donderdag 29 mei 2014

Hans & Grietje

Keurig in het pak, de handjes vroom gevouwen, vanachter zijn dikke brillenglazen wenst Hans Vogel toch vooral de indruk te wekken heel erg intellectueel te zijn. Wat hij overigens ook is. De beste man was geruime tijd historicus aan de Universiteit van Leiden en 'profesor titular' aan de ESEADA te Buenos Aires.

Maar Hans heeft ook wat met de alternatieve media. Is soms te horen bij Frontier Radio, en schreef stukjes voor Klokkenluideronline, al dan niet onder pseudoniem. Tot vorig jaar onderhield hij een blogje onder de naam Geschiedenis.nu.

Afgelopen week deden Vogel samen met Micha Kat Hans & Michaman, een serie video-analyses van de toestand in de wereld, waarbij Barracuda telkens een heel erg Dr Clavan-gevoel van Hans kreeg. Die bevestigde ongeveer alles wat Kat oreerde, zonder ook maar een keer op te merken: 'Nou Micha, je maakt het nu wel erg bont.'

En dus vroeg Barracuda zich af wanneer die keurige Hans de verkeerde afslag heeft genomen. Nou, al een hele tijd geleden. Vogel had als student de merkwaardige gewoonte om zijn joodse medestudenten met de nazi-groet tegemoet te treden. Toen hij ging werken aan de universiteit zette hij die gewoonte voort bij joodse collega’s wiens familie heeft geleden tijdens de oorlog. Decaan Blockmans sprak in het Leidsch Dagblad destijds van 'ongewenst gedrag op de werkvloer'.

Hans hield er verder nogal eigengereide ideeën op na. Hij verdedigde ruim tien jaar terug publiekelijk de Argentijnse militairen en de dictatuur van Videla. Vogel en zijn Leidse collega Luz Rodríguez - twee deuren verderop - kregen daarover dan ook een knallende ruzie. Een lezingencyclus over Argentinië werd door de universiteit afgeblazen. Vogel noemde het een 'ontoelaatbare inperking van de academische vrijheid'.

Het conflict betekende het einde van de loopbaan van Vogel, die volgens docent Marianne Wiesebron ‘uit de universiteit werd gegooid’. Vogel nam de wijk naar Argentinië, maar is nu neergestreken in Italië, waar Michaman op audiëntie mocht verschijnen. In de biep, met kraaiende haan op de achtergrond.

Of Vogel zich aan de alternatieve media warmt, omdat hij zich als een outcast ziet weet Barracuda niet. Maar als je David Icke serieus neemt, en het aannemelijk vindt dat Hitler en Eva Braun zich aan boord bevonden van onderzeeboten op weg naar Argentinië, simpelweg op grond van een paar Argentijnse boekjes, dan moet je als historicus toch echt wel heel erg van het padje zijn geraakt.

6 opmerkingen:

 1. Ach ze doen het heel goed samen, meneertjes van het Padje. Kat wil even zeker maken dat niemand hem serieus neemt en zo ook Hans, want als ze zich met elkaar gaan bemoeien gebeurt dat automatisch. Samen ergens in een Italiaanse bieb elkaar naar de mond praten in de hoop dat het centjes oplevert...heb mensen voor minder opgenomen zien worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach en Kat, hij jankt verder...nu weer over Bilderberg. Hij maakt het weer satanisch enz., terwijl de enige satan die ik op zijn site tegenkom toch echt Micha zelf is. Want hoe weet hij anders dat iedereen en alles om hem heen satanisch is?? Dat kan alleen als hij satan zelf is...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @cruelman: En vergeet vooral zijn geliefde andere superlatieven niet.

  Overigens heeft hij de zaak met de telegraaf verloren. Nu denkt hij daar onderuit te kunnen komen, maar echt lukken wil dat niet. Al in de titel maakt hij de fout, en in het citaat uit het vonnis vervangt hij ook al niet overal de oude benaming voor de nieuwe. Dat kost 'm toch al snel een paar duizend euro.
  Ik ben trouwens benieuwd wanneer de telegraaf bij de rechtbank voor elkaar krijgt dat geen enkele verwijzing naar de oude term mag worden gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Had die Hans Vogel zich niet ook eens met de Deventer moordzaak bemoeid? Staat me iets van bij. Een diplomaat of ex-diplomaat? Zijn naam komt me zo bekend voor maar ik vind die niet terug in mijn eigen archief.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En voor de zoveelste keer voorspelt Kat het einde van de Telegraaf. Heeft die klojo nu al 30000000000000 keer gedaan en de Telegraaf wordt nog steeds verkocht dus een beurstip van Kat zou ik niet gauw geloven. Daarnaast zijn de stukjes van Hans en Michaman zooooo slecht dat ik ze een amoebe nog niet wil aanraden...Maar de volgertjes van Kat vinden het uiteraard superieure kwaliteit, nog nooit vertoond enz....volgens mij hebben figuren als Kat en Vrijland meervoudige persoonlijkheden die ook als zodanig reageren op hun eigen sites....

  BeantwoordenVerwijderen