zaterdag 4 januari 2014

Utopia

Barracuda volgt al enige dagen als kijkverslaafde via internet de verwikkelingen van vijftien bewoners van Utopia. Met niks meer dan twee stroomdraadjes, een zelf te graven gat in de grond en een kraantje op een afgesloten lap grond - ergens tussen Bussum en Laren - mogen die in twaalf maanden iets op gaan bouwen. Is vanaf maandag ook op tv zien (bij SBS).

Producent Talpa was op het idee gekomen vanwege de toenemende belangstelling voor alternatieve samenlevingsvormen. En hoewel er iemand rondloopt met gebreide aliens op zijn trui, valt het soevereine karakter van de deelnemers eerlijk gezegd nogal tegen. Al begrijpt Barracuda heel goed dat echte alternatievelingen zich nooit zullen willen lenen voor een programma, waarin het hout voor de eerste bedden en kasten wel even bij de sponsor Hornbach moet worden besteld. Jammer, want dit was het ideale podium geweest voor Drs. Johan Oldenkamp. Of voor anachieltjes.

Talpa lijkt de kandidaten vooral te hebben geselecteerd op doorzettingsvermogen en kundigheid: een aannemer, een massagetherapeut, verpleegkundige, management consultant en een oliebollenbakker. Grotendeels handen uit de mouw-stekers. Zelfs dakloze Groninger Rienk trekt zijn plan: die wil schaakspellen gaan maken van hout.

En het gaat snel: vanaf maandag is er stroom en later in de week een pannenkoekenbusiness, waarmee de eerste centjes moeten worden verdiend. Er komt misschien Utopia kaas dankzij de melk van twee koeien op het terrein. Er moet internet komen, warm stromend water, zachtverende matrassen en de kans is groot dat de Utopianen over enkele maanden verveeld naar hun eigen uitzendingen kijken met hun dan net aangeschafte flat screen. Hoe houd je dit in godsnaam een jaar spannend?

Want hoewel sommige deelnemers nu al heimwee hebben naar het thuisfront, de eerste tranen al over het scherm rolden en een van deelnemers zich onbespied waande door stiekem uit een pan te snoepen (gaat niet lukken met 110 camera's), hurkt het gevaarlijk dicht tegen We Love Camping aan.

Met een beetje geluk wordt Utopia een uitputtingsstrijd tussen de producent en de bewoners. Mocht het al te saai worden, dan kan John de Mol uit arren moede altijd nog Ruud van Big Brother, Emile Ratelband of een zingende Marco Borsato uit een torenkraan op het terrein droppen.

37 opmerkingen:

 1. Als laatste redmiddel Terror Jaap erin gooien. Tis net de gouden kooi. En geen regels geen wetten, dat kan je toch niet volhouden. Nederlandse wetgeving is ook daar, ook al ga je honderd meter onder de grond leven. Wie is de mol ? Jhon de mol is de mol. Hij verkloot alles op televisie gebied.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lol gsm nummer van Utopia al gelekt. 06-28681902

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit soort voyeuristische ellende is mede de reden waarom ik al jaren geen TV meer kijk. Het programma zal dus grotendeels aan mij voorbij gaan. Nou ja, de massa wil nu eenmaal vermaakt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Jeroen
  @RUUD AFZEIKEN ! Tsjonge, wat ben jij inmiddels ver afgezonken, niks helemaal niks met zijn comments. Leer eindelijk eens tot 3 te tellen, en daarna iets te melden. Jouw teleurstellende Tokkieminded crap begint inmiddels tot jouw handelsmerk te verworden. Jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Jeroen
   Je kan kennis inzetten via de knikkerbak, maar uiteindelijk ben je niet veel meer dan dat. Gedverderrie, wat platvloers ben jij uiteindelijk.

   Verwijderen

  2. Stuur anders een bezwaarschrift in drievoud naar het swap moderatie team, als je je directe betrokkenheid kan aantonen althans, wat jou in deze zaak precies belanghebbende maakt. Gaan we er fijn over filosoferen.

   Zo plat als een dubbeltje, die Jeroen. Wat een aanfluiting. Niks anders dan een knikkerbak met vingers, dus. Tot drie tellen is al te ingewikkeld voor hem. En altijd die vulgariteiten maar, het is gewoon verschrikkelijk. Figuren zoals ik zouden ze aan de ballen etc.

   Wat vind jij dat ik met mezelf zou moeten doen, @geen?

   Verwijderen
  3. Helemaal met je eens @geen.

   Jeroen gedraagt zich als een dictator. Alleen zijn mening mag. De vrijheid van meningsuiting word door hem bepaald. Hij reageert op een post van mij, maar haalt wel de post weg. Tevens is hij van mening dat Ruud onder een andere naam poste. Terwijl dat mijn post was. Waar ik hem aansprak op zijn onbeschofte bejegening van Ruud.

   In het verleden heeft hij Barracuda ook wel eens een slap moderatie beleid verweten. Maar zodra Jeroen de moderatie doet, is alleen zijn mening te horen. Pedant mannetje dat het is.

   Verwijderen
  4. Sorry hoor Barra, dat dit stukje nazorg naar de mensen toe op jouw blog plaats moet vinden.

   Maar ehh... Dat "dictator" valt nogal tegen, want ik ben slechts een nederige uitvoerder van democratisch genomen besluiten. Waarover consensus bestaat, omdat we het gewoon niet leuk vinden, dat zeurende gezuig. Wij willen niet dat onze overpeinzingen en vrijdagse drinkgelagen daardoor verstoord worden, mag toch?

   Je tweede bezwaar snap ik al helemaal niet. Als ik iemand anders een slap moderatiebeleid verweet en ik blijk vervolgens zelf een zero tolerance policy uit te voeren, dan is dat toch consequent? Las je "Kroniek van een aangekondigde Dood" van Marquez wel eens? Dat dus. (beeldspraak alert).

   In de beoordeling van reacties kijken we los van de letterlijke inhoud ook naar zaken als context, betrekkingsniveau, metadiscussie, inter- en intratekstualiteit, achtergrondgeschiedenis, het element van herhaling, de irritatiefactor, noem maar op. Eigenlijk is het een heel complex meetmodel. Soms kan het zo uitvallen dat iemand er mee wegkomt echt de ranzigste dingen te roepen, zoals Nieuwsbreker. Maar die mogen we, want die bood ons een feestje met bier op zijn Volkstuin aan.

   Daarnaast zijn we helegaar niet dictatoriaal naar reaguurders toe, maar juist liefhebbend en compassievol. Herderlijk sturend. Zo trappen we een medemens als Ruud er niet zomaar uit, maar bieden hem een reaguurbuddy aan, die samen met Ruud zijn reacties nog eens onder de loep neemt voor ze meteen maar aan de internets toevertrouwd worden.

   Helaas wees Ruud dit stukje begeleiding van de hand.

   Verwijderen
 5. @Jeroen
  De frisse lucht wil ook wel eens helpen. Voor je het weet ben je de tik van de zelfmoderatie kwijt, echt waar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Jeroen
  Gaat het verder wel goed met je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, best wel van de ene kant.

   Verwijderen
  2. Jeroen modereert hier niet, gaarne de discussie hierover ter plekke voeren.

   Verwijderen
 7. Dat kan dus niet, slimmerd, want dat wordt daar weggeveegd door dictator Jeroen. #logica

  Hij zet bijvoorbeeld een hele generatie weg als profiteurs; als ik er wat feitelijks tegenin breng, wordt het geschrapt. Geen haar beter dan de complotters dus.

  Goed, ik zwijg er verder over, Jeroen heeft mij niet nodig om zichzelf door de mand te laten vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel eens van email gehoord, met je bizarre "logica"? Je bijdragen worden niet meer op inhoudelijke argumenten geschrapt, maar we hebben gewoon geen zin in je. Ga maar ergens anders dreinen.

   Verwijderen
 8. > Wel eens van email gehoord,

  Ik heb geen adres van je, en toen ik eerder Facebook-PB's gebruikte maakte je na een tijd bezwaar. Op een moment overigens dat ik het ook heel erg zat was, dus dat kwam goed uit.

  > maar we hebben gewoon geen zin in je.

  Wederzijds. Jammer dat het zo gelopen is, ik had dat maanden eerder niet verwacht.

  Maar ik zit er verder niet mee. Liever in mijn eigen geïsoleerde wereld proberen integer te blijven, dan me aanpassen aan de huichelachtige mores van de blogwereld, waarin onjuistheden niet weersproken mogen worden, en mensen rechter (moderator) menen te mogen spelen in hun eigen dispuut.

  > Ga maar ergens anders dreinen.

  Liever niet, ik ga nu eerst wat opmerkingen maken over een heel mooi vogelboek. Dat is veel leuker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben er gewoon genoeg van dat je zo af en toe langs komt zeilen om spijkers op laag water te zoeken. Negen van de tien keer is je kritiek ook off topic, onterecht, dom, muggenzifterig of onheus. In die Facebook discussie tussen ons vond ik ook niet dat je goed omging met mijn feedback. Dat houdt wel ergens op. Dus doe by all means iets met een mooi vogelboek en geniet in alle eenzaamheid van je eigen gelijk.

   Verwijderen
 9. De enige met fatsoen was de heer Harmsen. Althans is dat mijn mening. Mensen wegzetten als nietsnutten, als profiteurs, als opvreters is aan mij niet besteed. Jeroen, hoe je het ook brengt. Ook jij hebt je misdragen. Je bent gelijk aan Micha Kat. Al denk je anders. Ik lees veel mee.. De ontmaskering van Vrijland is een huzarenstuk. Maar echt Jeroen.. Je maakt je schuldig aan dezelfde feiten. Het denegreren van mensen die anders denken als jij doet..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, maar we kijken niet alleen op het inhoudsniveau, zoals ik hierboven al uitlegde. Tjeempie zeg, heb ik me misdragen omdat ik babyboomers uitvreters vind?

   Niet echt een uniek standpunt ofzo.

   http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/01/wereldvreemd_huur_elitepaleis.html#comments

   Verwijderen
  2. Ook niet zonder onderbouwing

   http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-3119-wm.htm

   http://www.economist.com/node/15495760

   Verwijderen
  3. @Jeroen
   Waarom weer een krampachtige doorverwijzingen naar allerhande web non-info? Uiteindelijk vond er een Tokkie discussie plaats over babyboomers en uitkeringstrekkers. Zeg gewoon sorry man. Hoogconjunctuur, laagconjunctuur is niet jouw ding, punt uit. Ruud is m.i. ook de juiste man om complotfiguren(lees leugenaars) de oren te wassen.

   Verwijderen
  4. Mag ik geen haat aan babyboomers hebben? Wrom niet?

   Verwijderen
  5. Ik vind ze ook vaak stinken.

   Verwijderen
  6. Iedereen stinkt op zijn tijd, kwestie van afzien dus.

   Verwijderen
 10. Van mijn kant wel. En ik blijf verder lezen. Want van lezen kan men veel leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Jeroen. Jij hebt dat soort woorden niet nodig. Dat is wat ik bedoel..Ik begrijp dat er over en weer soms met modder gegooid wordt. Maar je brengt je eigen nivo naar beneden.. Je hebt een eigen bedrijf, hebt je gezin.. En ik meen nu wat ik zeg. Je hebt gezien dat die mensen tot alles in staat zijn. Zoals ze zich gedragen hebben tegenover de moeder van Anas, hoe ze mensen vernederen, kapot maken.in de Vaatstra zaak. Het gaat hen niet om het gelijk. Het lijkt meer op een vorm van totale vernietiging. En hoe feller jij word, hoe meer zij lachen.. Sinds kort zie ik ook weer ene Johan Bosman reageren.. En denk dan bij mijn eigen.. Het zijn zielige mensen.. Die zich laten misbruiken door Kat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Zo ist maar net

   Dit gaat toch echt over andere zaken dan complottertjes. Het gaat over de moderatie van Ruud, die ik niet als een plottertjes zie en over een opvatting van me over babyboomers, die niet met complotters samenhangt. Volg dus niet helemaal wat je in deze context met "over en weer" bedoelt.

   Want als iemand als Don een heel blogitem wijdt aan de bedreiging van mij lig ik daar eerlijk gezegd niet zo wakker van. Gaat er denk ik vooral over dat hij zich genegeerd voelt. Daarnaast is het niet zo dat dit "over en weer" zou zijn, van zulk soort morele gelijkwaardigheid is natuurlijk geen sprake. Don betrekt daar een heel algemene uitspraak die ik deed op zichzelf. Wie de schoen past trekke hem aan :-)

   Verwijderen
  2. Wim Sonneveld zei ooit ;"Ik lust ze rauw bij een kopie slappe thee!" Deze Don spoort niet, behoeft dus geen verdere uitleg.

   Verwijderen
 12. @Jeroen
  Zijn dreigementen hebben niks meer met polemiek te maken, en klinken alsof hij niks meer te verliezen heeft. Serieus nemen dus. Het is toch niet die gemankeerde met roze helm en scooter, of wel ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, maar tussen die twee ligt wel een relatie.

   Verwijderen
 13. Die Don schijnt tegen windmolens te vechten. En in het verleden van KLOL, was er 1 echt fel. Iets met jeugdzorg zoals ik me herinner. Zeg niet dat het dezelfde persoon is..Een tijd terug was hij ook op Barra even het onderwerp van gesprek. Het zou me niet verbazen dat daarna de dreigementen begonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee,die duren al meer dan een half jaar. Na maanden van verwensingen en bedreigingen kreeg hij een ban en dat lijkt hij emotioneel moeilijk te kunnen bolwerken. Toen ging hij een dame uit de redactie van swapichou stalken, bedreigen, intimideren en mailen, waarvan begin deze week aangifte gedaan werd. Oh ja, en van identiteitsroof. Ook civiel ligt het één en ander in het verschiet, geloof ik.

   Dus hij zal wel overstuur zijn en nu ben ik weer aan de beurt.

   Verwijderen
  2. Dus zijn identiteit is bekend? En dat is dus de reden dat de redactie van dat forum even een stilte inlast?

   Verwijderen