dinsdag 15 maart 2011

Keurmerk

Waarschijnlijk heeft Martijn van Dam, mediawoordvoerder van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, zich het afgelopen weekend vreselijk zitten vervelen voor de buis. Getver, dacht Van Dam, al die ontploffende kerncentrales, dreigende meltdowns en weggespoelde huizen, laat ik eens een nieuw keurmerk bedenken voor actualiteitenprogramma’s van de publieke omroep. Daar zit Nederland ongetwijfeld op te wachten.

De aanleiding laat zich raden: Uitgesproken WNL, gepresenteerd door voormalig LPF-politicus Joost Eerdmans, tegenwoordig wethouder in Zoetermeer, liet Geert Wilders onlangs zomaar zijn ding doen. Zonder interruptie of kritische vraag. Daar hoort dus voortaan een (Vera) keurmerk op: Dit programma is niet objectief volgens PvdA maatstaven.

Hadden we Van Dam al gehoord over een Rottenberg-quotum in DWDD? Of het linkse geluid van Joop.nl? Nee, want Van Dam maakt zich boos over rechts op de buis. 'Wat mij betreft gaan we niet terug naar de verzuiling, geen nieuwe ‘Wim Bosboom' op TV, geen Nederlands Fox News.' 

Nu heeft Van Dam nog net begrepen dat de omroepen allemaal een verschillende achtergrond hebben en je dat bij de actualiteitenprogramma's terugziet aan de onderwerpkeuze en de betrokkenheid waarmee een programma gemaakt is. 'Net zoals we verschil zien tussen Trouw, Telegraaf en Volkskrant.' Als Wilders maar nergens te veel ruimte krijgt.

Het grappige is, ter rechterzijde is het geen haar beter. Naar aanleiding van een serie televisieportretten die de VARA maakte over uitgeprocedeerde asielzoekers hebben PVV-Kamerleden Martin Bosma en Sietse Fritsma vragen gesteld aan media-minister Van Bijsterveld. De VARA zou de asielzoekers enkel als zielig in beeld brengen en daarmee een eenzijdig beeld van uitgeprocedeerden geven. Dit is volgens de PVV in strijd met de Mediawet die voorschrijft dat de staatsomroep 'gebalanceerd dient te berichten' en aldus 'op evenwichtige wijze' een beeld van de samenleving moet geven. Want een links geluid mag niet op de buis.

Wim Bosboom wordt inderdaad node gemist: die had van al deze clowns gehakt gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten