vrijdag 9 oktober 2009

Kraakverbod


Het verbod op kraken is een stap dichterbij nu er een meerderheid in de Kamer voor het aanpassen van de antikraakwet lijkt te willen stemmen. Gemeenten krijgen toegang tot panden die al lang (6 maanden) leegstaan en daarnaast worden de straffen voor huisvredebreuk verhoogd. Onder meer vanwege de veldslagen die sommige krakers bereid zijn te voeren teneinde hun stek te behouden.

Koren op de linkse molen van Sargasso: "De VNG en diverse wethouders van grote steden achten dit voorstel onuitvoerbaar. Wie gaat controleren dat panden meer dan 6 maanden leegstaan? Het lijkt evident dat de verantwoordelijkheid verleggen naar de gemeentes de leegstand niet zal oplossen. Sterker nog: de stok achter de deur (krakers) verdwijnt, waardoor vastgoedspeculanten vrij spel krijgen."

Dat hangt van de maatregelen af, maar onmogelijk lijkt het nou toch ook weer niet. Maar nee, van Sargasso moet je de krakers lekker laten kraken. "Er zijn wereldwijd miljoenen krakers en in de meeste van die landen is kraken verboden. Heisa om de hoofddoek, gezever om de gloeilamp en nu weer gekrakeel over kraken. Het is gemier in de marge en leidt de aandacht af van werkelijke problemen. Daarbij komt: Is Nederland niet al saai genoeg?"

Ho, niet plotsklaps van het rechte pad afwijken, Sargasso! Want zijn die krakers nou echt van die Robin Hood-helden die ons behoeden voor speculanten? Nee, natuurlijk, want wat is er mooier dan gratis wonen? Een beetje kraker ziet zich nooit in een huur- of koophuis. Of zoals ene Hanedop gevat opmerkt: "Het zou de kraakbeweging beslist sieren als ze het ontvolkte Oost-Groningen gingen revitaliseren (staat veel leeg daar) maar daar heeft men geen trek in, wonderlijk genoeg."

2 opmerkingen:

  1. Ach, dit is niets meer dan een maatregel om wat krapte te simuleren op de woningmarkt. Men hoopt zo de prijsdaling een halt te kunnen toeroepen.

    Overigens is het wel zo dat kraken in bijna alle Europese landen voorkomt, verbod of niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kraken: Crimineel? nee toch?
    http://c1.ac-images.myspacecdn.com/images02/106/l_1ed4d315212f412ea9e2b65207c2146c.jpg

    BeantwoordenVerwijderen