dinsdag 7 januari 2014

Antikwakkers

Guido Jonkers van You Really Don't Want To Now maakte zich voor de jaarwisseling kwaad over een 'vrijgegeven' video van minister Schippers, waarin zij scheidend voorzitter Renkens van de Vereniging van Kwakzalverij toespreekt. Een video uit 2011 alweer, maar toch. 'Deze ‘stoere’ minister neemt de gelegenheid te baat, door het eventjes dunnetjes op te nemen tégen de kwakzalvers, zoals daar ook álle huisartsen, apothekers en medici zijn, die met homeopathie werken..!'

Barracuda wist niet wat hij las. Gaat deze Jonkers hem nu vertellen dat hij voor de kwakzalverij is? Of vereenzelvigt Jonkers 'antikwakkers' automatisch met de vijanden van de homeopathie?

Schippers formuleerde inderdaad ietwat ongenuanceerd: 'Het valt me op dat apothekers nog zoveel homeopathische middelen in hun schappen hebben staan.' Maar ze zei het wel in de context van waar het om gaat. Zij bedoelde een hoop onbewezen varianten van Haarlemmer Olie.

Mag niet. Minister moet aftreden. 16.000 handtekeningen al, ergens, want Guido is weer eens het linkje vergeten. 

Wel komt Jonkers aanzetten met Echinacea-preparaten, waarvan de werking zou zijn aangetoond. Hij verwijst naar een onderzoek uit 2007 dat stelt dat gebruik van het homeopathische Echinacea het risico op het oplopen van een verkoudheid halveert. Het is op zijn minst merkwaardig dat Jonkers dat ene onderzoekje aanhaalt, en al die andere onderzoeken die het tegendeel uitwijzen negeert.

Maar het wordt nog veel erger: Op 29 juli 2009 tikte de Reclame Code Commissie (RCC) de firma Biohorma uit Elburg op de vingers voor een misleidende tv-reclame, waarin alweer hetzelfde onderzoekje werd aangehaald. Skepsis hierover: 'De meta-analyse in The Lancet, waarop Biohorma zich baseerde, toonde onder meer de resultaten van een studie waarbij 160 jonge kinderen het middel Chizukit hadden gebruikt. Daarvan werd 53% verkouden. Daarnaast waren er 168 kinderen die in een nepmiddel kregen. In deze controlegroep werd 89% verkouden. Biohorma concludeerde hieruit dat echinacea de kans op verkoudheid met 86% vermindert wanneer er vitamine C aan wordt toegevoegd (want Chizukit bevat naast propolis en twee soorten echinacea ook vitamine C). Dit percentage kan natuurlijk onmogelijk kloppen. De 86% werd wel ergens in het artikel genoemd, maar daarbij ging het om de reductie in odds – de verhouding tussen de kans om wel en niet verkouden te worden.'

Maar we begrijpen Jonkers wel, want het zijn regelrechte kwakzalvers die zijn eigen portemonnee spekken. Die maken bijvoorbeeld reclame voor chembusters, toestellen die zogenaamd bescherming bieden tegen niet bestaande chemtrails. Daar hoor je de Vereniging tegen de Kwakzalverij nou nooit eens over.

2 opmerkingen:

  1. Bij toeval hier thuis. Een aantal dagen geleden. Buurvrouw komt met een verhaal over inentingen.. Het is belachelijk en het klopt allemaal niet. Een vriendin van haar heeft een baby. En zij weigert het kind te laten inenten. De vrouw is gelovig en heeft gehoord dat het allemaal onzin is.. Want als je de griepprik neemt krijg je griep. Na het gesprek werd het haar duidelijk dat het juist de bedoeling is.. Zodat het lichaam zich beter kan beschermen tegen griep.

    .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, je kunt je afvragen wat erger is, bovenstaande homeopathische handel of een arts die een placebo voorschrijft.
    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6185/SciencePalooza/article/detail/3571382/2014/01/03/Artsen-schrijf-patienten-vaker-een-placebo-voor.dhtml

    BeantwoordenVerwijderen