vrijdag 17 januari 2014

Talkshowelite

Het is eindelijk bewezen: de talkshowelite van Nederland is linkser dan links. Nederlandse talkshows bieden veel vaker een podium aan PvdA’ers dan leden van andere partijen, ongeveer twee keer zoveel als VVD en CDA en vijf keer zoveel als SP, GroenLinks en D66. Zegt Thomas Boeschoten, Big Data-fetjist.

Die analyseerde niet minder dan 1600 talkshowoptredens en wat blijkt: PvdA’ers zijn omnipresent. Leden van de PvdA schoven vaker aan in talkshows (782 keer) dan alle leden van de VVD (395) en het CDA (341) samen. Hoewel eigenlijk vooral Felix Rottenberg de score flink omhoog duwde met 105 optredens (in DWDD).

Daar liet Joop.nl de volgende analyse op los: 'Rechtse politici banger voor de media'. 'Rechtse politici zijn er minder happig op om zich in talkshows te laten interviewen.' Dat is een ietwat voorbarige conclusie, die Boeschoten zelf wijselijk uit de weg gaat. Maar volgens P&W-eindredacteur Herman Meijer haken rechtse politici vaak af als een kwestie gevoelig in het nieuws ligt. Hij prees de PvdA voor het feit dat ze onder lastige omstandigheden minder vaak wegduiken.

Dat verdient volgens Barracuda nuance: Boeschoten komt namelijk ook tot de conclusie dat voor aan politiek gerelateerd debat Pauw & Witteman het dominante platform is geweest het afgelopen decennium. De 'rode VARA' die wellicht eerder de PvdA woordvoerder belt als er weer een of andere netele kwestie moet worden verdedigd, want Geurt wil toch niet bij de 'linkse voetjes' over de vloer. Naast Rottenberg duikt overigens vooral de naam van Alexander Pechtold op als veelpraterd op de buis. De Nederlandse televisie lijdt helaas nogal aan kaartenbakjournalistiek.

De cijfers zijn wel een regelrechte blamage voor WNL, de omroep die nu al vier jaar een rechts geluid belooft, maar geen deuk in een pakje boter kan slaan.

3 opmerkingen:

  1. We hebben hier te maken met een geval van O'Sullivan's first law: All organizations that are not actually right-wing will over time become left-wing.. Wat geldt voor b.v. de BBC, Oxfam, Amnesty International, Wikileaks, NRC Handelsblad, enz. enz., geldt ook voor de Nederlandse publieke omroep. Persoonlijk heb ik er weinig last van, want ik kijk nooit naar dat gewauwel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou zeg @darllennogwat
    Bedankt voor deze "duiding" , heb je nog meer , of was dat alles¿

    BeantwoordenVerwijderen