de incompetentie van de organisatie als geheel – en de top in het bijzonder – blootlegt."

Grote bedrijven verliezen hun slagkracht, innovatie en – nog belangrijker – hun plichtsgevoel om zich te verantwoorden voor hun daden, simpelweg om dat niemand meer zijn kop boven het maaiveld kan of durft uit te steken. Degenen die dat wel doen zitten volgens Antagonizer doorgaans aan de top en dus in de meeste gevallen in hun eigen incompetentiezone.

Wat is het leven toch simpel in de ogen van Zappies. In de menselijke biotoop van Zapruder bestaan kennelijk alleen hoge bomen die "steeds meer ruimte opeisen". Zoals in de ogen van dat blog ook de wetenschap muurvast zit omdat de sociale druk dat bepaalt. Maar als er dan toch een parallel met de natuur getrokken moet worden, begin dan over de survival of the fittest. Daarin is geen hoge boom veilig. Bedrijven worden niet automatisch groter en machtiger, maar saneren, fuseren of verdwijnen als gevolg van de veranderende marktomstandigheden. En leidinggevenden die niet presteren liggen er al snel uit. Waarmee weer eens is aangetoond dat de echte wereld zich bitter weinig aantrekt van zelfverzonnen principes.

19 opmerkingen:

 1. Bespeur ik hier een ontluikende hetze tegen Zapruder?

  M'n beste Barracuda, heb jij op die site soms een ban gekregen en zit je nu hier, in je eigen koninkrijkje, de zogenaamd kritische blogger uit te hangen?

  Staatshoofd en hofnar ineen. Koning Eenoog die elke dag in z'n eigen staatscourant het voorpagina-artikel publiceert. Wat een treurnis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmmm, heb je soms onder een steen gewoond of ben je nieuw hier? Dit blog schrijft volgens mij al maanden over Zapruder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Jez,

  Ja, ik ben nieuw hier en heb onder een steen (type groot - grijs - doorzon - vrijstaande stadsvilla) gewoond.

  Dus Barracuda voert inderdaad een hetze tegen Zapruder? De vraag is: waarom? Frustratie?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat dacht je van: "Barracuda bestrijdt onzin- en domdenken in de (alternatieve) media met mondsnoerende logica"

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou, die mondsnoerende logica is dit keer ver te zoeken hoor. Onze haaibaai krijgt het net voor elkaar om een samenvatting van een ander stuk in elkaar te draaien, maar veel voegt hij er verder niet aan toe. Hij probeert dat aan het eind overigens wel, maar daarmee spreekt hij en zichzelf tegen en geeft hij aan de materie van zijn zaprudervrienden niet goed te hebben bestudeerd.
  Eerst zegt de onze baarsachtige vriend over evolutietheorie: "klinkt logisch, maar je moet het niet op het bedrijfsleven toepassen", om vervolgens glashard te beweren: "Maar als er dan toch een parallel met de evolutie getrokken moet worden, begin dan over de survival of the fittest. Daarin is geen hoge boom veilig. Bedrijven worden niet automatisch groter en machtiger, maar saneren, fuseren of verdwijnen als gevolg van de veranderende marktomstandigheden". Tja, loopt ie de evolutietheorie tegen zijn eigen advies in alsnog op het bedrijfsleven toe te passen. Het allerleukste daarvan is nog wel dat volgens het red-queen principe waar zapruder naar linkt een dergelijke survival of the fittest ook in inefficientie kan resulteren: als alle bomen in het bos langer proberen te worden om meer zonlicht te pakken is het gevolg dat het hele bos hoger wordt, maar niet per se fitter, langer zijn kost meer energie, maar omdat alle bomen het doen wordt er door geen enkele boom meer zonlicht opgenomen.
  Ach ja, we zijn pas halverwege de week, dus onze watervriend is misschien nog niet op zijn top..

  M

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Jez

  Waarom bestrijdt Barracuda met z'n "mondsnoerende" logica niet de main stream media? Die staat tenslotte elke dag vol met onzin- en domdenken. Dat zou pas dapper zijn. Onderwerpen genoeg: JSF, HPV, crisisberaad door het kabinet, bail outs, enz.

  Zapruder is zo'n gemakkelijk slachtoffer. Juist doordat deze site op kritische wijze de grenzen van de maatschappij durft op te zoeken, is het zo simpel er makkelijke kritiek op los te laten.

  Ik denk nog steeds dat Barracuda een keertje geband is, uit machteloze frustratie dit blogje is begonnen en nu als Koning Eenoog om zich heen slaat. En ja, dat kun je samenvatten als treurnis.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Door geen permanente campagne te voeren tegen het 'terrorisme in de Nederlandse politiek' maken Antagonizer en Zapruder zich schuldig aan de 'systeemmisdaden' van Jan Pieter Balkenende en de zijnen. Dat geldt eigenlijk voor eenieder die lui achterover blijft zitten terwijl onze mp de meest misselijkmakende misdaden pleegt, maar omdat Antagonizer en Zapruder graag op de voorgrond treden weegt dit voor hen extra zwaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem, neem een fatsoenlijke nick. Of ben je bang onthuld te worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Jez

  Neem een fatsoenlijke nick? Zoiets als "Jez"? Wat is daar precies fatsoenlijk aan?

  Anoniem bevalt prima. Ik en mijn anonieme medebroeders en -zusters spreken met 1 stem vol van mondsnoerende logica.

  Wen er maar aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is inderdaad alsof barracuda met zijn hand in de 'complotters' honingpot heeft staan graaien, en daar nu met lieden als anoniem-mussen ruimhartig voor wordt beloond! Hahaha. Hij doet mij toch wel denken aan de dansende (bin-shit/moos-saad) on-mensen die 11-09-2001 zo ruimhartig facilliteerden en financieërden, dat ze daarna opzichtig en als de staats-terreur bedrijvende 'slachtoffers' AUW en huilend van de schuld naar de verschrikkelijke ARABISCHE 'daders' (als de naakte keizer) 'onbetrapt' stonden te wijzen. Dat natuurlijk met de bedoeling om 'hun' westerse goy-cattle useful-idiots voor ze als valse en laffe pittbulls tegen de arabieren in het geweer te kunnen krijgen/manipuleren. (sic) Ook de talmudische-geldwisselaars lokten daarmee een algehele menselijke furie over zich heen uit met als resultaat dat het huidige Israël zolangzamerhand alleen nog maar kan worden aangeduid als DE parasiterende nazionistische apartheidstaat Pissraël... Barracuda zorg maar niet dat je ook zoals een steenpuist aan het uit-einde van het darmstelsel van de 'complotters'-wereld je rol gaat meespelen, want zoals de joden die rol verschrikkelijk rottend bij de gehele menselijke fam. al eeuwen lang moeten spelen, zal ook jij toch zolangzamerhand moeten weten dat de waarlijke-waardigheid toch eens op je stoep met de rekening zal komen opdagen niet? Ik vermoed dat ano. daar een voorbode van blijkt te zijn. Zoals mijn geluidsbestand onder mijn nick de algehele gewaarwording van de ontwakende mensheid een waarschuwende vooraankondiging zal blijken te zijn... (amen)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Waarschuwing: de hoaxmeneer in de vorige comment hoeft niet serieus genomen te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 18 maart 2009 12:54~-~Dat hoef jij als desinfo.-nar gelukkig nooit voor 'ons' ano's meer uit te gaan maken toch? En als je dat recht toch nog schijnt op te claimen, zou ik je toch eerst wel eens aan willen raden er eens voor te gaan zitten of liggen 'kerel'...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ho, wat is dit? Ruzie binnen de Ano-stam?

  Broeders en zusters, bewaart den vrede en bestrijdt elkander alleen met het door Barracuda gegeven wapen: mondsnoerende logica.

  Anoniem groet u allen

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Precies, rare zeuranoniem. Ik heb het beste met ons voor, dus ga nou niet beginnen over "er even voor gaan liggen"...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hi there

  So I've been given word about an international meeting of the Ano Tribe. Glad I could make it in time (thanx for sending me the word, Anoniem - you know who you are, hehe). Keep up the great work guys & gals and see you around some time in good ol' England!

  Cheerio & all the best from the UK

  Your buddy Anonymous

  BTW. Has somebody already given notice to that Barracuda dude about his odd avatar? Seems more like a shark to me. (No offence, Barracuda bro.)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bedankt voor het attenderen op deze prachtige site... Zal hem nog vaak bezoeken...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gezellig blog, inderdaad.

  Gaat allemaal nergens over, want echte onderwerpen als JSF - Cervarix - Joris Demmink enz. worden op een laffe manier uit de weg gegaan. Dat houdt het zouteloos en dus makkelijk verteerbaar. Een soort online Reader's Digest, zeg maar. Nou ja, het vult.

  Benieuwd naar wat Barra nu weer aan het scribbelen is om morgen 06.00 uur te publiceren. Zal wel weer over - gaap - Zapruder of Argusoog gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Weer iemand die niet heeft opgelet. Zoek eens op Demmink linksboven. Maar het zullen wel weer niet het soort stukjes zijn wat jij bedoelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Inderdaad, ik bedoel een echt journalistiek (je weet wat dat inhoudt?) stukje. Dit is gewoon weer het op een rijtje zetten van wat anderen erover zeggen.

  Doe je zelf wel eens onderzoek of herkauw je maar weer gewoon andermans schrijfsels?

  Je moet je schamen voor dit blog. (Maar je krijgt opeens wel veel aanloop, haha.)

  BeantwoordenVerwijderen