maandag 2 augustus 2010

Ingepolderd

Het was te verwachten dat domrechts na de politieke ontwikkelingen van de laatste dagen last zou krijgen van voortijdige ejaculatie. Zoals links zich in een peilloze depressie zou storten en vrijdag jongstleden zou uitroepen tot de 'zwartste dag uit de Nederlandse geschiedenis sinds 5 mei 1945'. Eh....niet te vroeg juichen/huilen, boys. De kritiek op het wankele gedoogkabinet brandt aan alle kanten los, en niet alleen van de usual suspects ter linkerzijde. De Christen Unie heeft in een persbericht bekend gemaakt onder geen omstandigheden een minderheidskabinet van CDA, VVD met gedoogsteun van PVV te steunen. Het CDA is hevig verdeeld.

Barracuda begrijpt eigenlijk maar weinig van het enthousiasme van domrechts over het knellende gedoogakkoord. Wilders mag hooguit meebezuinigen, als het al doorgaat, maar verder: 'Geen hoofddoekjes in de stadhuizen, de kopvoddentax, verbod op de moskeebouw, een immigratiestop uit moslimlanden, enz enz. Het gaat er allemaal niet van komen. Het hart van de PVV wordt er dus tijdelijk uitgesneden.'  Wilders wordt met andere woord geheel ingepolderd. Alles waar domrechts zich zo druk over heeft lopen te maken komt weer niet van de grond.

Maar in Denemarken lukt het toch ook, hoor je ze roepen. Ja, maar Denemarken kent al sinds de Tweede Wereldoorlog minderheidskabinetten. De Denen hebben met vallen en opstaan geleerd te overleggen en te onderhandelen om te kunnen regeren. In Nederland komt snel de reflex naar boven de regering naar huis te sturen als partijen iets niet zint, waarschuwt Henk van der Liet, professor Scandinavistiek aan de Universiteit van Amsterdam, bij de regionalen. Denemarken heeft bovendien al jaren de strengste immigratiewetgeving van Europa, onder meer omdat de regering afhankelijk is van de xenofobe Deense Volkspartij. Zijn Nederlandse tegenhanger hangt daarentegen half in de oppositie en zal geen vuist meer kunnen maken.

4 opmerkingen:

 1. Wat een leuk opiniërend stukje, Billy.

  Zou je vaker moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig: SP-leider Emile Roemer wil samen met PvdA-leider Job Cohen en GroenLinks-leider Femke Halsema een alternatief regeerakkoord schrijven en dat voorleggen aan de CDA-achterban.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aardig stukje,

  op WST is de kwestie Denemarken laatst ook behandeld:

  http://werkschuwtuig.nl/archief/rutte-en-wilders-dromen-van-denemarken-tevergeefs/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ingepolderd,

  Leuke vondst. Vrije vertaling van "eingerahmt" toch?

  BeantwoordenVerwijderen